NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030

Η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ ανέλαβε να αναπτύξει το διαστημικό όχημα που θα οδηγήσει τον ISS εκτός τροχιάς για να καεί στην ατμόσφαιρα

Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την ανάπτυξη ενός οχήματος που θα οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο τέλος του, όταν έρθει η ώρα.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε το 2023 από αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για ένα «διαστημικό εκτροχιαστή» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλή δρομολόγηση τμημάτων του ISS εκτός τροχιάς.

Χθες Τετάρτη, η υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι η SpaceX επιλέχθηκε να αναπτύξει και να παραδώσει το συγκεκριμένο όχημα.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 843 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος εκτόξευσης, παρά μόνο την ανάπτυξη του οχήματος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του διαστημικού σταθμού «με ελεγχόμενο τρόπο μετά το τέλος της επιχειρησιακής ζωής του το 2030».

Η ηγεσία της NASA εξήρε την κληρονομιά του διαστημικού σταθμού, προσθέτοντας ότι το τέλος του θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τους σχεδιαζόμενους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.

Προς το τέλος της ζωής του ISS, η NASA σκοπεύει να αφήσει την τροχιά του να φθίνει φυσιολογικά για κάποιο χρονικό διάστημα και, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου πληρώματος, θα δώσει εντολή στο όχημα της SpaceX να εκτελέσει τον τελικό ελιγμό εξόδου από την τροχιά. Τα κομμάτια του Σταθμού που θα επιζήσουν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, πρόκειται να πέσουν στην πιο απομακρυσμένη τοποθεσία του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Σημείο Νέμο (Point Nemo).

Αρκετοί σημαντικοί εταίροι του ISS έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία του μέχρι το 2030, ενώ Ρώσοι διαστημικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους μέχρι το 2028.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης δείχνει τον Τσίπρα για το κλείσιμο της Αυγής: Η απόφαση είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν εκλεγώ 

Folli-Follie: Δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία των Κουτσολιούτσων και της εταιρείας για να διατεθούν στους παθόντες


Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr