Μέση Ανατολή: Οκτώ νεκροί και 30 τραυματίες από νέους βομβαρδισμούς σε Ράφα και Χαν Γιούνις

Από 60.000 ως 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες τις εστίες τους στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις περιοχών στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε χθες, Δευτέρα, από τους κατοίκους περιοχών στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, από τις οποίες τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν αποχωρήσει πριν μερικές εβδομάδες, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Χιλιάδες άνθρωποι που δεν συμμορφώθηκαν αναγκάστηκαν να φύγουν μέσα στη νύκτα, καθώς άρματα μάχης και αεροσκάφη βομβάρδιζαν την Καράρα, την Αμπασάν και άλλες περιοχές για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, δήλωσαν κάτοικοι και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

«Πού θα πάμε;», αναρωτήθηκε ο 55χρονος Τάμερ που έχει εκτοπιστεί έξι φορές από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Κάθε φορά που οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους και αρχίζουν να ξαναχτίζουν λίγο τη ζωή τους, ακόμη και στα ερείπια των σπιτιών τους, η κατοχή στέλνει ξανά άρματα μάχης για να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν περιοχές της Χαν Γιούνις από τις οποίες εκτοξεύθηκαν χθες, Δευτέρα, περίπου 20 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Μεταξύ των στόχων ήταν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και επιχειρησιακά κέντρα, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, πριν από τα πλήγματα ελήφθησαν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα πληγούν άμαχοι, επιτρέποντάς τους να φύγουν από την περιοχή.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια οργάνωση συμμαχική της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών χθες, σε απάντηση «στα εγκλήματα του σιωνιστή εχθρού εις βάρος του παλαιστινιακού λαού μας».

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί σχεδόν 38.000 Παλαιστίνιοι.

Εξάλλου χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη, ανεβάζοντας σε 317 τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 27 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πλησιάζει το τέλος

Στις περιοχές για τις οποίες εκδόθηκε εντολή εκκένωσης βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο εξυπηρετεί τόσο τη Ράφα όσο και τη Χαν Γιούνις, με υγειονομικούς να αναγκάζονται να απομακρύνουν από τις εγκαταστάσεις του ασθενείς και οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Κάποιοι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Μαουάσι, δίπλα στη θάλασσα, η οποία έχει οριστεί ανθρωπιστική ζώνη και είναι πλέον γεμάτη με οικογένειες εκτοπισμένων. Μερικοί αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στον δρόμο, καθώς δεν βρήκαν κατάλυμα.

Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις του στη Ράφα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθούν.

Αφού τελειώσει η εντατική φάση του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να αποτρέψουν την αναδιοργάνωση της Χαμάς, έχουν εξηγήσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέχισαν τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου στη Σουζάιγια, συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τον στρατό, «εξουδετερώθηκαν εκεί περίπου 20 τρομοκράτες με δεκάδες αεροπορικά πλήγματα», ενώ «πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στη διάρκεια μαχών».

Από 60.000 ως 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες συνοικίες στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του πλησιάζει στον στόχο της να καταστρέψει τις στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν μικρότερης έντασης επιχειρήσεις.

«Προχωρούμε προς το τέλος της φάσης της εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς και θα υπάρξει συνέχεια για να πληγούν τα απομεινάρια του», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Στο μεταξύ οι προσπάθειες Αράβων μεσολαβητών για την επίτευξη εκεχειρίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.



Ειδήσεις σήμερα:

Ηχητικό ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο εκτελεστής γαζώνει τον άνδρα στο Ψυχικό - Πάνω από 10 οι πυροβολισμοί

Τζορτζ Τσούνης στον Δανίκα: «Εμείς, οι ΗΠΑ, στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα ό,τι κι αν συμβεί»


«Ξέπλεναν» χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων - Ο Modi, ο υποδιευθυντής, ο αρχιφύλακας, η λογίστρια και το μαύρο ταμείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr