Εκλογές στη Βρετανία - Exit Poll: Θρίαμβο των Εργατικών με 410 από τις 650 έδρες δείχνει το exit poll, ιστορικό χαμηλό οι Τόρις του Σούνακ με 131

Εκλογές στη Βρετανία - Exit Poll: Θρίαμβο των Εργατικών με 410 από τις 650 έδρες δείχνει το exit poll, ιστορικό χαμηλό οι Τόρις του Σούνακ με 131

Επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια - Τρίτοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τέταρτο το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας - Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει 13 έδρες

starmer-sunak-m2
Πρωτιά για την παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ, όπως εξάλλου αναμενόταν βάσει δημοσκοπήσεων, δίνουν τα exit poll από τις εκλογές στη Βρετανία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC δίνουν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) και ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες, τον χαμηλότερο αριθμό στη μεταπολεμική ιστορία τους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να λάβει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Δείτε live από το Sky News:
Κλείσιμο
Watch live: General Election Results Tracker


Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.


Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ' την Παρασκευή.

Στάρμερ: Eυχαριστώ όσους ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα

«Σε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για τους Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσοι μας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα μας - σας ευχαριστώ» έγραψε στο «X» ο Κιρ Στάρμερ την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία.


Σούνακ: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας

«Στους εκατοντάδες Συντηρητικούς υποψηφίους, στους χιλιάδες εθελοντές και στα εκατομμύρια ψηφοφόρους: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας» έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο «Χ» λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ σχολίασε στο BBC, το exit poll που προβλέπει τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανίας.

Η Ρέινερ δήλωσε:«Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι exit poll, οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα». Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει «τρομερή δουλειά» μεταμορφώνοντας το Εργατικό κόμμα και ότι είναι αισιόδοξη «ότι ο κόσμος τον έχει στηρίξει».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ρέινερ είπε ότι θα ήταν «τιμή» της να επανεκλεγεί βουλευτής. Πρόσθεσε ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 14 χρόνια, δεν κατάφερε να «επιφέρει αλλαγές» - και θα ήταν «προνόμιο» να επιφέρει την αλλαγή που θέλει ο κόσμος.

Από την πλευρά του, μετά το exit poll, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Συντηρητικών Μελ Στράιντ δηλώνει στο BBC Radio 4: »Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα» και τόνισε ότι «λυπάται πολύ που το exit poll προβλέπει ότι αρκετοί συνάδελφοί του θα χάσουν τις έδρες τους». Σχετικά με τη διατήρηση της δικής του έδρας, λέει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, η πρώην ηγέτης του Σκωτσέζικου Συντηρητικού Κόμματος, είπε στο Sky News: «Πρόκειται για σφαγή».

Ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο οποίος προβλέπεται να χάσει την έδρα του, είπε στο Sky News ότι «έχω αποδεχθεί αυτό που μοιάζει με την ήττα» και πρόσθεσε με δόση ειρωνείας «Θα φύγω από το κοινοβούλιο για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην πολιτική».

Ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ήταν υπουργός Επικρατείας του Ρίσι Σούνακ για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε στο BBC ότι «είναι μια αρκετά καταστροφική νύχτα για το Συντηρητικό Κόμμα». Ο Μπέικερ αναμένεται επίσης να χάσει τη θέση του.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: «Από ανάφλεξη μπαταρίας η φωτιά, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» λέει η κατασκευάστρια εταιρεία του drone

Αντώνης Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις

Metron Analysis: Πάνω από 30% και πάλι το ποσοστό της ΝΔ, κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης