NASA: Σπάνια συμφωνία μεταξύ των διαστημικών δυνάμεων η διάθεση των σεληνιακών δειγμάτων από την Κίνα

NASA: Σπάνια συμφωνία μεταξύ των διαστημικών δυνάμεων η διάθεση των σεληνιακών δειγμάτων από την Κίνα

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν περιλαμβάνουν έως και 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και πετρωμάτων από έναν αρχαίο κρατήρα στην άλλη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού - Εμποδίζει η τροπολογία Γουλφ τις ΗΠΑ από το να τα μελετήσουν

china-arthrou
Η επιτυχής επιστροφή της σεληνιακής αποστολής Chang'e-6 στις 25 Ιουνίου εδραίωσε περαιτέρω τη θέση της Κίνας ως μια από τις κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου, που ανταγωνίζεται μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, έγινε η πρώτη χώρα που συνέλεξε δείγματα -χώμα και πέτρες – από τη Σελήνη, τα οποία, όμως αποφάσισε να μοιραστεί με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, παρά τον επικρατούμενο ανταγωνισμό. 

Ο Διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε στο CNN ότι «χαίρεται που ακούει ότι η CNSA σκοπεύει να μοιραστεί» τα υλικά που συνέλεξε το σεληνιακό σκάφος Chang'e-6 τον περασμένο μήνα.

Τα δείγματα, που συλλέχθηκαν με τη χρήση ενός τρυπανιού και ενός μηχανικού βραχίονα, περιλαμβάνουν έως και 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και πετρωμάτων από έναν αρχαίο κρατήρα στην άλλη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, ο οποίος δεν είναι ποτέ ορατός στη Γη.

Δεδομένου του ότι επικρατεί τεράστιος ανταγωνισμός για την «κυριαρχία» στο διάστημα μεταξύ των χωρών, αλλά και την ίδια την προσεδάφιση στο φεγγάρι για την κατασκευή μιας βάσης στο νότιο πόλο της Σελήνης, η κίνηση της Κίνας φέρει μια σπάνια συμφωνία μεταξύ των διαστημικών υπηρεσιών της χώρας με τις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η πρόσβαση των ΗΠΑ στα δείγματα μπορεί να εμποδιστεί από έναν νόμο του 2011, γνωστό ως τροπολογία Γουλφ, που απαγορεύει τη χρήση κρατικών κονδυλίων από τη NASA για διμερή συνεργασία με την Κίνα ή τις υπηρεσίες της χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, απαγορεύοντας ουσιαστικά στη διαστημική υπηρεσία να συνεργάζεται τακτικά με την αντίστοιχη κινεζική.

«Η βασική αιτία των εμποδίων στη διαστημική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ έγκειται στους εσωτερικούς νόμους των ΗΠΑ, όπως η τροποποίηση Γουλφ, που εμποδίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη διαστημική εξερεύνηση», δήλωσε ο Bian Zhigang, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης. «Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν πραγματικά να συμμετάσχουν σε κανονικές διαστημικές ανταλλαγές με την Κίνα, νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την άρση αυτών των εμποδίων».

Η Κίνα στοχεύει τώρα να προσεδαφίσει αστροναύτες στο φεγγάρι πριν από το 2030, ενώ οι ΗΠΑ στο δεύτερο μισό του 2026, σύμφωνα με τον Νέλσον.

Παρά την πρόσφατη επιτυχία των ρομποτικών σεληνιακών αποστολών της Κίνας, ο Νέλσον παραμένει βέβαιος ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο με το πρόγραμμα Artemis της NASA για να νικήσουν το Πεκίνο σε αυτόν τον δεύτερο διαστημικό αγώνα για την προσεδάφιση ανθρώπων στο φεγγάρι.


Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Γιατί παραιτήθηκαν πάνω από 200 υποψήφιοι βουλευτές - Μέτωπο Αριστεράς και Μακρόν για να μην κερδίσει η Λεπέν

Coldplay: Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες με το νέο τους βιντεοκλίπ στο Ηρώδειο - Σας ευχαριστούμε, γράφουν

Εξαντλημένοι πυροσβέστες ξαπλωμένοι στο χώμα για να ξεκουραστούν από τη φωτιά στην Κερατέα - Η φωτογραφία που έχει γίνει viral
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης