Επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στη βόρεια Συρία, μετά τα επεισόδια κατά Σύρων στην Καισάρεια

Ταραχές στην πόλη της κεντρικής Τουρκίας όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι Σύρος πρόσφυγας επιχείρησε να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα κορίτσι

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Χ ανέφεραν τη Δευτέρα ότι στις περιοχές Αλ Μπαμπ, Αζέζ και Αλ Ράι της βόρειας Συρίας έχουν ξεσπάσει ταραχές εναντίον της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή από το 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένοπλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά φορτηγών με τουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας και δύο υποκαταστημάτων των τουρκικών ταχυδρομείων. Κατέβασαν επίσης από τους ιστούς τουρκικές σημαίες, τις οποίες πυρπόλησαν ή κατέστρεψαν, ενώ απαίτησαν να γίνεται χρήση μόνο της σημαίας της Συρίας που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.



Ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Halk TV ανέφερε, από την πλευρά του, ότι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία.

Ενδείξεις για μια επικείμενη «συνεννόηση» μεταξύ της Άγκυρας και του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό πιθανόν να είναι ένας από τους λόγους των επιθέσεων εναντίον της τουρκικής παρουσίας.



Αφορμή ωστόσο στάθηκαν οι ταραχές που εξελίχθηκαν επί ώρες τη νύχτα της Κυριακής στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας με αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Σύρων προσφύγων και περιουσιών τους, μετά την κυκλοφορία πληροφορίας στην πόλη ότι Σύρος πρόσφυγας επιχείρησε να κακοποιήσει σεξουαλικά 5χρονο κορίτσι, με το οποίο, κατά πληροφορίες, έχει συγγενική σχέση.

Για τα χθεσινά επεισόδια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση και «την ξενοφοβική ρητορική μίσους που καλλιεργεί εναντίον των προσφύγων», τονίζοντας πως «η βία είναι απαράδεκτη, η ρητορική μίσους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικά οφέλη».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι 67 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τα επεισόδια στην Καισάρεια και ότι τα άτομα αυτά διέπραξαν απάνθρωπες και παράνομες πράξεις και προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες που ανήκουν σε Σύρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

Νορβηγία: Ποια είναι η υπουργός που έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride

Πανελλήνιες: Δίδυμες στην Πάτρα πέτυχαν την ίδια ακριβώς βαθμολογία και του χρόνου δίνουν και οι δίδυμοι αδελφοί τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr