Γαλλία: Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ που ενορχηστρώνει την επέλαση της ακροδεξιάς ενόψει των εκλογών

Γαλλία: Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ που ενορχηστρώνει την επέλαση της ακροδεξιάς ενόψει των εκλογών

Ο πάμπλουτος Βενσάν Μπολορέ στηρίζει ένθερμα τον ακραίο συντηρητισμό με τη συνεργασία Σιοτί- Λεπέν

bollore
O γκουρού των γαλλικών ΜΜΕ, Βενσάν Μπολορέ, είναι αυτός που ενορχηστρώνει την επέλαση της γαλλικής ακροδεξιάς, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το France24.

Ο 72χρονος Γάλλος μεγιστάνας υποκλίνεται στους εθνικιστές της Δεξιάς προκειμένου να βοηθήσει την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» με πρόεδρο των Ζορντάν Μπαρντελά να θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές.

Λειτουργώντας παρασκηνιακά, ο «Μέρντοχ της Γαλλίας», είναι ένας πάμπλουτος μιντιάρχης που στην ουσία έδρασε ως «εγκέφαλος» για την συγκρότηση μιας συμμαχίας μεταξύ δεξιών αντιπάλων, ενόψει των εκλογών της Κυριακής (ο πρώτος γύρος) γεγονός που ενίσχυσε τις πιθανότητες νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης.

Η σύγκριση του Μπολορέ με τον Μέρντοχ γίνεται επειδή κληρονόμησε σε ηλικία 22 ετών μια εφημερίδα μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Κλείσιμο
Η εταιρεία του, Bollore SE, είναι ένας όμιλος που ουσιαστικά ελέγχει τον γίγαντα των ΜΜΕ Vivendi με την κινηματογραφική και τηλεοπτική εταιρεία Canal+, το δίκτυο CΝews και τον τρίτο μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο του πλανήτη, Ηachette.

Όπως αναφέρει το δίκτυο France 24, όταν ο συντηρητικός ηγέτης Ερίκ Σιοτί ανακοίνωσε την συμμαχία του με τη Μαρίν Λεπέν, γυρίζοντας στην πλάτη στους γκωλιστές, ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains) συμβουλεύτηκε μόνον έναν άνθρωπο, υποστηρίζει το γαλλικό μέσο.

Το πρωί μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τα χείλη του προέδρου Μακρόν στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερίκ Σιοτί πέρασε το κατώφλι της οικίας του Μπολορέ, που έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης ακριβώς για να οργανώσει μια τέτοια συμμαχία.

Όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σκοπός της επίσκεψής του ήταν να «ενώσει τις δυνάμεις του Σιοτί και της Λεπέν και να προετοιμαστεί για τις αντιδράσεις που βεβαίως θα προκαλούσε αυτή η συνεργασία.

Σημειώνεται ότι η προεδρική υποψηφιότητα του πρώην αρθρογράφου της εφημερίδας Le Figaro, Ερίκ Ζεμούρ το 2022 είχε μεγάλη υποστήριξη από τα μέσα ενημέρωσης του Μπολορέ.

Ο Ζεμούρ ηγείται σήμερα του εθνικιστικού κόμματος «Ανακατάληψη».

Ενώ δεν δικαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, η μεγάλη προβολή του στα μέσα ενημέρωσης εξασφάλισε ότι τα θέματα που προτιμά η ακροδεξιά -η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η απειλή από το Ισλάμ- κυριαρχούσαν στην πολιτική συζήτηση.

Επίσης, έκλεισε ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των συντηρητικών της επικρατούσας τάσης και της ακροδεξιάς, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για την «Ένωση των Δεξιών» (συμμαχία των δεξιών παρατάξεων), που ήταν ανέκαθεν το όραμα του Μπολορέ, επισημαίνει το δίκτυο France24.

«Η ένωση της γαλλικής Δεξιάς και η αναρρίχησή της στην εξουσία ήταν πάντα ο κύριος στόχος του Μπολορέ», υποστηρίζει ο Αλέξις Λεβριέ, ιστορικός των μέσων ενημέρωσης που διδάσκει στο Université de Reims Champagne Ardennes.

Mπορεί η συμμαχία του Σιοτί με τη Λεπέν να βρίσκει αντίσταση σχεδόν από όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Το κόμμα της Λεπέν, που υποστηρίζεται από τον Σιοτί και τους υποστηρικτές του, είναι έτοιμο να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή (ο πρώτος γύρος) και στις 7 Ιουλίου, ο δεύτερος.

Πιθανόν ακόμη και να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, η οποία ασκεί μεγαλύτερες εξουσίες από τη Γερουσία. Το τελευταίο αποτέλεσμα θα οδηγούσε στην πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας μετά το ναζιστικό καθεστώς του Βισύ, τονίζει το γαλλικό μέσο.

«Ο Μπολορέ δεν είναι υποστηρικτής της οικογένειας Λεπέν, αλλά έχει πρόσφατα έρθει πιο κοντά με το κόμμα», λέει ο Λεβριέ προσθέτοντας: «Στο πρόσωπο του Μπαρντελά, τον οποίο η Λεπέν έχει ορίσει ως την επιλογή της για πρωθυπουργό, η Εθνική Συσπείρωση βρήκε έναν υποψήφιο που ο Μπολορέ μπορεί να υποστηρίξει».

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο - Χαμηλές επιδόσεις σε τρία μαθήματα

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Μου έριχνε νερό στο πρόσωπο για ξεπλυθούν τα αίματα πριν με πάει στο νοσοκομείο – Όλο το υπόμνημα

Κερατσίνι: Τη χτυπούσε, ήταν μονίμως μελανιασμένη κι εκείνη τον κάλυπτε, λέει γειτόνισσα της 40χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης