Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους Δημοκρατικούς – Γιατί είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο Μπάιντεν

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους Δημοκρατικούς – Γιατί είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο Μπάιντεν

Πολιτικά περίπλοκη είναι η απόφαση να αντικατασταθεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία μετά την καταστροφική εμφάνιση του προέδρου στο debate - Τα ονόματα των πιθανών διαδόχων

biden-arthrou
Έχουμε μπροστά μας τέσσερεις και κάτι μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών όλα είναι στον αέρα. Μέχρι χτες η ανησυχία για την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν και αν θα είναι δυνατό να αντεπεξέλθει στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν υπόγεια. Η καταστροφική του εμφάνιση χθες δυνάμωσε τους ψιθύρους και τους έφερε στην πρώτη γραμμή.

Μπορεί όμως έστω και τώρα να υπάρξει ένας άλλος υποψήφιος για το κόμμα που θα κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες για άλλη μια τετραετία με Δημοκρατικό πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας – και όχι μια επανάληψη της τετραετίας Τραμπ;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα, γράφει το Associated Press. Εξάλλου, δεν υπάρχει κάποιος θεσμοθετημένος μηχανισμός για την αντικατάσταση του υποψηφίου προέδρου.

Το πρώτο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι ο Μπάιντεν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποσυρθεί. Χωρίς τη δική του απόφαση να παραμερίσει, οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν – ή έστω είναι σχεδόν αδύνατον να προχωρήσουν σε μια τέτοια ανταρσία.

Κλείσιμο
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι οι εκλέκτορες των Δημοκρατικών κατά τις προκριματικές εκλογές και στις 50 πολιτείες δεσμεύονται από τους κανόνες του κόμματος να στηρίξουν την επιλογή τους, δηλαδή τον Μπάιντεν. Εκτός, βέβαια, αν αυτός αλλάξει γνώμη.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών μπορεί να γίνει και πριν από τις 19 Αυγούστου στο Σικάγο, οπότε και είναι προγραμματισμένο, και να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος. Και πάλι, αυτό είναι πολύ δύσκολο όσο ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος.

Αν δεν είναι, στο συνέδριο του Αυγούστου οι ψήφοι των αντιπροσώπων που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν θα επανεξεταστούν. Αυτό έχει να συμβεί από το 1968, όταν το κόμμα κλήθηκε να βρει τον αντικαταστάτη του προέδρου Λίντον Μπ. Τζόνσον, αφού ο τελευταίος εγκατέλειψε την μάχη για μια δεύτερη θητεία εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ. Τότε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ έχασε τις εκλογές από τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον.

whitmer
Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ
pritzker
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτζκερ
newsom
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ


Τα ονόματα των διαδόχων

Έστω, τώρα, ότι ο Τζο Μπάιντεν παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί, πού θα μπορούσαν να στραφούν οι Δημοκρατικοί;

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι μια προφανής επιλογή, αν και πολιτικά δεν είναι τόσο εύκολη λύση, γιατί θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της βάσης και των κομματικών εκλεκτόρων. Δεν είναι καν αυτονόητο ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να παραιτηθεί από την προεδρία, οπότε η Χάρις θα γινόταν αυτομάτως πρόεδρος της χώρας για το υπόλοιπο της θητείας, δηλαδή ως την 20η Ιανουαρίου 2025.

Φιλοδοξίες τρέφουν και άλλα επιφανή πρόσωπα των Δημοκρατικών, κάποια ίσως είναι πιο μπροστά στην άτυπη κούρσα που θα ξεκινήσει μόλις ο πρόεδρος δώσει το σήμα της απόσυρσης.

Τέσσερις κυβερνήτες ακούγονται περισσότερο για την προεδρία: ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν, ο Τζος Σάπιριο της Πενσυλβάνιας και ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ από το Ιλινόις.

Ο 56χρονος Νιούσομ είναι δραστήριος το τελευταίο διάστημα στην πολιτεία του. Απορρίπτει ως «ανόητες εικασίες» την περίπτωση να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, αλλά είναι από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο. Η οικονομική επιφάνεια αλλά και η κατοχύρωση μέσω νόμου του δικαιώματος στην άμβλωση είναι τα δυνατά σημεία του 59χρονυ Πρίτσκερ. Τέλος, η επιτυχημένη θητεία και η στάση της υπέρ των αυστηρών νόμων για τα όπλα είναι τα πλεονεκτήματα της 52χρονης Γούτιμερ. Αν μη το άλλο, και για τους τρεις η ηλικία είναι υπέρ τους και έναντι του Τραμπ.

Δεν είναι απίθανο, προσθέτει το Associated Press, να δούμε υποψήφιους του 2020 να δοκιμάζουν την τύχη τους και πάλι. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπάτιτζετζ, είναι ονόματα που ακούγονται, αλλά και αυτά χωρίς πολλές ελπίδες.


Ειδήσεις σήμερα:

«Τη χτυπούσε, ήταν μονίμως μελανιασμένη κι εκείνη τον κάλυπτε» λέει γειτόνισσα της 40χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Κερατσίνι

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο - Χαμηλές επιδόσεις σε τρία μαθήματα


Όλο το υπόμνημα της Πολυζωγοπούλου: «Μου έριχνε νερό στο πρόσωπο για ξεπλυθούν τα αίματα πριν με πάει στο νοσοκομείο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης