Ινδία: Πώς ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 121 πιστοί σε εκδήλωση ιεροκήρυκα - Μαρτυρίες σοκ για τα αίτια της τραγωδίας

Ινδία: Πώς ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 121 πιστοί σε εκδήλωση ιεροκήρυκα - Μαρτυρίες σοκ για τα αίτια της τραγωδίας

Ενώ ο «Μπόλε Μπάμπα» αποχωρούσε από τη συγκέντρωση με το αυτοκίνητό του, χιλιάδες πιστοί άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν προς το μέρος του

bhole_baba_stampede_xr
Επιζώντες του ποδοπατήματος που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 120 ανθρώπων στη βόρεια Ινδία, του πιο φονικού εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, περιέγραψαν σήμερα «το χάος» που επικράτησε κατά τη θρησκευτική συγκέντρωση ινδουιστών.

Ένα πλήθος περίπου 250.000 ανθρώπων – αριθμός τριπλάσιος από αυτόν για τον οποίο είχε δοθεί άδεια από τις αρχές-- συγκεντρώθηκε χθες Τρίτη για να ακούσει έναν δημοφιλή ιεροκήρυκα στο Χάθρας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων ANI το οποίο επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 121 ενώ άλλοι 28 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 108 γυναίκες και επτά παιδιά, δήλωσε ο αξιωματούχος του κρατιδίου Μανόζ Κούμαρ Σινγκ.

Κλείσιμο
Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ξεκάθαρα.



Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο ιεροκήρυκας Σουραζπάλ, γνωστός και ως «Μπόλε Μπάμπα», αποχωρούσε από τη συγκέντρωση με το αυτοκίνητό του. Χιλιάδες πιστοί άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν προς το αυτοκίνητο, ποδοπατώντας άλλους που εξακολουθούσαν να βρίσκονται καθισμένοι. Κάποιοι άνθρωποι, λόγω του κατηφορικού εδάφους, έπεσαν σε γειτονικό χωράφι το οποίο ήταν γεμάτο λάσπη και ποδοπατήθηκαν.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το ποδοπάτημα σημειώθηκε όταν πιστοί προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας ή ότι μια αμμοθύελλα προκάλεσε πανικό στους συγκεντρωμένους την ώρα που αποχωρούσαν.

«Μου είπαν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν για να ακουμπήσουν τα πόδια του και προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα και τότε δημιουργήθηκε ποδοπάτημα», εξήγησε ο Μανόζ Κούμαρ Σινγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express. «Πολλοί άνθρωποι έπεσαν σε ένα γειτονικό χαντάκι», πρόσθεσε.



«Όλος ο κόσμος – όλο το πλήθος, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών—αποχώρησαν από τον χώρο της εκδήλωσης την ίδια ώρα», δήλωσε η Σίλα Μαουρία μια 50χρονη αστυνομικός που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας.

«Προσπάθησα να βοηθήσω γυναίκες, αλλά λιποθύμησα και με πλάκωσε το πλήθος», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω πώς, αλλά κάποιος με τράβηξε από εκεί και μετά δεν θυμάμαι πολλά πράγματα».

Ο Ραμ Νίβας, ένας 35χρονος αγρότης, δήλωσε ότι αναζητά την κουνιάδα του, την 54χρονη Ρούμλα, που αγοείται. «Δεν έχουμε καταφέρει να τη βρούμε πουθενά», είπε εξηγώντας ότι στη διάρκεια της νύκτας την έψαξε σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. «Ελπίζουμε μόνο να είναι ακόμη ζωντανή», πρόσθεσε. «Ίσως απλώς να χάθηκε».



Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ανακοίνωσε αποζημίωση 2.400 δολαρίων για τους συγγενείς των νεκρών και 600 δολαρίων για τους τραυματίες.

Ο Γιόγκι Αντιτιανάθ, πρωθυπουργός του Ουτάρ Πραντές που είναι και ινδουιστής μοναχός, απηύθυνε τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.

Τα δυστυχήματα είναι συχνά σε χώρους λατρείας στην Ινδία, στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών στις οποίες συγκεντρώνονται εκατομμύρια πιστοί. Τουλάχιστον 224 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα που σημειώθηκε το 2008 γύρω από ναό στην πόλη Τζοντπούρ.




Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ προμηνύεται στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Όλος ο χάρτης και οι μονομαχίες

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη: Μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν 900 νέα λεωφορεία

Χρανιώτης: Χωρίς να έχω σεξουαλικό ενδιαφέρον, έχω φλερτάρει με άνδρες που δεν ήταν ομοφυλόφιλοι - Τελευταίος ένας άνδρας με τρία παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης