ΝΑΤΟ: Συζητούν την ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων απέναντι στις απειλές Ρωσίας και Κίνας

Για λόγους ασφαλείας, έναντι των απειλών της Ρωσίας και της Κίνας, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Σε διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων βρίσκονται οι χώρες του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε σε συνέντευξή του στον βρετανικό Τύπο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολντενμπεργκ.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, τη έξοδό τους από την αποθήκη και τη θέση τους σε ετοιμότητα, έναντι της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών του για να χρησιμοποιήσουν τη διαφάνεια γύρω από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό παράγοντα.

«Η διαφάνεια βοηθά να μεταδοθεί το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία. Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι, φυσικά, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμένουμε μια πυρηνική συμμαχία, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος. Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να διαβουλευθούμε για αυτά τα θέματα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι αναγκάζεται να προβεί στην κίνηση αυτή καθαρά για λόγους ασφαλείας «γιατί ζούμε σ΄έναν κόσμο όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, άρα ο κόσμος μας είναι πιο επικίνδυνος κόσμος».

Την τελευταία εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι η «τελευταία εγγύηση ασφάλειας» του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες.

Ο ίδιος κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους.



Ειδήσεις σήμερα

Πού πάνε οι βάσεις των Πανελλαδικών - Πέφτουν κάτω από 18.000 μόρια οι Ιατρικές, χαμηλώνει 500 μόρια και το Πολυτεχνείο

Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα - Δεν διαβίβασε πάνω από 21.000 αποδείξεις

Βίντεο: Πελάτης πέταξε καφέ σε εργαζόμενη επειδή του φάνηκε ακριβός και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr