Γαλλία: Η Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν για «διοικητικό πραξικόπημα» πριν τον β' γύρο των εκλογών

Γαλλία: Η Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν για «διοικητικό πραξικόπημα» πριν τον β' γύρο των εκλογών

Η Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν πως προχώρησε σε σειρά διορισμών σε καίριες θέσεις, ώστε να θέσει εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί

lepen
Για διοικητικό πραξικόπημα κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ύστερα από μια σειρά διορισμών που φέρεται να αποφάσισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Σε σημερινές της δηλώσεις στο ραδιοφωνικό δίκτυο «France Inter», η Μαρίν Λεπέν, που εξελέγη από τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στην 11η εκλογική περιφέρεια του Pas-de-Calais, κατήγγειλε τον Μακρόν για «διοικητικό πραξικόπημα» εξηγώντας ότι, την ώρα που ετοιμάζεται για μια κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά, βάζει τους άνδρες του να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του διορισμού μέχρι την τελευταία στιγμή.

Marine Le Pen : "Nous ne pouvons accepter d'aller au gouvernement si nous ne pouvons pas agir"


«Είναι μια μορφή διοικητικού πραξικοπήματος», καταγγέλλει η Λεπέν, και θεωρεί ότι με βάση «φήμες» που κυκλοφορούν, ο Μακρόν επιδιώκει «να αντισταθμίσει την ψήφο των πολιτών με το αποτέλεσμα των εκλογών διορίζοντας τους ανθρώπους του, ώστε να εμποδίσουν τους Γάλλους να ασκήσουν την πολιτική που θέλουν».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (26 Ιουνίου) ήταν μια ευκαιρία για το Μέγαρο των Ηλυσίων να ξεκινήσει μια τεράστια κίνηση διορισμών ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο στρατιωτικός κυβερνήτης του Παρισιού, ο νέος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο νέος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τρεις πρεσβευτές ήταν ορισμένοι που φέρεται να διόρισε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της, η Λεπέν διαβεβαίωσε ότι, εάν το κόμμα της, η Eθνική Συσπείρωση (RN), αναλάβει την εξουσία, θα επανεξετάσει αυτούς τους διορισμούς «για να μπορέσει να κυβερνήσει».

H κόρη του πατριάρχη της γαλλικής ακροδεξιάς τόνισε ακόμη ότι το κόμμα της είναι «έτοιμο να κυβερνήσει», ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο εκλεκτός της, Ζορντάν Μπαρντελά δεν θα πήγαινε στο πρωθυπουργικό γραφείο (Ματινιόν) χωρίς απόλυτη πλειοψηφία: «Είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε για συγκυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να ενεργήσουμε», τόνισε η 55χρονη πολιτικός.

Υπογράμμισε επίσης ότι ευελπιστεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες), υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της ήρθε πρώτο σε 258 εκλογικές περιφέρειες, με 39 βουλευτές του RN να εκλέγονται στον πρώτο γύρο: «Φυσικά, η απόλυτη πλειοψηφία είναι εφικτή».

Εάν, όμως στο τέλος του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών, το ακροδεξιό κόμμα της πλησιάζει την απόλυτη πλειοψηφία - «για παράδειγμα τους 270 βουλευτές», η Λεπέν υπογράμμισε ότι το RN θα αναζητήσει συμμάχους. «Θα πάμε να δούμε τους άλλους και θα τους πούμε: «Είστε έτοιμοι να πάτε μαζί μας; (…) Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε υπέρ της εμπιστοσύνης; Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό;» σχολίασε, διευκρινίζοντας ότι θέλει να πείσει «διαφόρους βουλευτές της δεξιάς και ορισμένους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που έχουν εκφράσει μια εγγύτητα με τις απόψεις μας στο παρελθόν».


Ειδήσεις σήμερα:

Ηχητικό ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο εκτελεστής γαζώνει τον άνδρα στο Ψυχικό - Πάνω από 10 οι πυροβολισμοί

Τζορτζ Τσούνης στον Δανίκα: «Εμείς, οι ΗΠΑ, στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα ό,τι κι αν συμβεί»


«Ξέπλεναν» χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων - Ο Modi, ο υποδιευθυντής, ο αρχιφύλακας, η λογίστρια και το μαύρο ταμείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης