Οι New York Times καλούν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Οι New York Times καλούν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, λέει εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου  - Τα πρώτα ονόματα της πιθανής διαδοχής του - Ο Τραμπ «δεν πιστεύει» πως ο πολιτικός αντίπαλός του θα εγκαταλείψει

biden_joe_jill_usa
Οι New York Times κάλεσαν απόψε τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από υποψήφιος, λίγες ώρες μετά το ντιμπέιτ του Αμερικανού προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για μια τελετή τιμής μιας από τις πρώτες κινητοποιήσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούνιο του 1969, και για μια συνάντηση με δωρητές, η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας κάλεσε τον 80χρονο Δημοκρατικό να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που άνοιξε ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», έγραψε η εφημερίδα στο άρθρο της σύνταξής της που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή της έκδοση το βράδυ της Παρασκευής

Κλείσιμο


Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι «o Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημοκρατία. Επιχείρησε συστηματικά να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών. Οι υποστηρικτές του περιέγραψαν δημόσια μια ατζέντα του 2025 που θα του έδινε τη δύναμη να πραγματοποιήσει τις πιο ακραίες από τις υποσχέσεις και τις απειλές του. Εάν επιστρέψει στο αξίωμα, έχει ορκιστεί ότι θα είναι άλλου είδους πρόεδρος, ασυγκράτητος από τους ελέγχους της εξουσίας που έχουν ενσωματωθεί στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή τυραννίας και να την νικήσει. Το επιχείρημά του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι κέρδισε τον κ. Τραμπ το 2020. Αυτό δεν είναι πλέον επαρκής λόγος για τον οποίο ο κ. Μπάιντεν πρέπει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φέτος.

Στη συζήτηση της Πέμπτης, ο πρόεδρος έπρεπε να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι ήταν ίσος με τις τρομερές απαιτήσεις του αξιώματος που επιδιώκει να κρατήσει για άλλη μια θητεία. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, δεν αναμένεται να αγνοήσουν αυτό που αντίθετα ήταν ξεκάθαρο: ο κ. Μπάιντεν δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης ως η σκιά ενός μεγάλου δημόσιου λειτουργού. Δυσκολεύτηκε να εξηγήσει τι θα κατάφερνε σε μια δεύτερη θητεία. Αγωνίστηκε να απαντήσει στις προκλήσεις του κ. Τραμπ. Αγωνίστηκε να λογοδοτήσει ο κ. Τραμπ για τα ψέματά του, τις αποτυχίες του και τα ανατριχιαστικά του σχέδια. Πάνω από μία φορά, αγωνίστηκε να φτάσει στο τέλος μιας πρότασης».

Πάντως λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν είχε καταστήσει σαφές πως «δεν υπάρχει καμιά συζήτηση σχετικά με παραίτηση του προέδρου από την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του και ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ».

Μάλιστα μια ημέρα μετά την κατά γενική ομολογία πολύ καλή εμφάνισή του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μπάιντεν προσπάθησε να δώσει την εικόνα του ανθρώπου που παραδέχεται την αδυναμία του λόγω ηλικίας, αλλά επιμένει να δώσει τη μάχη για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, μια πολιτεία που είχαν χάσει οι Δημοκρατικοί το 2016 και το 2020 και στην οποία εξακολουθεί να υπολείπεται ο νυν πρόεδρος.

«Όταν σε χτυπάνε, σηκώνεσαι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον των υποστηρικτών του και παρότι παραδέχθηκε ότι δεν είναι νέος και δεν περπατάει καλά, τόνισε με αυτοπεποίηθηση ότι «θα κερδίσω τις εκλογές».

Στο μεταξύ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επικρατεί κύμα "πανικού" στους Δημοκρατικούς, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και περίπου έξι εβδομάδες πριν από το συνέδριο που θεωρείται ότι θα δώσει το χρίσμα στον πρόεδρο.

Επί του παρόντος, ωστόσο, κανένα βαρύ όνομα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει εκφράσει δημόσια αυτό το συναίσθημα.

Το Σάββατο ο Μπάιντεν θα πάει να συγκεντρώσει χρήματα στο πολύ αριστοκρατικό θέρετρο Χάμπτονς, μια ευκαιρία επίσης να πάρει τον σφυγμό των οικονομικών του υποστηρικτών, σε έναν εξαιρετικά δαπανηρό εκλογικό αγώνα.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναγνώρισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε μια δύσκολη αρχή στο ντιμπέιτ αλλά εκτιμά ότι τελείωσε "δυνατά" απέναντι σε έναν αντίπαλο που πολλαπλασίασε τους ψευδείς ισχυρισμούς χωρίς να χάσει ποτέ την ηρεμία του ή την ψυχραιμία του.

Η 59χρονη Δημοκρατική κάνει σήμερα την προεκλογική της εκστρατεία στη Νεβάδα. Το όνομά της εμφανίζεται στη λίστα των προσώπων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση αποχώρησης του πριν από τον Νοέμβριο, μεταξύ ορισμένων εξεχόντων Δημοκρατικών κυβερνητών, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια ή η Γκρέτσεν Γουίτμερ στο Μίσιγκαν.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή πως δεν «πιστεύει» ότι υπάρχει πιθανότητα ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, μετά το καταστροφικό γι’ αυτόν ντιμπέιτ προχθές Πέμπτη.

«Πολύς κόσμος λέει πως μετά την επίδοσή του χθες βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει την κούρσα. Αλλά δεν το πιστεύω στ’ αλήθεια», είπε ο πρώην πρόεδρος σε οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισής του στη Βιρτζίνια.




Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Η δραματική μαρτυρία του διασώστη που έσπευσε κοντά στην 13χρονη - «Δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε τη Δωροθέα»

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες - Σε ποιες περιοχές, πότε εξασθενούν

Η καινούρια «πράσινη πόλη» του Ελληνικού γεννιέται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης