Πούτιν: Online bots «χρησιμοποιούν» τους Τζένιφερ Άνιστον, Λιονέλ Μέσι, Έλτον Τζον στην προπαγάνδα υπέρ του πολέμου

Πούτιν: Online bots «χρησιμοποιούν» τους Τζένιφερ Άνιστον, Λιονέλ Μέσι, Έλτον Τζον στην προπαγάνδα υπέρ του πολέμου

Οι διασημότητες απεικονίζονται στα social να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη με ψεύτικα αποσπάσματα και να δικαιολογούν τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας - Πενήντα δημοφιλείς προσωπικότητες έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης του Κρεμλίνου

john-aniston-messi-arthroy
Με προπαγάνδα προηγμένης τεχνολογίας, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν κατακεραυνώνει τη Δύση επιστρατεύοντας online bots με διάσημες προσωπικότητες να γράφουν ψεύτικα αποσπάσματα στα social media και να υπερασπίζονται τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Αστέρες όπως ο σερ Έλτον Τζον, ο Λιονέλ Μέσι και η Τζένιφερ Άνιστον απεικονίζονται σε διαδικτυακά bots υιοθετώντας μια φιλορωσική στάση προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ του Πούτιν, όπως γράφει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Τhe Sun.

Τουλάχιστον 50 διάσημες προσωπικότητες έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης που φέρει την υπογραφή του Κρεμλίνου, προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.

Oι ακόλουθοι των δυτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ο στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου με σχετικές αναρτήσεις στα social media γραμμένα στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά, να τους βομβαρδίζουν τις τελευταίες ώρες.

Κλείσιμο
Τα αποσπάσματα είναι όλα fake και προέκυψαν από γνωστά ρομπότ παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου που διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

elton_1


Στον αγώνα της ρωσικής παραπληροφόρησης έναντι της Δύσης, ο Βρετανός θρύλος της ποπ μουσικής, σερ Έλτον Τζον, φέρεται να γράφει: «Πέσαμε στην ουκρανική παγίδα. Τώρα η ΕΕ καταρρέει».

aniston_ai


Η γοητευτική Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον απεικονίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ακόλουθο fake μήνυμα: «Έχουμε φτωχύνει, ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε την Ουκρανία».

messi_putin


Από την πλευρά του, ο σταρ της «στρογγυλής θεάς» Λιονέλ Μέσι, γράφει στους ακολούθους: «H Oυκρανία δεν υπάρχει πια. Όλα μας τα χρήματα πήγαν στα σκουπίδια».

Τα online bots μεταδόθηκαν μέσω του δικτύου παραπληροφόρησης Dvoynyk που δημοσίευσε 50 ψεύτικα γραπτά μηνύματα διασημοτήτων με τις φωτογραφίες τους στην πλατφόρμα X. Επίσης, έκαναν retweet σε περισσότερες από 120.000 δικές τους ψεύτικες αναρτήσεις, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Μία άλλη ψεύτικη ατάκα που αποδίδεται στην διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον γράφει χαρακτηριστικά: «Όλες οι χώρες έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον εαυτό τους και η ΕΕ καταρρέει».

jolie_1


Αλλά και η μία άλλη σταρ της «μεγάλης οθόνης», η Αντζελίνα Τζολί, φέρεται να χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «διεφθαρμένο» σε ψεύτικο tweet.

Η αμερικανική εφημερίδα The Sun υπογραμμίζει ότι, η μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης αποκαλύφθηκε από το ρωσικό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agentsvo», στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο της προπαγάνδας έναντι της Δύσης.

Τα ψεύτικα αποσπάσματα των διασημοτήτων έχουν προβληθεί πάνω από μισό εκατομμύριο φορές από την Παρασκευή, αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent.

Τουλάχιστον έξι παρόμοιες επιχειρήσεις προπαγάνδας- βασισμένες σε online bots- έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του Πούτιν το τελευταίο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι, η προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας χρησιμοποιώντας online bots έρχεται λίγες μέρες μετά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, στην διήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία και δεν είχε προσκληθεί η κυβέρνηση της Μόσχας.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται για το ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διορισμών – Πώς θα γίνονται οι προσλήψει

«Κοκτέιλ» ζέστης και ισχυρών ανέμων μέχρι και το Σάββατο - Οι θερμοκρασίες μέχρι και τις 25 Ιουνίου


Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης