Παγκόσμια ανησυχία για την εικόνα του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ - Η αντίδραση της Ρωσίας

Παγκόσμια ανησυχία για την εικόνα του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ - Η αντίδραση της Ρωσίας

Πώς έκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο διπλωμάτες από την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Ασία

trump-biden-debate
Η θλιβερή εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό ντιμπέιτ του CNN με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο, με ξένους διπλωμάτες να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην ανατροπή του status-quo της εξωτερικής πολιτικής η πιθανότητα να εκλεγεί ξανά ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας .

Το συναίσθημα ανάμεσα σε διπλωμάτες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία με τους οποίους μίλησε το CNN ήταν ότι ήταν «μια κακή νύχτα για τον Μπάιντεν».

«Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι ο Μπάιντεν γερνάει. Το είδαμε. Δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι έλεγε και καταλαβαίνω αρκετά καλά αγγλικά», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», ήταν το σχόλιο ενός Άραβα διπλωμάτη.

Κλείσιμο
«Ήμουν σοκαρισμένος. Δεν πίστευα στα μάτια μου», ανέφερε ένας Ασιάτης διπλωμάτης για την απόδοση του Μπάιντεν.

Η αποτυχία της τηλεμαχίας του Μπάιντεν ήταν πρωτοσέλιδη είδηση σε όλη την Ευρώπη, με αρκετά μέσα να αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο — ακόμη και στη Γαλλία, όπου η χώρα έχει τις δικές της εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι επιδόσεις του προέδρου στις συζητήσεις ενέτειναν επίσης τις ήδη έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές που πιθανότατα θα εφάρμοζε ο Τραμπ εάν κερδίσει τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ την Πέμπτη έδειξε για άλλη μια φορά την κοσμοθεωρία του με το ΝΑΤΟ, σκεπτικισμό που συχνά ανησυχούσε τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία. Στη συζήτηση, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί.

Ο Τραμπ πρότεινε μάλιστα ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το «όνειρό» του να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιτέθηκε επίσης στον Μπάιντεν για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και υποστήριξε ότι ήταν ο λόγος που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Ένας Ουκρανός πολιτικός είπε στο CNN ότι βρήκε τις δηλώσεις του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία «ανησυχητικές».

«Ανησυχούμε πολύ γιατί, λίγο πολύ, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την Ουκρανία, Προεδρία Μπάιντεν, και πραγματικά δεν ξέρουμε τι σημαίνει για την Ουκρανία, μια προεδρία Τραμπ», είπε ο Ολεξίι Γκοντσαρένκο στο CNN. «Μπορεί να είναι πολύ καλό, μπορεί να είναι πολύ κακό. Απλώς δεν ξέρουμε. Και αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό».

«Αν μπορούν να αλλάξουν τον υποψήφιο»

Η εμφάνιση του Μπάιντεν την Πέμπτη δεν έκανε τους διπλωμάτες να αμφισβητήσουν την ικανότητά του να υπηρετεί ως αρχιστράτηγος αυτή τη στιγμή, με πολλούς να σημειώνουν ότι έχει μια καλή ομάδα που συνεργάζεται μαζί του.

Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το πώς το Δημοκρατικό Κόμμα θα χειριστεί το θέμα.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να διαχειριστεί υπεύθυνα ένα σχέδιο διαδοχής.

«Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας σπουδαίος αυτοκράτορας, αλλά χάλασε τη διαδοχή του δίνοντας τη σκυτάλη στον άκαρδο γιο του Κόμμοδο. Ο καταστροφικός ρόλος του οποίου ξεκίνησε την παρακμή της Ρώμης», έγραψε .



Ένας άλλος Πολωνός διπλωμάτης δεν μάσησε τα λόγια του, αποκαλώντας την παράσταση του Μπάιντεν «φρίκη».

Μετά τη συζήτηση, δεν ήταν μόνο οι Δημοκρατικοί που έθεσαν την προοπτική αντικατάστασης του Μπάιντεν για τον Νοέμβριο – ξένοι διπλωμάτες αναρωτιόντουσαν επίσης αν οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να στραφούν σε ένα σχέδιο Β.

«Αν μπορούν να αλλάξουν τον υποψήφιο, θα πρέπει να το κάνουν», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αν ήταν δυνατό να καλέσετε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και να πει ο Μπάιντεν: «Πήγαινε εσύ και θα βγω έξω», αυτό θα ήταν το σωστό».

Αλλά όπως πολλοί Αμερικανοί, οι διπλωμάτες ξύπνησαν την Παρασκευή αβέβαιοι για το τι θα μπορούσε να γίνει.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές που συζητούνται, αλλά δεν βλέπουμε, καμία που είναι αυτονόητη», είπε ο πρώτος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μερικοί από αυτούς προσεγγίζουν τις επαφές των ΗΠΑ για να πάρουν μια αίσθηση της πιθανότητας οι Δημοκρατικοί να απομακρυνθούν από τον Μπάιντεν.

«Ορισμένες επαφές στις ΗΠΑ λένε ότι υπήρχε πάντα μια συζήτηση για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, αλλά λένε ότι τώρα οι αμφιβολίες είναι ανοιχτές. Υπάρχει φωτιά στη στέγη», είπε ένας τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Μου λένε ότι αν οι Δημοκρατικοί το κάνουν αυτό, πρέπει να πάνε με την Καμάλα (Χάρις), γιατί δεν μπορούν να παρακάμψουν μια μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρο, αλλά αναρωτιούνται τι θα κάνει αυτό στη βάση τους. Νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να χάσουν».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική»

Οι διπλωμάτες δεν εξεπλάγησαν από τα σχόλια του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά πρόσθεσαν ότι ανησυχούν ακόμη περισσότερο για την έλλειψη δέσμευσής του στην Ουκρανία και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της Ευρώπης. Άλλοι διπλωμάτες παρατήρησαν επίσης ότι τα σχόλια του Τραμπ για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς πιθανότατα θα τον βλάψουν μεταξύ των Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων.

«Όταν αποκάλεσε τον Μπάιντεν Παλαιστίνιο, αυτό ήταν κακό. Ήταν προσβολή για τους Παλαιστίνιους – έχασε Άραβες ψηφοφόρους», είπε ο Άραβας διπλωμάτης. «Θα μπορούσε να πει ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ με πολλούς άλλους τρόπους».

Η αντίδραση της Ρωσίας

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, στη Ρωσία φάνηκε πως χάρηκαν από την εικόνα που παρουσίασε ο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ
Η παρουσιάστρια του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Μόσχας, Russia 1, επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτό που αποκάλεσε πάγωμα 20 δευτερολέπτων, λέγοντας ότι είχε πρόβλημα να θυμηθεί ποιος και πού ήταν, ενώ άλλα ρωσικά μέσα στάθηκαν στο γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος επέκρινε το ΝΑΤΟ, υπαινίχθηκε ότι θα περικοπεί η χρηματοδότηση για την Ουκρανία και είπε ότι θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έμεινε άγρυπνος για να παρακολουθήσει τη συζήτηση και «δεν βρίσκεται στη λίστα με τα κύρια θέματα της ατζέντας .



Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Η στιγμή που το drone της Πυροσβεστικής εντοπίζει το πύρινο μέτωπο - Δείτε φωτογραφία

Τροχαίο στη Λεωφόρο Αθηνών: «Έχουμε πιάσει πάτο» - Ξεσπά η μητέρα της Έμμας

Αθηνά Οικονομάκου: H δημόσια ερωτική εξομολόγηση του Τσερέλα στην ηθοποιό - Είσαι η καλύτερη του κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης