Μακρόν: Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι υπάρχει δημοκρατικό μέτωπο κατά της Λεπέν

Μακρόν: Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι υπάρχει δημοκρατικό μέτωπο κατά της Λεπέν

Ήρθε η ώρα για μια ευρεία, δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο, είπε σε γραπτή δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος

macron_elections
Ως ξεκάθαρη ένδειξη ότι υπάρχει ένα «δημοκρατικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς παράταξης της Μαρίν Λεπέν ερμήνευσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε γραπτή δήλωση αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (στις 21:00 ώρα Ελλάδος) ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η αυξημένη συμμετοχή δείχνει τη θέληση «να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα «δημοκρατικό  μέτωπο» έναντι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

«Η δημοκρατική επιλογή τους μάς υποχρεώνει», αναφέρει για τους ψηφοφόρους ενώ τόνισε ότι «απέναντι στον Συναγερμό, ήρθε η ώρα για μια ευρεία, καθαρά δημοκρατική συσπείρωση στον δεύτερο γύρο».

Τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα δίνουν στην παράταξη του Μακρόν περίπου το 20-22%, ποσοστό που πάντως δεν μεταφράζεται σε επιρροή στην Εθνοσυνέλευση καθώς από τις 245 έδρες που κατέχει σήμερα η Αναγέννηση μπορεί να βρεθεί ακόμη και κάτω από τις 100 έδρες.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται την στις 7 Ιουλίου. Σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, εάν δεν εκλεγεί ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος είναι συχνά μια αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων - στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις με τρεις υποψηφίους.

Το σύστημα είναι ευάλωτο τόσο σε πολιτικούς ελιγμούς, με τους οποίους τα κόμματα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για έναν σύμμαχο και να κρατήσουν έναν αντίπαλο εκτός, όσο και σε ψηφοφορίες τακτικής.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό. Εν όψει ενδεχόμενης συγκυβέρνησης (όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι διαφορετικών πολιτικών τάσεων) και ιδίως ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο, το σύνταγμα δεν ορίζει κανένα κριτήριο με το οποίο θα γίνει αυτό. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό, και μάλιστα κάποιον που μπορεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή όχι.



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν με 33-34% δείχνουν τα exit poll

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε Ραφήνα, Σαλαμίνα και Πόρο

Νεκρός ο 45χρονος που υπέστη ανακοπή στη φωτιά στη Σταμάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης