Ρωσία: Ο Όρμπαν πρόκειται να επισκεφθεί τον Πούτιν - Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όρμπαν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι - «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια οι φήμες», σχολιάζει ο Τουσκ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Radio Free Europe και την εφημερίδα Financial Times.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όρμπαν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου ο δεύτερος ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάπαυσης πυρός με τη Ρωσία, ενόψει της διοργάνωσης μιας νέας συνόδου κορυφής για την ειρήνη από την Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ιχορ Ζόβκβα επιβεβαίωσε στην τηλεόραση ότι ο Ζελένσκι «άκουσε» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του 'Ορμπαν, αλλά ότι «του εξέφρασε η δική του θέση ως απάντηση».

Μέχρι στιγμής, ο Βίκτορ Όρμπαν παραμένει στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχοντας επικρίνει τη δυτική στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και το Ζελένσκι για τη στάση του στον πόλεμο, ενώ υποστηρίζει πως η Ουκρανία πρέπει να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, στο οποίο ο Ζελένσκι απαντά πως η χώρα του αξίζει μια «δίκαιη ειρήνη». 

Το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, τη δίκη των Ρώσων αξιωματούχων από διεθνές δικαστήριο και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Μόσχα, προτάσεις που απορρίπτει η Ρωσία.

Αντιδρά η ΕΕ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η είδηση για την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να γράφει στο «Χ» ότι «Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ».



Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία προεδρεύει για αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παρόμοια αντίδραση προχώρησε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. 



Ειδήσεις σήμερα:

Οι Βρετανοί ψηφίζουν σε σπίτια, εκκλησίες και παιδικούς σταθμούς - Ένα βήμα πριν την εξουσία οι Εργατικοί μετά από 14 χρόνια

«Ήταν σαν αδέρφια»: Σε σοκ οι οικογένειες θύματος και δράστη στην Κρήτη


Mητσοτάκης: Εντυπωσιακή η μείωση της ανεργίας, έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr