Εκλογές στη Βρετανία: Ιστορική συντριβή των Συντηρητικών προβλέπουν οι δημοσκόποι - Σε δεινή θέση ο Σούνακ

Εκλογές στη Βρετανία: Ιστορική συντριβή των Συντηρητικών προβλέπουν οι δημοσκόποι - Σε δεινή θέση ο Σούνακ

Νέα δημοσκόπηση - Οι Εργατικοί ετοιμάζονται να θριαμβεύσουν, πόσες έδρες ενδέχεται να κερδίσουν

sunak_britain
Το δικό του Βατερλό αναμένεται να βιώσει το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο SkyNews, δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι το κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ θα βρεθεί αντιμέτωπο με την χειρότερη ήττα στην ιστορία του. Αντιθέτως, στο στρατόπεδο των Εργατικών είναι έτοιμοι να «ανοίξουν σαμπάνιες» με βάση τα πορίσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του σερ Κιρ Στάρμερ ενδέχεται να κερδίσει περισσότερες από 450 έδρες αποκτώντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιαδήποτε μεταπολεμική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Ipsos που διεξήχθη σχεδόν σε 20.000 άτομα. Συγκεκριμένα, το κόμμα των Εργατικών θα μπορούσε να κερδίσει 453 έδρες ενώ οι Συντηρητικοί μόλις 115.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι, οι Εργατικοί θα έχουν την 4η Ιουλίου μια ιστορική πλειοψηφία 256 βουλευτών, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μεταπολεμική κυβέρνηση, ενώ ο αριθμός των βουλευτών των Τόρις θα ολισθήσει δραματικά με ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών να χάνουν τις έδρες τους. Οι Εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται έναντι των Συντηρητικών με 20 μονάδες.

Κλείσιμο
Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει επίσης ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν να κερδίσουν 38 έδρες, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 15, οι Πράσινοι τρεις έδρες όπως ακριβώς και το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ακροδεξιός Φάρατζ, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ανατρέψει την τεράστια πλειοψηφία των Συντηρητικών και να κερδίσει στο Κλάκτον, ενώ ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, προβλέπεται να ηττηθεί από το παλιό του κόμμα στο Ίσλινγκτον Νορθ.

Οι Βρετανοί γυρίζουν την πλάτη στον Σούνακ

Παρά τις υποσχέσεις του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στην προεκλογική ατζέντα του, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους συμπολίτες του να τον δουν με καλό... μάτι. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόωρη αποχώρησή του από τους εορτασμούς της επετείου της Απόβασης της Νορμανδίας στη Γαλλία.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει επίσης ότι, σε 117 έδρες θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος Συντηρητικών και Εργατικών. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Τόρις.

Από την πλευρά της, η Κέλι Μπίβερ, CEO της Ipsos UK and Ireland επισημαίνει: «Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Οι Εργατικοί αυξάνουν το ποσοστό τους (σε σχέση με το 2019) σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Σκωτία και τη Βορειοανατολική Αγγλία, ενώ οι Συντηρητικοί χάνουν ψήφους σε όλες τις περιφέρειες, ιδίως στην ανατολική και νότια Αγγλία».

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Ipsos είναι η πρώτη που διενεργείται μετά την ανακοίνωση του ακροδεξιού Φάρατζ ότι θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος «Reform UK» και θα κάνει την όγδοη προσπάθειά του να γίνει βουλευτής. Την 4η Ιουλίου ο Φάρατζ θα διεκδικήσει έδρα στο Κλάκτον του Έσσεξ με τις δημοσκοπήσεις να είναι με το μέρος του.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει επίσης, ότι το κόμμα του Φάρατζ είναι πιθανόν να κερδίσει ποσοστό 12% σε εθνικό επίπεδο. Αυτό φέρνει το κόμμα στο ίδιο επίπεδο από πλευράς εδρών με τους Πράσινους. Σύμφωνα με τα πορίσματα της δημοσκόπησης, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενδέχεται να ενισχύσουν τον αριθμό των εδρών τους σε 38 ανακτώντας τη θέση τους ως τρίτο κόμμα.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, η τύχη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δεν έχει ακόμη κριθεί με το κόμμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τους Εργατικούς στη Σκωτία κερδίζοντας περίπου 15 έδρες. Το 2019 το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας είχε κερδίσει 48 έδρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Λύτρας: Παραδόθηκε μετά το ένταλμα σύλληψης - Αρνείται ότι έστειλε απειλητικό μήνυμα

Χεζμπολάχ: Απειλές για Κύπρο - «Αν εξακολουθήσει να βοηθά το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως»

SOS από τη Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όλο και περισσότερο, πιο φονική από το κάπνισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης