Γερμανία: Στο Μόναχο η τρίτη δίκη για τους επίδοξους πραξικοπηματίες «Πολίτες του Ράιχ»

Δικάζονται μεταξύ άλλων μία γιατρός, μία διάσημη σεφ καθώς και μία αστρολόγος

Στο εδώλιο κάθονται σήμερα οκτώ φερόμενα ως μέλη της γερμανικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) κατηγορούμενα για συνωμοσία με σκοπό τη βίαιη ανατροπή του κράτους, στην τρίτη κατά σειρά παρόμοια δίκη που διεξάγεται στη Γερμανία.

Η τρίτη δίκη διεξάγεται στο Μόναχο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μία γενική γιατρός, μία διάσημη σεφ και μία αστρολόγος, κατηγορούνται ότι αποτελούσαν το «συμβούλιο» της συνωμοσίας.

Όπως δηλώνουν οι εισαγγελείς, η τριάδα θα σχημάτιζε κι ένα «υπουργικό συμβούλιο» εν αναμονή, σε περίπτωση που το σχέδιο της ομάδας να εισβάλει στο κτίριο της ομοσπονδιακής βουλής- Bundestag- και να ανατρέψει τη γερμανική κυβέρνηση, είχε στεφθεί με επιτυχία. Τα μέλη της ομάδας «Πολίτες του Ράιχ» κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προετοιμασία πράξης εσχάτης προδοσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα είχε σχεδιάσει να απαγάγει τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και να τον παρουσιάσει αλυσοδεμένο στην τηλεόραση με την ελπίδα να κερδίσει περισσότερους οπαδούς για τον σκοπό της, αναφέρουν οι εισαγγελείς. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η δίκη στο Μόναχο διεξάγεται ενώ τα μέσα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς η ατμομηχανή της ευρωζώνης παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την άνοδο της ακροδεξιάς μετά την πρόσφατη επιτυχία της στις ευρωεκλογές.

Στο επίκεντρο της φερόμενης συνωμοσίας των «Πολιτών του Ράιχ» βρίσκεται ο επικεφαλής της οργάνωσης, πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, ένας ψευτοαριστοκράτης και κτηματομεσίτης, τον οποίο η ομάδα σκόπευε να διορίσει ως προσωρινό ηγέτη της. Ο Ερρίκος δικάζεται στη Φρανκφούρτη μαζί με άλλους που θεωρούνται ότι ήταν μεταξύ των αρχηγών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις υποθέσεις αρνήθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι τρομοκράτες και αντιθέτως πρότειναν ότι ήταν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας που βρέθηκαν μεταξύ τους λόγω της αντίθεσής τους στους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του πρίγκιπα Ρόις δήλωσαν ότι αρνείται ότι είναι βίαιος ή ότι σχεδίαζε να γίνει δολοφόνος.

Σημειώνεται ότι, το σχέδιο των «Πολιτών του Ράιχ» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μέσω μιας σειράς αντιτρομοκρατικών επιδρομών σε 11 γερμανικά κρατίδια καθώς και στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο του 2022, ύστερα από μυστική έρευνα των αστυνομικών αρχών.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τρίτη δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

Η δίκη της λεγόμενης «εσωτερικής πτέρυγας», που διεξάγεται σήμερα σε δικαστήριο υψηλής ασφαλείας στο Μόναχο, όπως και οι άλλες δύο που διεξάγονται στη Στουτγκάρδη (η λεγόμενη στρατιωτική πτέρυγα) και στη Φρανκφούρτη (οι φερόμενοι ως βασικοί συνωμότες), έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, θα μπορούσε, όπως επικαλούνται οι εισαγγελείς, να διαρκέσει χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Έχουμε περίπου 900 φακέλους με πληροφορίες και κάθε μέρα προστίθενται σε αυτούς όλο και περισσότερες σελίδες», δήλωσε ο Λάουρεντ Λαφλέρ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, πριν από την έναρξη της δίκης, εξηγώντας ότι η έρευνα συνεχίζεται ακόμη και ενώ οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λόγω του ότι η ομάδα δικάζεται σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι όλων των δικών που αφορούν συνολικά 26 κατηγορούμενους ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες, ενώ οι κατηγορούμενοι κάθε δίκης αναμένεται να μεταφερθούν στις άλλες δίκες για να καταθέσουν.

Μεταξύ αυτών που δικάζονται στο Μόναχο είναι η 60χρονη Χίλντεγκαρντ Λάιντινγκ, μέλος του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD και αστρολόγος, η οποία φέρεται να προοριζόταν να γίνει «υπουργός δια-επικοινωνίας» της ομάδας.

Μαζί με έναν ηλεκτροσυγκολλητή από τη βαυαρική ροκ σκηνή, η Λάιντινγκ φέρεται να χρησιμοποίησε «πνευματικά κριτήρια» για να επιλέξει τους κατάλληλους υποψηφίους για τη μελλοντική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων μια διάσημη μαγείρισσα από την Αυστρία, που θα αναλάμβανε την υγιεινή διατροφή του νέου καθεστώτος, και μια ασκούμενη γενική γιατρό, η οποία περιγράφεται από πρώην ασθενείς ως «καταξιωμένη» στην κοινότητά της. Η γυναίκα, η οποία λέγεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικεύτηκε σε μια μέθοδο πρόβλεψης του μέλλοντος, αναμενόταν να γίνει υπουργός υγείας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η γυναίκα αυτή είχε δωρίσει το ποσό των 47.000 ευρώ για τη συνωμοσία, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν για την εκπαίδευση σε όπλα, αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα PISA (ΟΟΣΑ) - Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές

Μαρίν Λεπέν: Στροφή 180 μοιρών για την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία

Απόστολος Λύτρας: Η σύζυγός του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr