Τουρκία: Πογκρόμ κατά μεταναστών από τη Συρία, πάνω από 470 συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Τουρκία: Πογκρόμ κατά μεταναστών από τη Συρία, πάνω από 470 συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Έκκληση για ηρεμία από τις τουρκικές αρχές – Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων και στη βόρεια Συρία με επτά νεκρούς

kaisaria
Βίαια επεισόδια κατά Σύρων προσφύγων σημειώνονται στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση για ηρεμία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας και επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, ενώ συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σημειώθηκαν και στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Anti-Syrian riots in Turkey: Violent protests spread to several cities


Κλείσιμο
Τούρκοι κάτοικοι προχώρησαν σε πογκρόμ κατά των Σύρων, μετά τη σύλληψη ενός Σύρου στην πόλη Καϊσερί που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά ένα επτάχρονο κοριτσάκι από τη Συρία. Εξοργισμένοι αρκετοί Τούρκοι από τις διαδικτυακές αναφορές αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην πόλη και έβαλαν φωτιά σε καταστήματα που διαχειρίζονται Σύροι το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας να τους διώξουν από τη χώρα.



«Ας ενεργήσουμε με μέτρο»

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απήθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, που ανακοίνωσε ότι «474 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από προκλητικές ενέργειες» εναντίον Σύρων στην Τουρκία.

«Ας μην μπούμε σε προβοκάτσιες. Ας ενεργήσουμε με μέτρο. Ας μη διαπράττουμε εγκλήματα βλάπτοντας ανθρώπους, το περιβάλλον και την περιουσία με παράνομα μέσα. Το κράτος μας είναι ισχυρό. Όσοι εκκολάπτουν αυτές τις συνωμοσίες εναντίον του κράτους και του έθνους μας θα λάβουν την ανταμοιβή που τους αξίζει», τόνισε ο Γερλίκαγια.




Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε και ο κυβερνήτης της Καισάρειας, που διευκρίνισε ότι η 7χρονη είναι επίσης συριακής υπηκοότητας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Δευτέρα αυτό το κύμα βίας σε βάρος της μεγάλης κοινότητας των Σύρων προσφύγων. «Δεν έχει σημασία ποιοι είναι, είναι απαράδεκτο να πυρπολούνται τα σπίτια ανθρώπων», είπε, προειδοποιώντας να μην χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς αυτή η ρητορική μίσους.

Ωστόσο οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Ένας δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το συριακό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.


Kayseri’de Suriyelilerin yaşadığı mahallede bazı iş yerleri ve araçlar ateşe verildi| VOA Türkçe


Επτά νεκροί στις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι, αντιδρώντας στις επιθέσεις κατά συριακών καταστημάτων και περιουσιών, διαδήλωσαν τη Δευτέρα και σε πολλές συριακές πόλεις της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Οι έξι από τους νεκρούς βρίσκονται στην πόλη Αφρίν και ο έβδομος στη Τζαραμπλούς.

Σήμερα στον τομέα που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις επικρατεί σχετική ηρεμία, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Η Τουρκία, σύμφωνα με το OSDH που αν και εδρεύει στη Βρετανία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκλεισε τέσσερα μεθοριακά φυλάκια στη βόρεια Συρία, λόγω της «κλιμάκωσης των γεγονότων».

Φωτορεπόρτερ του AFP παρακολούθησε την κηδεία ενός από τα θύματα στην πόλη Αζάζ.

Αντιτουρκικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες συριακές πόλεις, με τους διαδηλωτές να κατεβάζουν την τουρκική σημαία από κτίρια. Σύμφωνα με το OSDH, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να καταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο της Τζαραμπλούς.



Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Αναζητούν απαντήσεις στη Μύκονο - Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ

Οι Κουτσολιούτσοι στη φυλακή, τα κατασχεμένα στα θύματα

Ινδία: Τουλάχιστον 107 οι νεκροί που ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτική συνάθροιση Ινδουιστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης