Γαλλία - Politico: Μαύρο στον ακροδεξιό Μπαρντελά θα ρίξουν οι ψηφοφόροι της γενέτειράς του

Οι ψηφοφόροι στο προάστιο του Παρισιού, Σεν Ντενί, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και μουσουλμάνοι εκφράζουν φόβο για την άνοδο της ακροδεξιάς, ωστόσο εκφράζουν δυσφορία και με την πολιτική του Μακρόν

Tην πλάτη τους γυρνούν στο πολιτικό τέκνο της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, οι ψηφοφόροι της γενέτειράς του, όπως σχολιάζει το Politico, αναφερόμενο στο προάστιο Σεν Ντενί (Saint-Denis) του Παρισιού.

Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης που είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στη Γαλλία αναμένει ότι το κόμμα του θα καταγράψει εντυπωσιακά ποσοστά σε αρκετές περιοχές στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό όμως δεν ισχύει στη γενέτειρά του.

Οι ψηφοφόροι στο προάστιο Σεν Ντενί, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και μουσουλμάνοι εκφράζουν φόβο για την άνοδο της ακροδεξιάς, ωστόσο εκφράζουν δυσφορία και με την πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το Politico επισημαίνει στο σχετικό άρθρο ότι το Σεν Ντενί είναι ένα από τα πολυπληθέστερα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας όπου σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους είναι μετανάστης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η εκλογική περιφέρεια του Σεν Ντενί θα στηρίξει την αριστερή συμμαχία, όπως πράττει παραδοσιακά, γράφει το σχετικό άρθρο.

Το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Στεφάν Πε υποστηρίζεται από μια ευρεία αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει το δικό του κόμμα, το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του ιστορικού στελέχους Ζαν-Λικ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Το 2022, η αριστερή συμμαχία βοήθησε τον Στεφάν Πε να έχει σημαντικό προβάδισμα κερδίζοντας με άνεση την επανεκλογή του με σχεδόν το 80% των ψήφων στον δεύτερο γύρο έναντι ενός υποψηφίου που υποστήριζε τον κεντρώο πρόεδρο Μακρόν.

Πολλοί κάτοικοι στο Σεν Ντενί δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από βασική νομοθεσία που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού».

Σύμφωνα με τους επικριτές του, αυτό στιγματίζει τις μειονότητες, και την απόφαση να απαγορευτεί η μουσουλμανική αμπάγια, ένα φαρδύ και μακρύ παραδοσιακό ένδυμα σαν ρόμπα που φορούν συχνά τα κορίτσια, στα σχολεία.

Οι άκαμπτοι πολέμιοι των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ υπό την ηγεσία Μακρόν προέρχονται από το κίνημα «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise -LFI) του Μελανσόν, το οποίο έχει μιλήσει ουκ λίγες φορές ενάντια σε αυτό που θεωρούσε ισλαμοφοβικές πολιτικές.

Σημειώνεται ότι, περίπου το 62% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων υποστήριξαν τους υποψηφίους της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP.

Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (LFI) απέσπασε ποσοστό άνω του 50% στην ψηφοφορία, σε σύγκριση με λιγότερο από 10% σε εθνικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το Politico, περιέχει νομικά εργαλεία για την επέκταση της γαλλικής αρχής της κοσμικότητας, η οποία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα, όπως η μουσουλμανική μαντήλα, και εισήγαγε αυστηρότερο έλεγχο των ξένων δωρεών σε θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο Μακρόν πρότεινε τη νομοθεσία το 2020, καθώς η Γαλλία δέχεται μια σειρά επιθέσεων ισλαμιστικών ομάδων.

Πάντως, όλη η ομάδα του Μελανσόν ψήφισε κατά του νομοσχεδίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης δείχνει τον Τσίπρα για το κλείσιμο της Αυγής: Η απόφαση είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν εκλεγώ 

Folli-Follie: Δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία των Κουτσολιούτσων και της εταιρείας για να διατεθούν στους παθόντες


Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr