Γαλλία - Λεπέν: Αν γίνουμε κυβέρνηση ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στείλει στρατό στην Ουκρανία

Γαλλία - Λεπέν: Αν γίνουμε κυβέρνηση ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στείλει στρατό στην Ουκρανία

Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο είπε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού

lepen
Προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας απηύθυνε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι σε περίπτωση που το κόμμα της σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο είπε σε συνέντευξή της η Λεπέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι στο χέρι του Εμανουέλ Μακρόν – ή έστω μόνο σε αυτόν.

Πρόσθεσε ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί μίας μελλοντικής κυβέρνησης του RN, «δεν έχει καμιά πρόθεση να καβγαδίσει [με τον πρόεδρο] αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές του: ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα».

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 7 Ιουλίου) δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει το 36%, ποσοστό που δε του επιτρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Κλείσιμο
Η Λεπέν, είπε πάντως, ότι ο Μακρόν, σε περίπτωση νίκης του RN, θα αναγκαστεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία θα βιώσει τουλάχιστον ως το 2027 ένα διάστημα συγκατοίκησης, δηλαδή προέδρου και πρωθυπουργού από διαφορετικές παρατάξεις.

Παραδοσιακά, όπως σημειώνει το BBC, ο πρόεδρος της Γαλλίας παίζει κεντρικό ρόλο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά και απόλυτα υπέρ της Ουκρανίας. Δεν έχει απορρίψει μάλιστα το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία γαλλικά στρατεύματα «αν η Ρωσία αποφασίσει να πάει πιο μακριά».




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης δείχνει τον Τσίπρα για το κλείσιμο της Αυγής: Η απόφαση είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν εκλεγώ 

Folli-Follie: Δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία των Κουτσολιούτσων και της εταιρείας για να διατεθούν στους παθόντες


Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης