Economist: Επικίνδυνα τα οικονομικά προγράμματα της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς στη Γαλλία

Νέοι φόροι, ακύρωση της νομοθεσίας για το συνταξιοδοτικό αλλά και αόριστες υποσχέσεις για το πού θα βρεθούν επιπλέον έσοδα στο πρόγραμμα του Εθνικού Συναγερμού και του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Στην τελική ευθεία πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα -και ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία- έχει ανοίξει για τα καλά.

Με ισχυρό το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, οι αναλυτές έχουν επικεντρωθεί στο οικονομικό πρόγραμμα της παράταξης όσο και του Νέου Λαϊκού Μέτωπο, του συνασπισμού από τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς που επιδιώξουν να σταματήσουν την επέλαση της Λεπέν προς την εξουσία.

Ωστόσο, όπως τονίζει σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist που επικαλείται τον Πατρίκ Μαρτέν, επικεφαλής της ομοσπονδίας επιχειρήσεων medef, οι ατζέντες και των δύο παρατάξεων είναι «επικίνδυνες για την οικονομία».

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η αναφορά του Όλιβιέ Μπλανσάρ, πρώην οικονομολόγου του MIT, που εκτιμά ότι η φορολογία και η σπατάλη της Ακροαριστεράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή, ενώ το πρόγραμμα της ακροδεξιάς «είναι σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς λογική ή συνοχή».

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση του Ifop δίνει στην παράταξη της Λεπέν το 36% των ψήφων, στη συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς το 29,5% και στη κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν βρίσκεται το 20,5% των ψήφων.

Τι λένε οι δύο παράταξεις

Στο παρελθόν οι υποσχέσεις της Λεπέν είχαν επικριθεί για το υπερβολικά μεγάλο ύψος τους. Μπορεί το 2022, όταν υποσχόταν δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ, να ήταν μακριά από την εξουσία, οπότε οι υποσχέσεις δεν είχαν κάποιο αντίκρυσμα, σήμερα όμως η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική.

Ήδη ο Ζορτντάν Μπαρντελά, ο 28χρονος υποψήφιος πρωθυπουργός, φρόντισε να μετριάσει τις υποσχέσεις λέγοντας ότι δεν θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Επιστρατεύει δε το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Υποστηρίζει όμως ότι θα ακυρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, η οποία αύξησε το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 64, αλλά και ότι θα επανέλθει ένας φόρος στη μεγάλη περιουσία που κατάργησε ο πρόεδρος.

Από την άλλη όχθη της αντιπαράθεσης, η αριστερή συμμαχία, στην οποία κυριαρχεί η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, έχει ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια για φόρους και δαπάνες.

Προτείνει γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό και μείωση στην τιμή της ενέργειας και βασικών αγαθών. Και το Μέτωπο θέλει την ακύρωση του νόμου για το συνταξιοδοτικό, ενώ προτείνει σειρά αλλαγών στη φορολογία.

Οι δαπάνες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του προγράμματος θα καλυφθούν από πρόσθετα έσοδα, κυρίως από πρόσθετη φορολογία για τους υψηλά αμειβόμενους, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: «Θέλαμε να πρωτοτυπήσουμε με το σούβλισμα του ταύρου» απαντά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλουδιανών

«Πόλεμος» στα social για τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιχμές Μωραΐτη, η απάντηση Ζαχαριάδη και η σφήνα Πολάκη

Politico: Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βλέπει την επανεκλογή της να δυσκολεύει - Τι πρέπει να κάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr