Τζο Μπάιντεν: Σε βαθιά ανησυχία οι δωρητές των Δημοκρατικών μετά το δραματικό ντιμπέιτ

Τζο Μπάιντεν: Σε βαθιά ανησυχία οι δωρητές των Δημοκρατικών μετά το δραματικό ντιμπέιτ

Ομάδα μεγαλοδωρητών φέρεται να ήθελε να επικοινωνήσει με την Τζιλ Μπάιντεν για να τον πείσει να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα – Κάποιοι άλλοι ήλπιζαν ότι θα αποχωρούσε μόνος του από την προεκλογική κούρσα

biden_trump_deb
Σε αναταραχή βρίσκονται οι μονίμως νευρικοί δωρητές του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρουν οι New York Times, πολλοί από τους δωρητές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ, προβληματίστηκαν για το εάν και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να αλλάξουν την πορεία της προεκλογικής κούρσας.

Από την Παρασκευή υπήρξαν συζητήσεις με πολιτικούς συμβούλους για τους μυστικούς κανόνες βάσει των οποίων ο Μπάιντεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το ψηφοδέλτιο πριν τις εκλογές, παρά τη θέλησή του και να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια ή πριν το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την προσπαθεια.

Στη Σίλικον Βάλεϊ, μια ομάδα μεγαλοχορηγών, μεταξύ των οποίων ο Ron Conway και η Laurene Powell Jobs, τηλεφωνούσαν, έστελναν μηνύματα και e-mail ο ένας στον άλλον για μια κατάσταση που περιέγραφαν ως πιθανή καταστροφή. Μεταξύ τους έψαχναν με ποιον θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν για να προσεγγίσουν την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, την Τζιλ Μπάιντεν, η οποία θα έπρεπε στη συνέχεια να πείσει το σύζυγό της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Παράλληλα, ένας δωρητής της Σίλικον Βάλεϊ που σχεδίαζε να φιλοξενήσει το καλοκαίρι κλειστή εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου, αποφάσισε να την ακυρώσει λόγω του ντιμπέιτ, σύμφωνα με πρόσωπο που ενημερώθηκε απευθείας από τον υποψηφιο οικοδεσπότη. Άλλος μεγάλος δωρητής από την Καλιφόρνια έφυγε νωρίτερα από πάρτι παρακολούθησης του ντιμπέιτ και έστειλε e-mail σε φίλο του με θέμα «Απόλυτη καταστροφή».

Ήλπιζαν ότι θα αποχωρούσε μόνος του


Κλείσιμο
Σε ομαδικές συνομιλίες και σιωπηλές συζητήσεις, ορισμένοι πλούσιοι Δημοκρατικοί προέβαλαν παρεμβάσεις, άλλοι ήλπιζαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφάσιζε να αποχωρήσει από μόνος του, ενώ ακόμη περισσότεροι κατάστρωναν σχέδια για να κατευθύνουν τα δολάρια σε υποψήφιους που δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή. Οι πιο αισιόδοξοι δωρητές ήθελαν να περιμένουν τις δημοσκοπήσεις για να δουν την έκταση των επιπτώσεων.

Η κρίση στην τάξη των δωρητών δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Μπάιντεν, καθώς ο προκάτοχός του και ανθυποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ τον ξεπερνά τους τελευταίους δύο μήνες, εξαλείφοντας το άλλοτε τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Έλλειψη επικοινωνίας της ομάδας του Μπάιντεν μετά το ντιμέπιτ


Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, πολλοί δωρητές συμβιβάζονταν με την απίθανη εξεύρεση μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης, ακόμη και όταν κάποιοι αναγνώριζαν μειωμένο ενθουσιασμό και γκρίνιαζαν για την έλλειψη επικοινωνίας της ομάδας του Μπάιντεν με μεγάλους χρηματοδότες, μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά το ντιμπέιτ.

Οι προσωπικές σχέσεις με μεγάλους δωρητές μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που αντιμετωπίζει τώρα ο Τζο Μπάιντεν, με τους Δημοκρατικούς να ανησυχούν για την πολιτική του δύναμη.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ενημέρωσε την Παρασκευή το πρωί ορισμένα μέλη της εθνικής οικονομικής επιτροπής στην Ατλάντα. Όμως άλλα μέλη έχουν λάβει σχεδόν μηδενική ενημέρωση από τα κεντρικά της εκστρατείας.

Ο Eid Hoffman, ένας από τους σημαντικότερους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, έγραψε σε ένα email προς τους φίλους του το βράδυ της Παρασκευής ότι είχε κατακλυστεί από μηνύματα ανθρώπων που τον ρωτούσαν «αν θα έπρεπε να υπάρξει μια δημόσια εκστρατεία για να πιεστεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να παραιτηθεί μετά την (πολύ) κακή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ χθες το βράδυ». Αυτό αναφέρεται στο email που είδαν οι New York Times.

Το ντιμπέιτ μπλόκαρε τη συγκέντρωση χρημάτων

Πλέον, η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν έχει ανάγκη από μετρητά. Πριν δυο μήνες, η εκστρατεία ξεκίνησε με πλεονέκτημα 100 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι του Τραμπ. Τον Ιούνιο, στην τράπεζα υπήρχαν 212 εκατ. Δολάρια έναντι 235 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συγκεντρώσει η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καμπάνια του Μπάιντεν ήλπιζε να καλύψει τη διαφορά μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων τις 72 ώρες μετά το ντιμπέιτ. Ο αγώνας συνέπεσε με το τυπικά επικερδές τέλος της περιόδου υποβολής των δηλώσεων του δεύτερου τριμήνου, όταν οι εκστρατείες σπεύδουν να συγκεντρώσουν μετρητά και να προβάλουν δυναμική.

Η ομάδα του κ. Μπάιντεν προγραμμάτισε μια σειρά εράνων την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας, καθώς και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και διασημοτήτων σε πλούσιες περιοχές όπως το Μανχάταν τα Χάμπτονς και το Παρκ Σίτι στη Γιούτα. Όμως η επίδοση του προέδρου στο ντιμπέιτ επισκίασε τις εκδηλώσεις και προκάλεσε ανησυχίες για μειωμένες εισπράξεις.

Πάντως, η εκστρατεία του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έως το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικτυακές δωρεές, οι οποίες είναι συνήθως μικρότερες από εκείνες των μεγάλων δωρητών. Η ώρα μετά το ντιμπέιτ - από τις 11 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα - ήταν η καλύτερη ώρα, υποστηρίζουν.

Τηλεδιασκέψεις που παρέπεμπαν σε group therapy

Με το που ξεκίνησε να μιλά ο Τζο Μπάιντεν στη σκηνή της Ατλάντα, οι μεγάλοι δωρητές ξεκίνησαν ένα μπαράζ τηλεδιασκέψεων και συζητήσεων με μηνύματα, που κράτησε μέχρι αργά την Παρασκευή. Ορισμένοι περιέγραψαν τις επικοινωνίες σε τόνους που έμοιαζαν με εικονική συνεδρία group therapy.

Ο δικηγόρος και μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών Κρεγκ Κάπλαν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας κλήσης με Zoom με μεγάλους δωρητές της Νέας Υόρκης, κάλεσε τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα σε αγώνες για το Κογκρέσο και τις πολιτείας. Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον Μπάιντεν, έδωσε έμφαση στη σημασία των υπόλοιπων ψηφοδελτίων.

Ο Stephen Cozen, δωρητής των Δημοκρατικών που θεωρεί τον πρόεδρο φίλο του, δήλωσε ότι προσπάθησε να μεταπείσει τους δωρητές, καθώς εκτιμά ότι ο Τζο Μπάιντεν αξίζει την ευκαιρία να σκεφτεί μόνος του αν μπορεί να το κάνει ή ότι θα αποσυρθεί. Ο ίδιος θα στηρίξει τον πρόεδρο.

Ιδιωτικά έψαχναν να βρουν τον «αγγελιοφόρο»

Στους Δημοκρατικούς, οι μεγάλοι δωρητές άρχισαν να σκέφτονται ποιο θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει το πολιτικό σθένος να πείσει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί. Στο τραπέζι έπεσαν τα ονόματα του Μπαράκ Ομπάμα, της Νάνσι Πελόζι και του Τσακ Σούμερ.

Επίσης, συζητούσαν το ποιος Δημοκρατικός θα ήταν ο καλύτερος για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν. Οι πιο δημοφιλείς προοπτικές είναι οι κυβερνήτες Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια.

Ορισμένοι δωρητές πάντως θεωρούν ότι το ντιμπέιτ δεν έχει τόση σημασία. Κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν στους New York Times ότι θα σταθούν στο πλευρό του Μπάιντεν και θα αγωνιστούν.

Το ζεύγος Μπάιντεν φέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα


Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία προσπάθησαν να προβάλουν την κανονικότητα στους δωρητές.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για μια δεξίωση με τίτλο «Writers, Wit and Wisdom», ενώ η Κάμαλα Χάρις στο Παρκ Σίτι για τη δική της εκδήλωση υψηλού κόστους. Ο Μαρκ Γκίλμπερτ, ένας χρηματοδότης των Δημοκρατικών που την φιλοξένησε στο Παρκ Σίτι, δήλωσε ότι το ντιμπέιτ δεν είχε μειώσει τον ενθουσιασμό, λέγοντας ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, χωρίς ακυρώσεις.

Την Παρασκευή ο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο Μανχάταν με τον Έλτον Τζον ενώ σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στα Χάμπτονς, για μία εκδήλωση στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Μπάρι Ρόζενστιν, ο οποίος δήλωσε ότι προετοιμάζεται για περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, υπερδιπλάσιους των προσδοκιών του. Αργότερα το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρευρεθεί σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο σπίτι του κυβερνήτη Φιλ Μέρφι του Νιου Τζέρσεϊ.

«Κανείς δεν αποχωρεί», δήλωσε ο Steve Phillips, ένας εξέχων δωρητής των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. «Όλοι έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση».





Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό είναι το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά στην Κερατέα - Έκαναν εργασίες με ισχυρούς ανέμους


Πέντε ανήλικα αδέρφια φιλοξενούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας γιατί οι γονείς είναι στη φυλακή


Πεθαίνοντας μαζί: Γιατί ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι προχώρησε σε διπλή ευθανασία στην Ολλανδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης