Εξηγήσεις ζήτησε η Τουρκία από τον Γερμανό πρεσβευτή μετά την έρευνα για τον «ρατσιστικό πανηγυρισμό» του Ντεμιράλ

Εξηγήσεις ζήτησε η Τουρκία από τον Γερμανό πρεσβευτή μετά την έρευνα για τον «ρατσιστικό πανηγυρισμό» του Ντεμιράλ

Η Άγκυρα, σε δήλωσή της, καταδίκασε «τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου»

demiral-arthrou
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την έναρξη πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ που πανηγύρισε με τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.

Είχε προηγηθεί το αίτημα της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ για κυρώσεις από την UEFA σχετικά με την κίνηση του ποδοσφαιριστή στον αγώνα Τουρκίας-Αυστρίας. Ο Ντεμιράλ είχε σκοράρει και τα δύο γκολ που χάρισαν στην Τουρκία την πρόκριση στον γύρο των «8» του Euro 2024.

Αργότερα ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία που τον δείχνει να χαιρετά με το σήμα των Γκρίζων Λύκων και τη λεζάντα «Πόσο χαρούμενος είναι αυτός που δηλώνει Τούρκος».

Κλείσιμο


Από την πλευρά της η UEFA άνοιξε έρευνα κατά του Ντεμιράλ για τη συμπεριφορά του.

Για το θέμα, όπως αναφέρει το Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του ανέφερε ότι καταδικάζει «τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών σε αθλητικό αγώνα».

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ερωτήθηκε για τον εν λόγω πανηγυρισμό και τόνισε:

«Είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη γιορτή, κάτι που συνδέεται με την τουρκική μου ταυτότητα. Είμαι απίστευτα περήφανος που είμαι Τούρκος και ένιωσα αυτή την περηφάνια βαθιά μετά το γκολ.

Ήθελα να το εκφράσω αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα. Οι οπαδοί μας είναι περήφανοι για εμάς. Τους είδα να κάνουν τη χειρονομία στην κερκίδα και με έκανε να θέλω να το κάνω ακόμα περισσότερο. Είμαι πολύ χαρούμενος
».


Η αντίδραση της υπουργού Φέζερ και η έρευνα της UEFA

Όπως ήταν λογικό η κίνηση του Ντεμιράλ προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία, με την υπουργό εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, να δηλώνει:

«Το σύμβολο της τουρκικής ακροδεξιάς δεν έχει θέση στα γήπεδά μας. Το να χρησιμοποιείς το Euro σαν πλατφόρμα για την προώθηση του ρατσισμού είναι τελείως απαράδεκτο. Περιμένουμε από την UEFA να εξετάσει την υπόθεση και να εξετάσει κυρώσεις».

Λίγο μετά το κάλεσμά της, η UEFA από την πλευρά της ανταποκρίθηκε και διόρισε ερευνητή δεοντολογίας για να αναλάβει την υπόθεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό είναι το drone στρατιωτικού τύπου που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά - Δείτε βίντεο

«Πορνό-pass» από την ισπανική κυβέρνηση για να κόψει την πρόσβαση ανηλίκων σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου

Αμερικανός φοιτητής σκότωσε τη μάνα του γιατί τον απείλησε πως θα τον διώξει από το σπίτι αν δεν βρει δουλειά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης