Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Κένυα - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο

Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Κένυα - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», λέει διαδηλώτρια

nairobi-protest-xr
Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου στην χώρα, μία μέρα μετά την απόφασή του να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει το CNN, η αστυνομία της Κένυας έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στον νέο κύκλο διαδηλώσεων που ονομάστηκε «Πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στο Ναϊρόμπι. Οι δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ μερίδα διαδηλωτών απείλησε να καταλάβει το γραφείο και την επίσημη κατοικία του Ρούτο.

Αιματηρές διαδηλώσεις κατά προτεινόμενου νομοσχεδίου


Οι διαδηλώσεις στην Κένυα ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό 2024-2025 που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Ρούτο, το οποίο περιελάμβανε αυξήσεις φόρων. Οι διαδηλώσεις πήραν μια αιματηρή τροπή, μιας και τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, όπου η αστυνομία απάντησε με πραγματικά πυρά.



Ο λαός θέλει την παραίτηση του Ρούτο


Σε απόφασή του χτες, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Ρούτο ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι «αποσύρει το νομοσχέδιο», επειδή «άκουσε τον κενϋάτικο λαό».

Κλείσιμο
Αλλά μέχρι στιγμής η κίνησή του δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από τις διαδρομές που οδηγούν στο Κρατικό Μέγαρο, ενώ άλλα σημεία της πρωτεύουσας έχουν οχυρωθεί με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», δήλωσε στο CNN μια Κενυάτισσα διαδηλώτρια από το Ναϊρόμπι. «Σκοτώνουν (εμάς) τους νέους για ποιο λόγο; Εμείς ερχόμαστε ειρηνικά», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά παρουσιάζουν μια πληθώρα αιτημάτων, όπως την παραίτηση του Ουίλιαμ Ρούτο, επειδή δεν απέσυρε το νομοσχέδιο νωρίτερα, την απόσυρση των βουλευτών που υποστήριξαν το νομοσχέδιο ή να απομακρυνθεί ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κένυας και ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι -όπως αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας - εξαιτίας της βίας που επέδειξαν οι αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, μιας και το χρέος της φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η επιμονή των διαδηλωτών αποδεικνύει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ρούτο, καθώς ο λαός φαίνεται να μην αρκείται απλά στην άρση των φορολογικών μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης δείχνει τον Τσίπρα για το κλείσιμο της Αυγής: Η απόφαση είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν εκλεγώ 

Folli-Follie: Δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία των Κουτσολιούτσων και της εταιρείας για να διατεθούν στους παθόντες


Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης