Βρετανία: Κυβέρνηση με τη «Θάτσερ των Εργατικών» στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ο Στάρμερ - Ποιοι θα αναλάβουν νευραλγικά πόστα

Βρετανία: Κυβέρνηση με τη «Θάτσερ των Εργατικών» στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ο Στάρμερ - Ποιοι θα αναλάβουν νευραλγικά πόστα

Η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη της κυβέρνησης των Εργατικών

starmer-reeves-xr
Τα μανίκια σηκώνει για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ο σερ Κιρ Στάρμερ, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας που κατήγαγε θριαμβευτική νίκη στις εκλογές ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, τα ονόματα που ακούγονται έντονα για να αναλάβουν νευραλγικά υπουργεία περιλαμβάνονται ήδη στην σκιώδη κυβέρνηση των Εργατικών.

Η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, θα είναι η μεγάλη έκπληξη αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργού Οικονομικών. Ο Στάρμερ θεωρεί επίσης ότι η Ιβέτ Κούπερ θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα της υπουργού Εσωτερικών, εφόσον ήταν ήδη στο πόστο της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών. Η Κούπερ έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τα δυνατά της για να κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους της χώρας και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.

SHADOW CHANCELLOR RACHEL REEVES: With me, you'll get stability.


Επιπλέον, ο Γουές Στρίτινγκ, η Μπρίτζετ Φίλιπσον και ο Εντ Μίλμπαντ αναμένεται να ορκιστούν υπουργοί στην κυβέρνηση των Εργατικών, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας

Υπενθυμίζεται ότι από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι

  • - οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 412 έδρες, 211 περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές,
  • - οι Συντηρητικοί 120 και χάνουν 250 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές
  • - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 71 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),
  • - 9 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας
  • - 7 το Σιν Φέιν
  • - 6 οι ανεξάρτητοι
  • - 5 το κόμμα DUP
  • - 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
  • - 4 οι Πράσινοι
  • - 4 το Plaid Cymru
  • - 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
  • - και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice

Η εικόνα σε επίπεδο ποσοστών

pinakas-pososta


Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία

Τα βλέμματα πάντως θα είναι στραμμένα στην Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αναμένεται να αποκτήσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας υπουργού Οικονομικών στη Βρετανία. Η Ριβς, μια από τις στενότερες συμμάχους του Στάρμερ, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών στα χίλια χρόνια ιστορίας του.

Λίγες ώρες πριν την επανεκλογή της, είχε δηλώσει ότι ήταν «σαφές πως ο βρετανικός λαός ψήφισε για αλλαγή» και ένα «φωτεινότερο μέλλον» υπό την ηγεσία του Σερ Κιρ Στάρμερ. Στην επινίκια ομιλία της μετά την επανεκλογή της, η Ριβς τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα σας απογοητεύσουμε και ανυπομονώ να ξεκινήσω».

'Working people are people who go out to work', shadow chancellor Rachel Reeves says


Η Ριβς έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη συνέχεια επέλεξε τον ιδιωτικό τομέα. «Ήθελα να γίνω υπουργός Οικονομικών από τότε που κατέβηκα στην πολιτική», είχε παραδεχτεί στην εφημερίδα Daily Mail τον περασμένο μήνα προσθέτοντας «μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά καλά, ως οικονομολόγος και έχω εργαστεί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είμαι πραγματικά ικανή γι' αυτό».

Μιλώντας πρόσφατα σε επιχειρηματίες είχε δηλώσει «αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων. Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά», σχόλια που προκάλεσαν συγκρίσεις με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σε αντίθεση με τη συντηρητική Θάτσερ, η οποία ιδιωτικοποίησε βασικούς τομείς αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1979, η Ριβς επιθυμεί επανακρατικοποιήσεις, ιδίως για την ενέργεια, καθώς εμπνέεται από την πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι υπόλοιποι υπουργοί

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ιβέτ Κούπερ, ως σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται να συνεχίσει τη δουλειά της στο ίδιο πόστο.

Who is Yvette Cooper? In 60 seconds


Η Μπρίτζετ Φίλιπσον αναμένεται να υπερβεί τα εμπόδια αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας ενώ ο Γουές Στρίτινγκ θα επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) προκειμένου να γίνει κατάλληλο για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει.

b-philipson


Ο Εντ Μίλιμπαντ θα προσπαθήσει να κάνει τη Βρετανία υπερδύναμη καθαρής ενέργειας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

miliband


Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι αναμένεται να εισέλθει στη νέο κυβέρνηση διατηρώντας το ίδιο πόστο.

david-lammy


Για την Άντζελα Ρέινερ, ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι αναπληρώτρια πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας. Η κοκκινομάλλα αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών, που για πολλούς θεωρείται ο θηλυκός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ο ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει τρομερή δουλειά μεταμορφώνοντας το Εργατικό Κόμμα εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι ο λαός θα τον στηρίξει.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έξω από το γραφείο μου!»: Η αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ έδιωξε συνδικαλιστές που φώναζαν για τον υπάλληλο που κατέβασε τον σέρβερ

Δεν ήταν 50.000 ευρώ οι φορολογικές δηλώσεις του Ρέμου, λέει ο δικηγόρος του

Στα άδυτα της μασονίας: Η μεγάλη Στοά της Ελλάδος, τα μυστικά και τα σκάνδαλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης