Σαουδική Αραβία: Εκατοντάδες νεκροί από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του προσκηνύματος Χατζ - Χιλιάδες νοσηλείες

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης του CNN, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 165 Ινδονήσιοι, 41 Ιορδανοί, 35 Τυνήσιοι και 11 Ιρανοί. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές της κάθε χώρας.

Επιπλέον, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tansim αναφέρει ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία κάνει λόγο για άλλους 22 Ιορδανούς αγνοούμενους και 26 Ιρανούς που έχουν νοσηλευτεί. Ορισμένοι από τους Ιρανούς πέθαναν λόγω θερμοπληξίας, ενώ άλλοι είχαν υποκείμενες παθήσεις.

Κίνδυνος αύξησης του αριθμού των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα στοιχεία. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις γνωρίζουν μόνο τους προσκυνητές που έχουν εγγραφεί και έχουν ταξιδέψει στη Μέκκα και υπάρχουν φόβοι για περισσότερους θανάτους μεταξύ των μη εγγεγραμμένων προσκυνητών.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται.

Οι αξιωματούχοι του Χατζ ζήτησαν από τους προσκυνητές να έχουν μαζί τους ομπρέλες και να παραμένουν ενυδατωμένοι εν μέσω των δύσκολων συνθηκών, ενώ ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας έχει αναπτύξει πάνω από 1.600 άτομα προσωπικό με ιατρικές μονάδες ειδικά για τη θερμοπληξία και 30 ομάδες ταχείας αντίδρασης. Άλλοι 5.000 εθελοντές υγείας και πρώτων βοηθειών συμμετέχουν βοηθητικά.

Μεγάλη η προσέλευση για το Χατζ

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στο φετινό Χατζ, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας.

Η εποχή του Χατζ αλλάζει κάθε χρόνο σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και φέτος έπεσε τον Ιούνιο, έναν από τους πιο ζεστούς μήνες στην περιοχή.

Η πραγματοποίηση του Χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, που απαιτεί από κάθε μουσουλμάνο που είναι σωματικά και οικονομικά σε θέση να κάνει το ταξίδι στην ιερή πόλη της Μέκκας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Το προσκύνημα περιλαμβάνει πολυάριθμες τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένου του να φορούν ένα ειδικό ένδυμα που συμβολίζει την ανθρώπινη ισότητα και ενότητα ενώπιον του Θεού, μια κυκλική, αριστερόστροφη πομπή γύρω από το κτίριο της Κάαμπα σε σχήμα κύβου και τον συμβολικό λιθοβολισμό του κακού.

Το Χατζ αποτελεί πηγή γοήτρου για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών. Αλλά το προσκύνημα αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τη σαουδαραβική οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμετανόητος ο Μίτσκοσκι: Ξεκάθαρη η θέση μου για τη χρήση του ονόματος, προετοιμάζομαι για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με ένα έγγραφο από καϊμακάμη και χωρίς άδεια, ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε σε βάρος Κούγια για τις δηλώσεις κατά Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr