Εκλογές στη Βρετανία: Financial Times, Economist και Sunday Times υποστηρίζουν τους Εργατικούς

Εκλογές στη Βρετανία: Financial Times, Economist και Sunday Times υποστηρίζουν τους Εργατικούς

«Η γενιά των Τόρις κατέστρεψε τη φήμη του κόμματος των επιχειρήσεων» καταγγέλλουν οι FT

sunak
Δύο βρετανικά οικονομικά έντυπα με μεγάλη επιρροή, η εφημερίδα Financial Times (FT) και το περιοδικό The Economist, υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι Sunday Times, μια εφημερίδα που φέρει εντούτοις την ετικέτα της δεξιάς.

Οι Financial Times, σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο τους, λένε πως δεν ανήκουν κάπου πολιτικά και πως πιστεύουν στη «φιλελεύθερη δημοκρατία, τις ελεύθερες συναλλαγές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο ανοικτό προς τα έξω».

Αυτό «μας ευθυγράμμιζε συχνά με τους συντηρητικούς», όμως «αυτή η γενιά των Τόρις κατέστρεψε τη φήμη του κόμματος των επιχειρήσεων», καταγγέλλουν οι FT.

«Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αποτελέσει τον ηγέτη που έχει ανάγκη η χώρα», συνεχίζει η εφημερίδα με τις σομόν σελίδες.

Κλείσιμο
«Οι FT διατηρούν ανησυχίες για τα παρεμβατικά ένστικτα του Εργατικού Κόμματος και για το ζήλο του για τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Η ιστορική συμπάθειά του για τα συνδικάτα πρέπει να εξισορροπηθεί με το συμφέρον των επιχειρήσεων και του μεγάλου κοινού», επιχειρηματολογεί εντούτοις η εφημερίδα.

Οι FT αναγνωρίζουν ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη εδώ και 14 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν τη χρηματοοικονομική κρίση, την πανδημία και την εκτόξευση του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταγγέλλουν ωστόσο το Brexit, τις ζημιές που προκάλεσε η εφήμερη κυβέρνηση της Λιζ Τρας, που εκτροχίασε τις αγορές με ένα μαζικό προϋπολογισμό χωρίς τους πόρους για να χρηματοδοτηθεί, και πριν απ' αυτό μια παρατεταμένη περίοδο λιτότητας που, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφθειραν σημαντικά τη χώρα και την αίγλη της στο εξωτερικό.

Μολονότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έλαβε, σύμφωνα πάντα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «τα σωστά μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση» και «ο Τζέρεμι Χαντ ήταν ένας σοβαρός υπουργός Οικονομικών», ο Σούνακ δεν στάθηκε ικανός «να ελέγξει ένα (συντηρητικό) κόμμα που μαστίζεται από τις διαιρέσεις και την ανηθικότητα».

Το πολύ φιλελεύθερο εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist καλεί επίσης τους Βρετανούς να ψηφίσουν το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ.

«Η οικονομική συναίνεση στο Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνθηκε από τις αξίες των ελεύθερων συναλλαγών, της ατομικής επιλογής και των ορίων της κρατικής παρέμβασης», αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη του το περιοδικό, το οποίο εκτιμά πως η καλύτερη επιλογή στις εκλογές της 4ης Ιουλίου είναι το Εργατικό Κόμμα.

Τέλος η κυριακάτικη έκδοση των Times, η εφημερίδα Sunday Times, η οποία ανήκει στον όμιλο του πολύ δεξιού αυστραλοαμερικανού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, εκτιμά σε κύριο άρθρο της πως οι συντηρητικοί «έχασαν το δικαίωμα να κυβερνούν. Τόπο στους Εργατικούς».

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΑΣΟΚ: Ήδη πέντε οι υποψήφιοι, το σκέφτονται «σοβαρά» η Διαμαντοπούλου και η Γιαννακοπούλου

Πάτρα: Γνωρίζω εδώ και τρία χρόνια ότι είναι ομοφυλόφιλος, αυτός μου επιτέθηκε, ισχυρίζεται ο πατέρας του 15χρονου

«Να μοιραστούν τα Γλυπτά με την Ελλάδα», λέει ο πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης