Εκλογές στη Βρετανία: Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ που θα γίνει πρωθυπουργός - Η πορεία του μέχρι τη Ντάουνινγκ Στριτ

Θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο - Η διαδρομή του 61χρονου ηγέτη των Εργατικών - Οι δεσμεύσεις και το πολιτικό του προφίλ

Υπάρχει μια ιστορία που οι φίλοι του σερ Κιρ Στάρμερ αρέσκονται να λένε για την αντίδρασή του στην ταπεινωτική ήττα των Εργατικών στις επαναληπτικές εκλογές του Hartlepool το 2021. Αφού έχασε τη σίγουρη έδρα από τους Συντηρητικούς, ο Στάρμερ συζήτησε ανοιχτά την παραίτησή του από ηγέτης των Εργατικών, λέγοντας: «Δεν εκπληρώνω κάποιο όνειρο ζωής εδώ». Μάλιστα, είπε σε έμπιστούς του ότι θα ήταν ικανοποιημένος να εργαστεί σε ένα βιβλιοπωλείο αντ' αυτού.

Όπως υπογραμμίζουν βρετανικά μέσα, είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι οι ηγετικές φιλοδοξίες του Στάρμερ ήρθαν αργά στη ζωή του. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Εργατικοί δεν περίμεναν ποτέ ότι θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός του κόμματος, ενώ στη κοινή γνώμη εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική σύγχυση σχετικά με το τι πρεσβεύει. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σταθερά ότι ο σερ Κιρ Στάρμερ -ο οποίος έφτασε τόσο κοντά στο να αποχωρήσει εντελώς από την πολιτική σκηνή- θα ήταν ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10. Το exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης έδειξε ότι αυτό θα γίνει με πρωτοφανή πλειοψηφία.

Eίναι φιλελεύθερος στα κοινωνικά θέματα, μετριοπαθής στα δημοσιονομικά και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι βουλευτής από το 2015 και ηγέτης της αντιπολίτευσης - ο κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ -από το 2020. Ο Στάρμερ θα γίνει ο πρώτος ηγέτης των Εργατικών που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, μετά τον Τόνι Μπλερ το 2005.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι Εργατικοί ήταν πολύ περισσότερο στην αντιπολίτευση παρά στην εξουσία. Αλλά μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από το Συντηρητικό Κόμμα, αρκετά από τα οποία ήταν ταραχώδη -από το Brexit, στον Μπόρις Τζόνσον, στην οικονομική αστάθεια της διαδόχου του Λιζ Τρας- ο Στάρμερ επωφελήθηκε από τα θεωρούμενα λάθη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Στάρμερ υποσχόταν, σε περίπτωση εκλογής, να αποκαταστήσει την κυβερνητική επάρκεια, να εθνικοποιήσει μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να φορολογήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει δωρεάν πρωινό στα δημόσια δημοτικά σχολεία.

«Ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει ένα πολύ οξύ δίλημμα. Οι προσδοκίες για μεγάλες αλλαγές είναι πολύ υψηλές. Αλλά ο κατάλογος των πολιτικών του είναι μετριοπαθής και προσεκτικός» τόνιζε ο Ντέιβιντ Γουίλετς μέλος του Συντηρητικού Κόμματος που κατέχει θέση στη Βουλή των Λόρδων. «Οι προσδοκίες τρέχουν πολύ πιο μπροστά από ό,τι μπορεί πραγματικά να κάνει» προσθέτει.

Το προφίλ του Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Προέρχεται από οικογένεια όπου στήριζει το Εργατικό Κόμμα. Αποφοίτησε το Λύκειο "Reigate Grammar School" στο Σάρρεϋ το 1981. Επίσης, είναι κάτοχος διπλωμάτων μουσικής πάνω στο φλάουτο, στο πιάνο και το βιολί, από την μουσική σχολή "Guildhall School of Music and Drama" του Λονδίνου.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, λαμβάνοντας αριστούχος (First Class Honours) πτυχίο το 1985. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (BCL) το 1986.

Είναι εγγεγραμμένος στον δικηγορικό σύλλογο του Σίτι του Λονδίνου από το 1987. Μετά την εγγραφή του στον δικηγορικό σύλλογο, εργάστηκε αποκλειστικά ως δικηγόρος υπεράσπισης ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν οριστεί ως Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC) το 2002. Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013. Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Μπαθ (KCB) το 2014.

Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν. Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.

Είναι παντρεμένος από το 2007 με την δικηγόρο Βικτώρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει 2 παιδιά.  Είναι υποστηρικτής της Άρσεναλ και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οικονομική κατάσταση του 54χρονου τοπογράφου

H κίνηση της χρονιάς - Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ και υπογράφει πενταετές συμβόλαιο για 17 εκατ. ευρώ!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr