Στις κάλπες οι Βρετανοί και με τα κατοικίδιά τους - Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές που όλα δείχνουν άνετη επικράτηση των Εργατικών

Ευρύτατη πλειοψηφία των Εργατικών, δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις – Αυξημένη η προσέλευση λένε οι Τόρις που ευελπιστούν να μειώσουν λίγο την τεράστια διαφορά σε βάρος τους

Ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, παρέα σε πολλές περιπτώσεις με τα κατοικίδιά τους, σχημάτισαν οι Βρετανοί την Πέμπτη για τις βουλευτικές εκλογές από τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, οι Εργατικοί θα βρεθούν με χαρακτηριστική άνεση στην εξουσία.

Η Dail Mail επικαλείται δημοσκόπηση της τελευταίας στιγμής που δείχνει ότι η προβλεπόμενη πλειοψηφία των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ ίσως είναι οριακά μειωμένη, αλλά και πάλι θα είναι σχεδόν πρωτοφανής.

Ειδικότερα, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη MRP της Survation δείχνει ότι οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν 470 έδρες, με τους Συντηρητικούς να περιορίζονται σε μόλις 68 βουλευτές και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στους 59 έδρες. Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να συγκεντρώσει 15 έδρες, πιθανόν ξεπερνώντας το σκωτσέζικο SNP.




Οι Συντηρητικοί, σε εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται η Daily Mail, εκτιμούν ότι η συμμετοχή είναι αυξημένη και ότι αυτό δίνει στο κόμμα ελπίδες ότι τα τελικά ποσοστά του κόμματος θα καλύτερα από τα προβλεπόμενα. Συγκριτικά το 2019 η συμμετοχή ήταν στο 67,1%.

Το σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών δίνει πάντως στο κόμμα του Κιρ Στάρμερ, τους Εργατικούς, τη δυνατότητα να επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας, όχι μόνο σε παραδοσιακά «κάστρα» του κόμματος, αλλά και σε περιφέρειες που οι Τόρις υπολόγιζαν ότι θα έχουν παρουσία.

Και δεν μιλάμε απλώς για νίκη: είναι αρκετά πιθανό σημαντικά στελέχη των Τόρις να μην βρεθούν στην επόμενη Βουλή με ό,τι σημαίνει αυτό για τη συνοχή και το μέλλον του κόμματος. Ένα από αυτά ενδέχεται να είναι και ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Αλλά πέρα από την πολιτική ισχύ οι βουλευτές χάνουν και τα προνόμια του αξιώματος. Όπως σημειώνει ο Guardian ο βασικός βουλευτικός μισθός είναι 91.346 λίρες (107,818 ευρώ) τον χρόνο ή περίπου 63.500 λίρες καθαρά (περίπου 80.000 τον χρόνο). Εν τω μεταξύ, περίπου τέσσερις μήνες από την ημέρα των εκλογών έχουν όσοι δεν επανεκλέγονται να διευθετήσουν τα γραφειοκρατικά θέματα που προκύπτουν μετά την αποχώρηση από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρέπει να κλείσουν το γραφείο τους και να απαλλάξουν από τα καθήκοντά του το προσωπικό, διαδικασίες για τις οποίες λαμβάνουν ένα μικρό εφάπαξ επίδομα.




Κάλπες ως τα μεσάνυχτα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος) και τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος, 22:00 ώρα Βρετανίας) για την εκλογή των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο καιρός βοήθησε και αυτός. Στα βόρεια είχαμε ανέμους και ψύχρα, αλλά στα νότια ο καιρός ήταν ηλιόλουστος με τη θερμοκρασία να περνά ακόμη και τους 20 βαθμούς σε κάποιες περιοχές.

Τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 40.000 και οι εκλογείς περίπου 46 εκατομμύρια. Πολλά από τα εκλογικά κέντρα είναι σε δημόσια κτίρια, όπως τα δημοτικά γραφεία, αλλά και σε παιδικούς σταθμούς ακόμη και σε εκκλησίες.

Σκύλοι υπεράνω κομμάτων

Όσο για τις φωτογραφίες με τα σκυλιά που περίμεναν υπομονετικά έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπως εξήγησε το BBC, κατέκλυσαν τη ζωντανή κάλυψη των μεγάλων μέσων ενημέρωσης για λόγους δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας.

Επειδή η κάλυψη όσο είναι ανοιχτές οι κάλπες πρέπει να είναι όσο πιο αμερόληπτη γίνεται και να περιορίζεται μόνο σε γεγονότα, επιλέγονται θέματα όπως ο καιρός και τα σκυλιά γιατί είναι υπερκομματικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Drone της Πυροσβεστικής εντοπίζει εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό στα Βίλια – Δείτε φωτογραφία

Ψυχικό: Αποφασισμένος και ψύχραιμος ο εκτελεστής του Στάθη - Τον σκότωσε πάνω από τη μηχανή στοχεύοντας με το ένα χέρι

Εμανουέλ Μακρόν: Γιατί εξαφανίστηκε μετά την ήττα από τη Λεπέν και ποιοι τον «κρύβουν» στα Ηλύσια Πεδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr