Ozempic: Τρίτη φωτιά μέσα σε έναν μήνα σε κτήρια της φαρμακευτικής με το σκεύασμα της χρονιάς

Ozempic: Τρίτη φωτιά μέσα σε έναν μήνα σε κτήρια της φαρμακευτικής με το σκεύασμα της χρονιάς

Από τις 16 και τις 22 Μαΐου, μία ακόμη πυρκαγιά στη Δανία – Τι συμβαίνει με το φάρμακο της χρονιάς, η μεγάλη ζήτησή του και οι διαβεβαιώσεις από τη Novo Nordisk πως δεν επηρεάζεται η παραγωγή

novo
Σε λιγότερο από έναν μήνα, τρίτη φωτιά ξέσπασε σε κτήριο της Novo Nordisk, του φαρμακευτικού κολοσσού που παρασκευάζει το Ozempic στη Δανία.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική, η φωτιά ξέσπασε μετά από εργασίες σε στέγες σε κτήριο γραφείων που νοικιάζει η Novo Nordisk στο προάστιο Μπάουσβαρντ της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία της. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως η πυροσβεστική και η αστυνομία, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο ενώ επίσης, δεν επεκτάθηκε σε άλλα κτήρια.


Νωρίτερα, στις 22 Μαΐου, στην έδρα της φαρμακοβιομηχανίας στο προάστιο της Κοπεγχάγης Μπαγκσβάερντ ξέσπασε πυρκαγιά, το μέγεθος της οποίας μπορεί κανείς να αντιληφθεί από το γεγονός ότι επιχείρησαν περί τους 100 πυροσβέστες προκειμένου να ελεγχθεί.

Επιπλέον, στις 16 του περασμένου μήνα μια άλλη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην πόλη Κάλουντμποργκ, ανατολικά της Κοπεγχάγης, εκεί όπου παράγεται το φάρμακο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις και απολαμβάνει τιμές ιερού δισκοπότηρου. 

Κλείσιμο


Η Novo Nordisk διαβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά στο Κάλουντμποργκ, την πόλη των 17.000 κατοίκων όπου δραστηριοποιείται, αναπνέει και αναπτύσσεται αλματωδώς χάρη στο Ozempic και το αδελφάκι του Wegovy, δεν πρόκειται να επηρεάσει την παραγωγή του λαοπρόβλητου φαρμάκου.

Φωτιές-μυστήριο στο πιο trendy φάρμακο της χρονιάς

Ομως οι Κασσάνδρες επιμένουν ότι οι καταστροφές από τις φωτιές μπορεί να δράσουν ως ανάχωμα στα σχέδια της εταιρείας για επέκταση των εγκαταστάσεών της με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής, στην οποία η Novo Nordisk επενδύει την οικονομική μεγέθυνση και το γόητρό της, δαπανώντας μάλιστα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ και οι ασθενείς/πελάτες το όνειρό τους για ένα σώμα απαλλαγμένο από περιττά κιλά.

Μολονότι η σεμαγλουτίδη δημιουργήθηκε και συνταγογραφείται ως φάρμακο για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 και πρόσφατα απέκτησε ένδειξη και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι κοινό μυστικό πως χρησιμοποιείται ευρέως από οποιονδήποτε επιθυμεί να απαλλαγεί από λίγα ή πολλά περιττά κιλά.

Η περιστασιακή χρήση του φαρμάκου από ανθρώπους που αναζητούν γρήγορο -και συνεπώς εφήμερο- αποτέλεσμα αδυνατίσματος αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έρευνα αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το 30% των Αμερικανών πολιτών που έκαναν χρήση κάποιου φαρμάκου για απώλεια βάρους την τελευταία οκταετία σταμάτησαν τη θεραπεία τους μόλις στον πρώτο μήνα. Από τις αιτίες δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την παγκόσμια έλλειψη των σκευασμάτων σεμαγλουτίδης.


Στην πραγματικότητα ο δανέζικος φαρμακευτικός κολοσσός έπεσε θύμα της μετριοπάθειάς του αφού δεν είχε υπολογίσει τη φρενίτιδα που θα επικρατούσε γύρω από το φάρμακο το οποίο είθισται πια να συνοδεύεται από τον επιθετικό προσδιορισμό «θαυματουργό».

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, φτάνει να πληροφορηθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν το Wegovy κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Novo Nordisk ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την αυτοκρατορία LVMH του Μπερνάρ Αρνό -το σκορ έγραψε 395 δισ. ευρώ για τους Δανούς και 386 για τον Γάλλο- ή ότι η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει το 15% των συνολικών φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις στη χώρα.

Μητέρα του πεπτιδίου που άλλαξε τον κόσμο είναι η Λότε Κνούντσεν, χημικός, πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου και νυν αντιπρόεδρος έρευνας της Novo Nordisk, η οποία μαζί με την ομάδα της κατάφεραν να δημιουργήσουν μια φόρμουλα που, εκτός από επιτυχία στη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους, μειώνει, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νόσησης από Αλτσχάιμερ, ενώ κατευνάζει σημαντικά και την επιθυμία για αλκοόλ.

Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» έρευνα, σε δείγμα 3.533 ασθενών, που καταδεικνύει ότι η σεμαγλουτίδη συμβάλλει δραστικά και στην αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας. Σε κάθε περίπτωση, η Κνούντσεν είναι η γυναίκα που θα πρέπει να ευγνωμονούν οι κάτοικοι του Κάλουντμποργκ, η οποία μέχρι την εφεύρεση του Ozempic έμοιαζε καταδικασμένη να ζει στη σκιά της Κοπεγχάγης.

Το φαινόμενο Ozempic

Μπορεί το ζήτημα με το Ozempic να έχει εν πολλοίς λυθεί για τις ΗΠΑ, όπου πλέον το πρόβλημα εστιάζεται στην επάρκεια του Wegovy, όμως στην ευρωπαϊκή αγορά οι ελλείψεις πρόκειται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μάλιστα, η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα των εναρκτήριων δόσεων, εκείνων των 0,25 mg, προκειμένου να αποτρέψει την εισαγωγή στη θεραπεία νέων ασθενών (ή ανθρώπων οι οποίοι απλώς θέλουν να χάσουν βάρος), οι οποίοι κατόπιν δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή, λόγω της έλλειψης που επιμένει.

Το φαινόμενο Ozempic έχει αναδείξει νέες ανισότητες. Το Reuters φιλοξενούσε πριν από λίγες εβδομάδες την ιστορία δύο ανθρώπων που λαμβάνουν την αγωγή στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ένας χάρη στην εργασία του σε τεχνολογικό κολοσσό είχε τα χρήματα για να αγοράσει δόσεις του φαρμάκου για εννέα μήνες τις οποίες φυλά ως κόρη οφθαλμού στο ψυγείο του. Η άλλη δεν ήξερε εάν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αγωγή της για τον επόμενο μήνα. Το πραγματικό ζήτημα ήταν ότι ο πρώτος χρησιμοποιεί το φάρμακο για χάσει βάρος, ενώ η δεύτερη πάσχει από διαβήτη τύπου 2, άρα έχει προφανώς μεγαλύτερη και πιο άμεση ανάγκη τη θεραπεία.

Ομως στη σταυροφορία για τη σεμαγλουτίδη δεν χωρούν συναισθηματισμοί και ανθρωπισμός. Είναι χαρακτηριστικό εκείνο που συνέβη στο Βέλγιο τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα συνταγογραφείται μόνο σε ανθρώπους με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 35, δηλαδή υπέρβαρους, οι Βέλγοι αποφάσισαν να το αναζητήσουν μαζικά στη γειτονιά τους, δηλαδή στη Γαλλία και την Ολλανδία, επιβαρύνοντας τις εκεί αγορές. Ωστόσο, βγήκαν κατά κάποιον τρόπο κερδισμένοι (όσοι τέλος πάντων κατάφεραν να το εντοπίσουν), αφού στη χώρα τους η αγωγή ενός μήνα κοστίζει 103 ευρώ, όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία 77.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες αγωγές στις ΗΠΑ φτάνουν τα δεκαπλάσια χρήματα σε αξία. Τελικά ίσως δεν είναι τόσο άσχημο να ζεις στην Ευρώπη. Ειδικά εάν εναποθέτεις τις ελπίδες και την προσδοκία σου για beach body στη σεμαγλουτίδη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν παίζει ξανά με τα «οικόπεδα»

Προσλήψεις-εξπρές στο Δημόσιο - Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το σχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ

Μονή Αββακούμ: Κράτηση 8 ημερών στον Αρχιμανδρίτη για το σκάνδαλο των 800.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης