Τζούλιαν Ασάνζ: Είναι απίστευτο ότι θα απελευθερωθεί, είμαι ενθουσιασμένη, λέει η σύζυγός του

«Τα παιδιά μας δεν ξέρουν ότι ο πατέρας τους θα αφεθεί ελεύθερος, θα ξεκινήσω εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων» τόνισε

«Ο σύζυγός μου, Τζούλιαν Ασάνζ θα είναι ελεύθερος μόλις λάβει την υπογραφή του δικαστή και αυτό θα συμβεί αύριο» δήλωσε η Στέλλα, σύζυγος του ιδρυτή του ιστότοπου «Wikileaks», εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για την επικείμενη απελευθέρωσή του, έπειτα από 14 χρόνια δικαστικής μάχης. Το νέο είναι απίστευτο, πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο 52χρονος Ασάνζ δέχθηκε να δηλώσει ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας, σύμφωνα με το αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο των Βόρειων Μαριανών Νήσων, με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια που κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Προηγουμένως είχε περάσει επτά χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η Στέλλα, δικηγόρος στο επάγγελμα, δήλωσε ότι πέταξε για την Αυστραλία την Κυριακή μαζί με τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει με τον Τζούλιαν, ηλικίας 7 και 5 ετών. Πρόσθεσε ότι τους είπε ότι «Σας έχω μια μεγάλη έκπληξη», αλλά δεν ήταν σίγουρη τι θα συμβεί μέχρι την τελευταία στιγμή. «Δεν ήμασταν πραγματικά σίγουροι μέχρι τις τελευταίες 24 ώρες ότι όντως θα συμβεί» τόνισε. Υποστήριξε επίσης δεν έχει ακόμη προλάβει να σκεφθεί τι θα κάνουν εκείνη και ο Ασάνζ μόλις αφεθεί ελεύθερος.

Λέει ότι «προτεραιότητα» είναι ο σύζυγός της «να γίνει ξανά υγιής καθώς είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια». Το ζευγάρι θα επικεντρωθεί στο να είναι «σε επαφή με τη φύση», όπως εξηγεί.

Ο Ασάνζ δέχθηκε να δηλώσει ένοχος για μία κατηγορία, από τις 18 που τον βαρύνουν στις ΗΠΑ για τις οποίες κινδύνευε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη, για «συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο των Βόρειων Μαριανών Νήσων και να καταδικαστεί σε 62 μήνες φυλάκιση τους οποίους έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία. Στα δικαστικά αυτά έγγραφα αναφέρεται και η συνεργός του, η Αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, πηγή της μαζικής διαρροής διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια που κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Προηγουμένως είχε περάσει επτά χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Στέλλα Ασάνζ, δικηγόρος που εργάζεται στην υπόθεσή του σχεδόν από την αρχή των δικαστικών του περιπετειών, δήλωσε επίσης ότι εκτός από ενθουσιασμένη από την εξέλιξη αυτή, είναι και οργισμένη που παρέμεινε υπό κράτηση για τόσο μεγάλο διάστημα.

Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία, η οποία, όπως εξήγησε, «θα δημοσιοποιηθεί».

Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν ο Τζούλιαν Aσάνζ βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και απέκτησε δύο παιδιά.Ο γάμος τους έγινε στη φυλακή Μπέλμαρς τον Μάρτιο του 2022.

Η Στέλλα επεσήμανε ότι θα ζητήσει να δοθεί χάρη στον Τζούλιαν διότι η αποδοχή της ενοχής του για την κατηγορία της κατασκοπείας προκαλεί «πολύ σοβαρή ανησυχία» στους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα εξήγησε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων καθώς η πτήση που μεταφέρει τον Τζούλιαν από το Λονδίνο στο νησί Σαϊπάν και στη συνέχεια στην Αυστραλία θα κοστίσει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια.

«Είναι πολιτική της Αυστραλίας ότι θα πρέπει να πληρώσει για την πτήση της επιστροφής του, οπότε αναγκάστηκε να ναυλώσει αεροπλάνο και κατά συνέπεια ουσιαστικά θα είναι χρεωμένος όταν προσγειωθεί στην Καμπέρα», είπε η Στέλλα. Η σύζυγός του Ασάνζ τόνισε επίσης ότι δεν θα μπορέσει να ηρεμήσει μέχρι ο ίδιος να φθάσει στην Αυστραλία, όπου αναμένεται αύριο.

«Είμαι ενθουσιασμένη, όμως ανησυχώ, ξέρετε, διότι έχω συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτό. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Ανησυχώ μέχρι να υπογραφεί (σ.σ. η συμφωνία), ανησυχώ, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέραμε», τόνισε. «Θα το πιστέψω πραγματικά όταν τον δω μπροστά μου, όταν μπορέσω να τον πάρω αγκαλιά, τότε θα είναι αληθινό», συνέχισε.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ασάνζ θα μείνει στην Αυστραλία με την οικογένειά του.

«Προτεραιότητα τώρα είναι να βελτιωθεί η υγεία του Τζούλιαν... Αυτό που επιθυμούμε και οι δύο αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε χρόνο και οικειότητα και απλώς να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο...Περάσαμε μερικά δύσκολα, πολύ δύσκολα χρόνια και χρειαζόμαστε χρόνο», υπογράμμισε η Στέλλα Ασάνζ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Βρέθηκαν υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς των εκτελεστών

Φωτιά στην Ύδρα: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό

Βίντεο: Άγριο ξύλο σε γνωστό κλαμπ της Χαλκιδικής - Αντάλλαξαν μπουνιές και πέταξαν μπουκάλια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr