Ο Βίκτορ Ορμπάν «έπαθε» Ντόναλντ Τραμπ: «Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά» το σλόγκαν της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ

Ο Βίκτορ Ορμπάν «έπαθε» Ντόναλντ Τραμπ: «Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά» το σλόγκαν της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ

Πώς απάντησε η Ουγγαρία στα αμφιλεγόμενα σχόλια των δημοσιογράφων, που είδαν με δυσπιστία το τραμπικής απήχησης μήνυμα – Στο λογότυπο της προεδρίας ο κύβος του Ρούμπικ

orban_trump__1_
Δια χειρός… Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να είναι η επικοινωνιακή -και όχι μόνο- διαχείριση της ουγγρικής εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Κι αυτό, όχι μόνον λόγω των αρκετών ομοιοτήτων που παρουσιάζει ο τέως πρόεδρος -και εκ νέου διεκδικητής του τίτλου- Ντόναλντ Τραμπ με τον Βικτόρ Όρμπαν, αλλά και λόγω του συνθήματος «Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά» (Make Europe Great Again), που θα συνοδεύει την προσεχή περίοδο.

Το «Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» (Make America Great Again) ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ όταν κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Όλως τυχαίως, οι νέες κάλπες, όπου ο Τραμπ επιδιώκει να επανέλθει στον Λευκό Οίκο θα γίνουν εν τω μέσω της ουγγρικής προεδρίας.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μποκά υποστήριξε ότι το σύνθημα παραπέμπει σε μία ενεργή προεδρία και δείχνει την προσδοκία ότι όλοι μαζί μπορούν να είναι πιο ισχυροί απ’ ότι ο καθένας ξεχωριστά «αλλά ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να παραμείνουμε αυτό που είμαστε όταν συναντιόμαστε. Παρουσιάζει επίσης την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να γίνει ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας».

Κλείσιμο


Πάντως, το σύνθημα προκάλεσε αμφισβητήσεις από δημοσιογράφους, που προφανώς αναγνώρισαν τις «τραμπικές» καταβολές. «Δεν έχετε την αίσθηση του ντεζά -βυ εξαιτίας του συνθήματος του Τραμπ. Δεν ξέρω αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε ποτέ να κάνει την Ευρώπη ξανά μεγάλη», δήλωσε ο Μποκά.

Παράλληλα, η Ουγγαρία θα έχει ως λογότυπο της προεδρίας τον κύβο του Ρούμπικ, με τον Μποκά να χαρακτηρίζει ως «την ουσία της ουγγρικής ιδιοφυΐας».






Η ατζέντα της Ουγγαρίας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να εισαγάγει μια νέα ανταγωνιστική, γεωργική συμφωνία με επίκεντρο τον αγρότη, καθώς και να επιδιώξει «αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, να διαχειριστεί τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης - και να βελτιώσει μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, επιδίωξη είναι να υπάρξουν προσπάθειες για την προώθηση της διεύρυνσης της ΕΕ. «Θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά βήματα όσον αφορά τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία», είπε.

Το περασμένο διάστημα, λόγω και των στενών δεσμών του πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν, υπήρξαν ανησυχίες ότι η Βουδαπέστη επιδιώκει να εκτροχιάσει ή και να επιβραδύνει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται ότι η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει τη θέση προς όφελός της και θα επιδιώξει στροφή σε βασικούς τομείς πολιτικής.



Ειδήσεις σήμερα:

Φοβήθηκα ότι πεθαίνω και δεν θα με πάει νοσοκομείο, είπε η σύζυγος Λύτρα - Πώς προσπάθησε να ειδοποιήσει την αστυνομία

Κούγιας: Κακοποιητής 100% ο Λύτρας, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά - Υπερβολική η δίωξη για κακούργημα, κακές στιγμές έχουν όλοι

Από κατήγορος, κατηγορούμενος: Τι έλεγε ο Λύτρας όταν υπερασπιζόταν γυναίκες - Ο εκβιασμός στη σύζυγό του με το νοσοκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης