Fake news ο θάνατος του Νόαμ Τσόμσκι - Είναι καλά, λέει η γυναίκα του 95χρονου διανοούμενου

Fake news ο θάνατος του Νόαμ Τσόμσκι - Είναι καλά, λέει η γυναίκα του 95χρονου διανοούμενου

Δημοσιογράφοι και συγγραφείς στη Βραζιλία μίλησαν με τη σύζυγο του διανοητή που διέψευσε τη φημολογία - Κανένα μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης δεν δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του, αν και υπήρξαν κάποιοι βιαστικοί

arthrou-noam-chomsky
Τον γύρο του Χ (πρώην Twitter) έκανε την Τρίτη (18/6) η είδηση ότι ο Νόαμ Τσόμσκι πέθανε, όμως κανένα μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης δεν την μετέδωσε. Λίγο αργότερα, η αρχική πληροφορία άρχισε να διαψεύδεται και στα social media.

«Είναι ψεύτικες οι φήμες» για τον θάνατο δήλωσε σε γραπτή απάντησή της στο Associated Press η σύζυγος του διανοητή, Βαλέρια Τσόμσκι, η οποία είναι μαζί του στη Βραζιλία. Το νοσοκομείο Beneficencia Portuguesa ανέφερε μάλιστα την Τρίτη ότι ο Τσόμσκι πήρε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη νοσηλεία του κατ´'οίκον.

Πάντως υπήρξαν μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να δημοσιεύσουν τη νεκρολογία του Τσόμσκι. Ένα από αυτά το βρετανικό New Statesman με νεκρολογία γραμμένη από τον Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία «κατέβηκε» πολύ γρήγορα, όπως αναφέρει το ABC.

«Οι αναφορές ότι ο Νόαμ Τσόμσκι πέθανε είναι "ψεύτικες", μου λέει η σύζυγός του Βαλέρια» ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο X ο Κρις Λουφτ, δημοσιογράφος του ABC. «Είναι καλά», είπε ακόμη η Βαλέρια Τσόμσκι.


«Ο Τσόμσκι δεν έχει πεθάνει. Μόλις μίλησα με τη Βαλέρια, τη σύζυγό του» ανήρτησε αντίστοιχα ο Cauê Seigner Ameni, Βραζιλιάνος δημοσιογράφος.



«Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ζωντανός! Στις 3:41 μ.μ. σήμερα, 18 Ιουνίου 2024, η σύζυγός του, Βαλέρια, μου επιβεβαίωσε ότι η υγεία του Νόαμ Τσόμσκι βελτιώνεται. Οι φήμες για το θάνατό του είναι ψευδείς» ανήρτησε στο Χ ο Χοσέ Σαντάνα, επιστημονικός συνεργάτης του MIT (Noam Chomsky). Ο ίδιος ανήρτησε και το σχετικό screenshot από τη συνομιλία του με τη Βαλέρια Τσόμσκι στο WhatsApp.


Στο ίδιο πλαίσιο και η αναφορά του Αμερικανού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ζει μόνιμα στη Βραζιλία.


Ανέφερε την Τρίτη, την ώρα που είχε κατακλύσει το X η φημολογία περί του θανάτου, ότι μίλησε με τον «πολύ αξιόπιστο Βραζιλιάνο συγγραφέα Εντουάρντο Μορέιρα» ο οποίος μίλησε με τη Βαλέρια Τσόμσκι η οποία του είπε ότι οι φήμες «είναι ψέματα».


Νοσηλεία στη Βραζιλία

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό ότι ο Τσόμσκι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βραζιλίας. Είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Ιούνιο του 2023 και έκτοτε η υγεία του έχει κλονιστεί αρκετά.

Εξάλλου, η απουσία του από τη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο, όπως και ότι δεν είχε σχολιάσει τα γεγονότα στο Ισραήλ με την εισβολή της Χαμάς και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, είχε πυροδοτήσει διάφορες εικασίες σχετικά με την υγεία του.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de São Paulo ανέφερε ότι ο 95χρονος Αμερικανός καθηγητής δεν έχει σχολιάσει τον πόλεμο, παρά τα αιτήματα των υποστηρικτών του και του Τύπου, επειδή υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις ΗΠΑ.

«Δυσκολεύεται να μιλήσει και η δεξιά πλευρά του σώματός του είναι μουδιασμένη», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί γιατροί είπαν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο και έτσι η σύζυγος του Τσόμσκι, Βαλέρια, αποφάσισε να τον μεταφέρει αεροπορικώς στο Σάο Πάολο, όπου το ζευγάρι έχει σπίτι από το 2015, για να λάβει εξειδικευμένη θεραπεία.

Αρχικά φέρεται να εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας όπου τον επισκεπτόταν καθημερινά νευρολόγος, λογοθεραπευτής και πνευμονολόγος. Από τότε η κατάστασή του είχε βελτιωθεί σημαντικά και νοσηλευόταν σε κανονικό δωμάτιο.



Φωτογραφία με τον Τσόμσκι ανέβασε μία ημέρα μετά το δημοσίευμα, στις 11 Ιουνίου, ο Ινδός ιστορικός και διανοούμενος Βιτζάι Πρασάντ, ο οποίος γράφει ότι η είδηση περί του θανάτου είναι ψευδής. «Έκανε σήμερα φυσικοθεραπεία και είναι ευδιάθετος», γράφει.



Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Λύτρας: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση της συζύγου του - Επιβεβαιώνει τη διάγνωση του γιατρού

Ozempic: Τρίτη φωτιά μέσα σε έναν μήνα σε κτήρια της φαρμακευτικής με το σκεύασμα της χρονιάς

Εισαγγελική πρόταση - «φωτιά» για τον πατέρα Αντώνιο: Να παραπεμφθεί σε δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο ανηλίκων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης