Γαλλικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο - Η στρατηγική των κομμάτων

Γαλλικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο - Η στρατηγική των κομμάτων

Γιατί ο Μπαρντελά επέλεξε ως αντίπαλο τον ακρο-αριστερό Μελανσόν - Οι διαφωνίες στο στρατόπεδο του Μακρόν για την υποστήριξη υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου

le-pen-macron-melanson-arthroy
Στην τελική ευθεία ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού πλέον γύρου των βουλευτικών εκλογών εισήλθε η Γαλλία εν μέσω της βαθιάς αίσθησης που προκάλεσε τόσο στην εσωτερική κοινή γνώμη της χώρας όσο και διεθνώς το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Αποτέλεσμα, που φέρνει για πρώτη φορά μεταπολεμικά έναν ακροδεξιό σχηματισμό, τον Εθνικό Συναγερμό/Συσπείρωση (Rassemblement National - RN) τόσο κοντά στην κυβερνητική εξουσία, έχοντας αποσπάσει την πρωτιά με το 33,15% των ψήφων.

Η χθεσινή ημέρα, πρώτη μετά τον εκλογικό μαραθώνιο της Κυριακής, αναλώθηκε σε εντατικές συσκέψεις των επιτελείων των κομμάτων για τον καθορισμό της στρατηγικής τους για τον δεύτερο γύρο, με πρώτο ζητούμενο για το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, (Nouveau Front Populaire - NFP) που ακολούθησε με 28,0% και του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Εμανουέλ Μακρόν (με 20,5%), των δυνατοτήτων υποστήριξης κοινού υποψήφιου σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που θα αποτρέψει την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση υποψηφίων του ακροδεξιού RN. Υπόψη ότι σήμερα λήγει η προθεσμία ανακοινώσεων για αποσύρσεις υποψηφίων, ενώ αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον «τελικό» της Κυριακής.

Η πρώτη αποτίμηση

Όλα αυτά, ενώ τα Γαλλικά ΜΜΕ αποτιμούσαν χθες στο σύνολό τους το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ως δεινή ήττα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του, για τον οποίο υποστηρίζουν πως έβαλε ένα υψηλού ρίσκου πολιτικό στοίχημα και το έχασε και προκάλεσε έτσι ένα τεράστιο σοκ. Ενώ παράλληλα επεσήμαιναν την προοπτική δημιουργίας ενός δημοκρατικού μπλοκ ως τη μοναδική διέξοδο ανακοπής της «εφόδου» του διδύμου Λεπέν - Μπαρντελά προς την εξουσία. Στο ίδιο κλίμα και τα διεθνή ΜΜΕ, χαρακτήρισαν καταστροφικό το αποτέλεσμα για τον Μακρόν, καθώς και ότι ο ελιγμός του με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τη συντριβή του κόμματός του στις Ευρωεκλογές εξελίχθηκε τελικά σε ένα οδυνηρό μπούμερανγκ για τον ίδιο.

Την ίδια ώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης έγινε δεκτό με σκεπτικισμό, αλλά με τις επίσημες αντιδράσεις πάντως χλιαρές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έδινε το μέτρο των προσδοκιών για ανακοπή της προέλασης της ακροδεξιάς και του Μπαρντελά προς την πρωθυπουργία, εναποθέτοντας τες στην συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς με εκείνες του Μακρόν.

Οι έδρες που κρίθηκαν

Κλείσιμο
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου, 76 βουλευτές από το σύνολο των 577 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών εξασφάλισαν την εκλογή τους. 39 εξ αυτών ανήκουν στο RN των Λεπέν - Μπαρντελά και των συμμάχων τους, και 32 στη συμμαχία της αριστεράς. Το κόμμα του Μακρόν «Mαζί» (Ensemble - EN) εξέλεξε από τον πρώτο γύρο μόλις δυο και οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains - LR) έναν, ενώ έχουν εκλεγεί και δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι της δεξιάς.
Συνεπώς, την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες σε 501 εκλογικές περιφέρειες. Στον πρώτο γύρο, το RN ήρθε πρώτο σε 296 εκλογικές περιφέρειες από τις 577, πάνω από τις μισές δηλαδή, ενώ το NFP προηγήθηκε σε 150 και το Ensemble σε 60.

Απογοήτευση αλλά και διχασμός στο στρατόπεδο του Μακρόν

Ο Πρόεδρος Μακρόν συγκάλεσε χθες το μεσημέρι σύσκεψη των στενών συνεργατών του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς στις τάξεις του Ensemble επικρατεί απογοήτευση από το αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά και διχασμός ενόψει της στάσης που πρέπει να τηρηθεί στον δεύτερο γύρο. Πολλά στελέχη, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ διαφωνούν με την πλήρη απόσυρση των υποψήφιων του EN, εφόσον είναι στον δεύτερο γύρο αλλά στην 3η θέση, ώστε να πριμοδοτηθεί ο υποψήφιος του μετώπου της αριστεράς.
Έναν δρόμο που από το βράδυ της Κυριακής άνοιξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ενώ και ο ίδιος ο Μακρόν είχε μιλήσει για ψήφο των Γάλλων που δίνει την ελπίδα συνεργασιών στον β’ γύρο. Στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα ότι προσπαθεί να αμβλύνει τις διαφωνίες, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη μεταρρύθμιση για το επίδομα ανεργίας που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες έχοντας προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αριστεράς.
Πιο συγκεκριμένα οι διαφωνούντες δεν πρόκειται να υποστηρίξουν δια της απόσυρσής τους ή αλλιώς, υποψήφιους του NFP που είναι όμως στελέχη του κόμματος του Μελανσόν, που εκπροσωπεί την άκρα αριστερά, καθώς μεταξύ των δυο πλευρών έχει προϋπάρξει πολύχρονη και πολύ σφοδρή πολιτική σύγκρουση, ίσως ακόμα πιο σκληρή απ’ ό,τι της κυβέρνησης Μακρόν με την ακροδεξιά.

Το NFP και οι σοσιαλιστές

Στον αντίποδα, όλοι οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού του NFP εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους για τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου προχωρώντας σε μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων τους που κατέκτησαν την 3η θέση, υπέρ των κεντρώων υποψηφίων του EN, αυξάνοντας τις πιθανότητες ήττας των λεπενικών.
Μάλιστα, ο μετριοπαθής σοσιαλιστής και πρώτος ευρωβουλευτής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές Ραφαέλ Γκλουκσμάν, που από πολλούς θεωρείται η ελπίδα για το μέλλον των πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του κ. Ατάλ: «Πιάνω το χέρι όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να αποτρέψουν την απόλυτη πλειοψηφία του RN». Ο Γκλουκσμάν έγινε ακόμα πιο σαφής: «Πρέπει να εμβαθύνεις στον εαυτό σου και να βρεις τη δύναμη να ψηφίσεις ανθρώπους που δεν σου αρέσουν». Γιατί, όπως πιστεύει, δεν υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες για να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, άρα πρώτος στόχος είναι πλέον να μην υπάρξει μια ακροδεξιά πλειοψηφία. «Θέλουμε η ακροδεξιά να πάρει την εξουσία στη χώρα μας;» ανέφερε σε ανάρτησή του. Προειδοποιώντας: «Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή δυο δρόμων, χωρίς διαφυγή. Μια επιλογή που θα διαμορφώσει το πρόσωπο της Γαλλίας για πολύ καιρό. Και έχουμε έξι ημέρες για να κάνουμε αυτή την επιλογή».
Ενώ και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, που επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο βουλευτής ανέφερε πως προτιμά να μιλήσει για τις 400.000 ψήφους που χωρίζουν το NFP από το RN, πιστεύοντας ότι η τάση του πρώτου γύρου μπορεί να αντιστραφεί: «Έχουμε λίγες μέρες για να εξηγήσουμε τι είναι πραγματικά η ακροδεξιά και τι όχι. Έχουμε λίγες μέρες για να πείσουμε» δήλωσε εμφατικά. Στις τάξεις των Σοσιαλιστών πάντως επικρατεί και προβληματισμός για το ότι το NFP δίνει την εικόνα ασύντακτης ομάδας, ευκαιριακής συμμαχίας, καθώς δεν προτείνει καν υποψήφιο πρωθυπουργό απέναντι στους Μπαρντελά και Ατάλ, κάτι που υπονομεύει την εκλογική δυναμική του.

Νομπελίστες και αθλητές κατά ακροδεξιάς

H κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022, Ανί Ερνό, η οποία υποστήριξε εκείνη τη χρονιά τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές δήλωσε πως «η ιστορία θα κρίνει πολύ σκληρά τον Μακρόν, αλλά θα μας κρίνει επίσης και εμάς αν αφήσουμε τη Γαλλία σε ένα ρατσιστικό κόμμα».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Γάλλων καλαθοσφαιριστών, Νικολά Μπατούμ κάλεσε χθες όλους να ψηφίσουν ενάντια στο μίσος:«Καλώ όλους να πάνε να ψηφίσουν και να κάνουν ό,τι πρέπει στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρουέν, όπου η γαλλική εθνική ομάδα προετοιμάζεται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Δεν πιστεύαμε ότι θα φτάναμε σε αυτό πριν από μερικά χρόνια. Πως έγινε; Να διασφαλίσουμε τώρα ότι η χώρα μας μεγαλώνει μαζί, και όχι με μίσος, αυτό είναι το κύριο πράγμα».

Με τον αέρα του νικητή ο Μπαρντελά

Ο αδιαφιλονίκητος νικητής της πρώτης Κυριακής πάντως, Ζορντάν Μπαρντελά άνοιξε ήδη από χθες τα χαρτιά του ενόψει δεύτερου γύρου. Για τον 28χρονο επίδοξο πρωθυπουργό, η Γαλλία «είναι στην ώρα των μεγάλων επιλογών». Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους πολίτες, ο πρόεδρος του RN κρίνει ότι »δύο σαφείς επιλογές είναι διαθέσιμες» στους Γάλλους. Από τη μία, «οι πράκτορες του χάους», οι «εμπρηστές» πίσω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, από την άλλη οι υποψήφιοι του RN.
Ο Μπαρντελά ανέφερε ότι η ψήφος υπέρ της αριστερής συμμαχίας συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το κόμμα του στον δεύτερο γύρο για να αποκαταστήσει την «τάξη» στη Γαλλία δίνοντάς του μια «πλειοψηφία έτοιμη να δράσει». (Προ)κάλεσε τον Μελανσόν σε debate, με τον τελευταίο, λίγα λεπτά αργότερα, να αρνείται. Απαξίωσε δε να αναφερθεί καν στον Μακρόν και το κόμμα του, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να μεταφέρει το επίκεντρο της σύγκρουσης ενόψει β’ γύρου αποκλειστικά μεταξύ RN και NFP, αγνοώντας το κέντρο.
Πάντως, ο Μπαρντελά που από σήμερα ξεκινάει και πάλι περιοδείες σε όλη τη χώρα, φέρεται θορυβημένος από ένα απρόσμενο μήνυμα της κάλπης του πρώτου γύρου που προέκυψε αργά χθες το βράδυ μετά την ανάλυση των στοιχείων exit polls. Και που έδειξαν, ότι αντίθετα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, η αριστερά θριάμβευσε εκλογικά στις νέες ηλικίες (18-34 ετών), αποσπώντας το 41% έναντι μόλις 24% του RN και 13% του κόμματος του Μακρόν.





Ειδήσεις σήμερα:

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

Νορβηγία: Ποια είναι η υπουργός που έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride

Πανελλήνιες: Δίδυμες στην Πάτρα πέτυχαν την ίδια ακριβώς βαθμολογία και του χρόνου δίνουν και οι δίδυμοι αδελφοί τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης