Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ φοβάται ότι δεν θα εκλεγεί βουλευτής, σύμφωνα με πηγές του Guardian

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ φοβάται ότι δεν θα εκλεγεί βουλευτής, σύμφωνα με πηγές του Guardian

Αν οι φόβοι του επαληθευτούν, ο Σούνακ θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης στη Βρετανία που θα έχανε την έδρα του – Τα μελλοντικά του σχέδια

rishi_sunak
Αντιμέτωπος με μια δεύτερη προσωπική ήττα φαίνεται ότι βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που σύμφωνα με τον Guardian εκμυστηρεύτηκε σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται ότι θα χάσει και την προσωπική του έδρα στην εκλογική του περιφέρεια στο Γιόρκσαϊρ.

Εάν οι φόβοι του επαληθευτούν, ο Σούνακ θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της Βρετανίας που θα χάσει την έδρα του. Ο ίδιος φέρεται ότι δήλωσε πριν μια συγκέντρωση των Συντηρητικών την Τρίτη ότι πιστεύει ότι η ψηφοφορία στο Ρίτσμοντ και το Νορθάλερτον θα είναι οριακή. Το 2019, ο Σούνακ κέρδισε την έδρα με πλειοψηφία άνω των 27.000 ψήφων και ποσοστό 63%.

«Είναι ταραγμένος, δεν μπορεί να πιστεύει ότι η εκλογή του θα κριθεί τόσο οριακά» δήλωσε μία πηγή, ενώ μία άλλη σημείωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχθεί τόσα πυρά από την ίδια του την παράταξη που απορεί πώς είχε τη δύναμη να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή των Συντηρητικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Σούνακ φοβάται ότι θα ηττηθεί στην εκλογική του περιφέρεια. «Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα κρατήσει την έδρα του», είπε.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ο στενός σύμμαχος του πρωθυπουργό Μελ Στράιτ δήλωσε ότι οι Εργατικοί είναι πιθανό να κερδίσουν «τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει επιτύχει ποτέ οποιοδήποτε κόμμα».

Τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα

Ο Σουνάκ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είτε παραμείνει βουλευτής είτε όχι, υποστηρίζει ο Guardian. Πρώην συνάδελφός του του προσέφερε χώρο για γραφεία στο Mayfair του Λονδίνου, ένα σημείο πολύ δημοφιλές για τα hedge funds. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάνει συζητήσεις για να περνά περισσότερο χρόνο στην Καλιφόρνια, που έχει σπίτι, αν και δεν έχει σχέδια να μετακομίσει μόνιμα εκεί.

Πηγή από τους Συντηρητικούς πάντως δήλωσε ότι ο Σούνακ δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σχεδιάζει να παραμείνει στο Γιόρκσαϊρ ό,τι κι αν συμβεί. Τον Ιούνιο, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα παραμείνει βουλευτής και για τα πέντε χρόνια του νέου κοινοβουλίου, ακόμη και αν οι Συντηρητικοί χάσουν τις εκλογές.

Κανένας εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν έχει χάσει ποτέ την έδρα του και μόνο 12 εν ενεργεία υπουργοί έχουν χάσει την έδρα τους από το 1974.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις ποικίλλουν, με τις περισσότερες να δείχνουν ότι ο Σούνακ θα διατηρήσει την έδρα του, ακόμη και εν μέσω συντριπτικής νίκης των Εργατικών. Ωστόσο, ανάλυση που δημοσίευσε η Telegraph δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τη χάσει.

Οι εθελοντές των Συντηρητικών που εργάζονται στην εκλογική περιφέρεια του Σούνακ είχαν ανησυχήσει από την πτώση της στήριξης της κοινότητας των αγροτών. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν επικαλεστεί τις προκλήσεις που προέκυψαν από το Brexit για τις επιχειρήσεις τους και την αποτυχία ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης.

Η Σούνακ είχε ταχθεί υπέρ του Brexit ενώ η κυβέρνησή του δυσκολεύτηκε στις προσπάθειες να αποθαρρύνει τις διελεύσεις μικρών σκαφών στη Μάγχη.

Οι εθελοντές θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να αποδειχθεί η χαμηλή προσέλευση των Συντηρητικών στις κάλπες.



Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

Τζο Μπάιντεν: Σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ, λένε οι New York Times

Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης