Ισραήλ: Υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων φοιτητών, λόγω έλλειψης στρατιωτών

Ισραήλ: Υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων φοιτητών, λόγω έλλειψης στρατιωτών

Στο Ισραήλ η ευρείας κλίμακας εξαίρεση των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών από τη στράτευση αποτελεί σημείο διαμάχης εδώ και δεκαετίες

israil-stratos
Απόφαση- ορόσημο για την εξέλιξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο κατέστησε υποχρεωτική τη στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων φοιτητών που συμμετέχουν σε θρησκευτικά σεμινάρια.

Μάλιστα, έληξε πρόσφατα και η ρύθμιση που επέβαλε ορισμένες εξαιρέσεις στην στράτευση των ανδρών νεαρής ηλικίας, που ήταν εγγεγραμμένοι σε θρησκευτικές σπουδές πλήρους απασχόλησης, αναφέρει το BBC. 

Στο Ισραήλ, ο στρατός περιγράφεται συχνά ως «ο λαϊκός στρατός» και η ευρείας κλίμακας εξαίρεση των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών από τη στράτευση αποτελεί σημείο διαμάχης εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας -και η εκτεταμένη άρνηση του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός- έχει επιφέρει έλλειψη σε στρατιώτες, κάτι που το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να καλύψει με αυτή την απόφαση. Επίσης, δίνεται μια πρόσκαιρη λύση στο ζήτημα της ισότιμης κατανομής του «βάρους των πολιτών απέναντι στην εθνική ασφάλεια», που σημαίνει, όμως, ότι δυνητικά δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι άνδρες θα μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν την επιστράτευση.

Κλείσιμο
Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι θα πρέπει να παγώσει η δημόσια χρηματοδότηση των εβραϊκών σεμιναρίων των οποίων οι σπουδαστές αποφεύγουν τη στράτευση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι

Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Φρέντη Μπελέρη - Παραμένει κρατούμενος μέχρι τον Οκτώβριο


Η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τους «Κασσελίστας» - Εκτός Βουλής με τις 3 θητείες Πολάκης, Τζάκρη και Κασιμάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης