ΗΠΑ: Το μετέωρο βήμα της Κάμαλα Χάρις - Συνυποψήφια ή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν στις προσεχείς εκλογές

Πληθαίνουν οι φωνές από τους Δημοκρατικούς που θέλουν την Χάρις να είναι η υποψήφια για τον προεδρικό θώκο στη χώρα - Η ίδια κρατά κλειστά χαρτιά χωρίς να έχει δείξει δημοσίως ενδιαφέρον να μπει στην κούρσα

Συνυποψήφια του αποδυναμωμένου Τζο Μπάιντεν, αλλά παράλληλα και πιθανή αντικαταστάτριά του, αν ο 81χρονος Δημοκρατικός αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις επιδίδεται εδώ και μερικές ημέρες σε ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας.

«Η υποψήφια των Δημοκρατικών για το 2024 θα πρέπει να είναι η Κάμαλα Χάρις», έγραψε ο πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών από το Οχάιο Τιμ Ράιαν στο περιοδικό Newsweek.

Ο Τζιμ Κλάιμπερν, άλλος Δημοκρατικός βουλευτής και μία από τις σημαντικές φωνές της αφροαμερικανικής κοινότητας, επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προωθήσουμε – είτε στη δεύτερη θέση είτε στην πρώτη».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες λέξεις- κλειδιά που συνδέονται με τη Χάρις εξαπλώνονται γοργά, για παράδειγμα το #KHive (hive σημαίνει στα αγγλικά μελίσσι), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αντιπροέδρου.

Ωστόσο η ίδια η Χάρις δεν έχει δείξει δημοσίως ενδιαφέρον να μπει στην κούρσα για την προεδρία.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιός μας, κερδίσαμε τον Ντόναλντ Τραμπ μία φορά και θα τον κερδίσουμε και πάλι», δήλωσε την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News λέγοντας ότι είναι «περήφανη» που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου.

Μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, η 59χρονη Δημοκρατική έσπευσε να τον υπερασπιστεί, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος είχε «ένα αργό ξεκίνημα» αλλά «τελείωσε δυναμικά».

Η Χάρις θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία τον Ιούλιο με τρεις εμφανίσεις στην αφροαμερικανική κοινότητα στη Λουιζιάνα, το Τέξας και την Ιντιάνα.

Πρώτη γυναίκα και το πρώτο πρόσωπο ασιατικής καταγωγής που αναλαμβάνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βάσει του Συντάγματος αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του 81χρονου Μπάιντεν.

Όμως αυτό δεν εγγυάται ότι θα τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα, κάτι το οποίο προς το παρόν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πράξει.

Την Τρίτη, δημοσκόπηση του CNN εμφανίζει τη Χάρις σε καλύτερη θέση από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, αλλά όχι να τον κερδίζει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος συγκεντρώνει το 45% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 47% για τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο. Ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 43% έναντι του 49% για τον προκάτοχό του. Η τάση αυτή είναι νέα.

«Πριν τριάμισι χρόνια ακούγονταν κάποιες φωνές (στο Δημοκρατικό Κόμμα), οι οποίες ζητούσαν να είναι υποψήφιος» για τις επόμενες προεδρικές εκλογές «κάποιος άλλος και όχι η αντιπρόεδρος», δήλωσε η Άντζ- Μαρί Χάνκοκ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η ίδια εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό «ένα υπόγειο ρεύμα σεξισμού και ρατσισμού» να έδρασε κατά της Χάρις.

Εξάλλου η θετική δημοσιότητα της οποίας χαίρουν για παράδειγμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Χάρις.

Οι αμερικανικές εφημερίδες έχουν καλύψει εκτενώς τα λάθη που έκανε η αντιπρόεδρος στην αρχή της θητείας της, κυρίως στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και την ένταση στο εσωτερικό της ομάδας της.

Όμως η Χάρις κατάφερε να κερδίσει τις πιο αμφίρροπες πολιτείες και κέρδισε ορατότητα χάρη στον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αν τελικά ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα η αντιπρόεδρος χάρη στη δικτύωσή της, τις γνώσεις που απέκτησε για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και την ικανότητά της να συγκεντρώσει προεκλογικές δωρεές θα έχει σίγουρα το πάνω χέρι στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο.

Ωστόσο σε αυτό το υποθετικό προς το παρόν σενάριο σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική που θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η αντιπρόεδρος έχει ήδη μπει «στο ραντάρ» των Ρεπουμπλικανών, επισημαίνει η Χάνκοκ.

Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει ένα μοντάζ από τις πτώσεις και τα περιστατικά σύγχυσης του Μπάιντεν, αμφισβητώντας την ικανότητά του να περάσει «άλλα τέσσερα χρόνια» στον Λευκό Οίκο.

Το βίντεο καταλήγει με το ερώτημα: «Και ξέρετε ποιος περιμένει από πίσω, έτσι δεν είναι;» ενώ στο φόντο φαίνονται φωτογραφίες της Χάρις να γελά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Εργαζόμενοι της Αυγής στον Κασσελάκη on camera: Μας έκλεισες χωρίς να συζητήσουμε - Mea culpa, τους είπε

Κακοκαιρία εξπρές σήμερα, έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι και στην Αττική


«Ήταν εκτός εαυτού, με εξύβρισε και με απείλησε»  λέει ο υπάλληλος του αεροδρομίου στη μήνυση κατά του Αυγενάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr