Γαλλία: Με τεχνητή νοημοσύνη και προπαγάνδα για τους μετανάστες η ακροδεξιά επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν εικόνες με μετανάστες να αποβιβάζονται στο γαλλικό έδαφος, βίντεο που επιτίθενται στον Μακρόν και φωτογραφίες που «δαιμονοποιούν» τους μουσουλμάνους

«Σύμμαχος» της ακροδεξιάς έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τα γαλλικά ακροδεξιά κόμματα προωθούν περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με αντίστοιχα προγράμματα.

Το περιεχόμενο αυτό επικεντρώνεται σε «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους, όπως η μετανάστευση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, ο Εθνικός Συναγερμός  (RN) της Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις αφού σημείωσε περίπου 33% - ξεπερνώντας τα άλλα κόμματα- και το Reconquest, ένα μικρότερο εθνικιστικό κόμμα υπό την ηγεσία του Éric Zemmour, έχουν δημοσιεύσει 23 εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη σε 81 αναρτήσεις στο Facebook, το Instagram και X, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ ΑΙ Forensics, την οποία παρέχει το Politico.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν εικόνες με μετανάστες να αποβιβάζονται στο γαλλικό έδαφος, βίντεο που επιτίθενται στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και φωτογραφίες που «δαιμονοποιούν» τους μουσουλμάνους.



Δεν λαμβάνουν μέτρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα πλέον κορυφαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι η Meta και το «Χ» είχαν δεσμευτεί να χαρακτηρίζουν προπαγανδιστικό περιεχόμενο προώθησης από τα πολιτικά κόμματα, διευκρνίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κανένα από αυτά δεν το έκανε.

Και τα δύο γαλλικά ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συναγερμού - το οποίο είχε υπογράψει εθελοντική δέσμευση να μην χρησιμοποιήσει περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι χρησιμοποίησαν ευρέως εικόνες και βίντεο ΑΙ.

Οι εικόνες δημιουργούνται, κυρίως, με το πρόγραμμα Midjourney, το οποίο δημιουργεί περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης και εικόνες με πολύ αληθοφανή εμφάνιση, λέει στο ειδησεογραφικό μέσο ο Samuel LaFont, υπεύθυνος για την ψηφιακή επικοινωνία του Reconquest.



Η Meta δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να εντοπιστεί όλο το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και εμφανίστηκε στις πλατφόρμες της.

Από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT στα τέλη του 2022, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώσει τις εκλογές - ιδιαίτερα το 2024, όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα προσέλθουν στις κάλπες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για το αν αυτό έχει ήδη συμβεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη στην Αττική - Χαλάζι στον Άγιο Στέφανο, καταρρακτώδης βροχή στα Σπάτα δείτε χάρτη με τα σημεία όπου έπεσαν κεραυνοί

Κρήτη: Το σημείο που σκοτώθηκε από μπαλωθιά ο Γιώργος και το έθιμο που του κόστισε τη ζωή - Τι λέει η σύζυγος του δράστη

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της 11μελούς σπείρας που είχε ρημάξει σπίτια και ΙΧ στην ανατολική Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr