Ρωσία: Ξεκίνησε με κλειστές πόρτες η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο δημοσιογράφος της WSJ κατηγορείται για συλλογή απόρρητων πληροφοριών για εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Ο 32χρονος εμφανίστηκε μέσα σε γυάλινο κλουβί

Με ξυρισμένο κεφάλι, φορώντας ένα πουκάμισο και τζιν παντελόνι παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς καθώς σήμερα ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσής του κεκλεισμένων των θυρών στη ρωσική πόλη Γεκατερίνεμπουργκ με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο 32χρονος που δηλώνει αθώος, είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συνελήφθη για κατηγορίες κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως μεταδίδει το CNN.

Oι ρωσικές αρχές επέτρεψαν σε δημοσιογράφους για σύντομο διάστημα να βιντεοσκοπήσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο πριν από την έναρξη της δίκης του, σχολιάζει το BBC.



Ο Γκέρσκοβιτς στεκόταν μέσα σε έναν γυάλινο κλωβό και είπε χαμηλόφωνα ένα «γεια» στους δημοσιογράφους που αναγνώρισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που έχει περάσει 15 μήνες σε φυλακή της Μόσχας, κατηγορείται για συλλογή απόρρητων πληροφοριών για εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 20 ετών.

Ο Γκέρσκοβιτς, η εφημερίδα του WSJ όπως επίσης και η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον απορρίπτουν τις κατηγορίες προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έκανε απλώς τη δουλειά του ως δημοσιογράφου διαπιστευμένου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να εργαστεί εκεί.



Καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, ο Γκέρσκοβιτς και άλλοι Αμερικανοί κρατούμενοι στη Ρωσία παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σοβαρότερη κρίση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία βλέπει με καλό μάτι την ιδέα μιας ανταλλαγής κρατουμένων, περιλαμβανομένου του Γκέρσκοβιτς, και ότι έχουν γίνει επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές πρέπει να παραμείνουν απόρρητες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει «διπλωματία ομήρων» ενώ έχουν χαρακτηρίσει παράνομη την κράτηση του Γκέρσκοβιτς και ενός άλλου Αμερικανού κρατούμενου στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν. Επιπλέον, έχουν δεσμευτεί να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα σώους και αβλαβείς.

Σημειώνεται ότι, στις 13 Ιουνίου Ρώσοι εισαγγελείς έστειλαν την υπόθεση του Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της CIA για ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας τόνισε ότι ενέκρινε το κατηγορητήριο και ότι η ποινική υπόθεση του Γκέρσκοβιτς θα εκδικαστεί από δικαστήριο στην πόλη Γεκατερίνεμπουργκ, εκεί όπου ο ρεπόρτερ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ως ύποπτος για κατασκοπεία.

«Η έρευνα έδειξε και επιβεβαίωσε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο Γκέρσκοβιτς, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, κατόπιν εντολής της CIA, συνέλεξε μυστικές πληροφορίες στην περιοχή Γεκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με τις δραστηριότητες του εργοστασίου κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού, NPK Uralvagonzavod JSC για την παραγωγή και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού», τόνισαν οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές προσθέτοντας: «Ο Γκέρσκοβιτς έκανε αυτές τις παράνομες ενέργειες χρησιμοποιώντας επιμελώς συνωμοτικές μεθόδους».



Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

«Ιστορική μέρα»: Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιστρέφει σπίτι του μετά από 14 χρόνια νομικών μαχών

«Αυγή»: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr