Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ σχηματίζει την κυβέρνησή του - Υπουργός Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Εξωτερικών ο Λάμι

Στη Ντάουνινγκ Στριτ οι συνεργάτες του - Δείτε φωτογραφίες από τις αφίξεις

Μία νέα εποχή αρχίζει για τη Μεγάλη Βρετανία με τον Κιρ Στάρμερ, υπό τον οποίον οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, να σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτήν τη νέα βρετανική κυβέρνηση, η γυναικεία παρουσία είναι σαφώς ενισχυμένη, με τα ονόματα στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια να έχουν ειδική σημασία και να σχολιάζονται από τα διεθνή ΜΜΕ. 

Η Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, ούσα η πρώτη γυναίκα, στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι, ο Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας, η Ιβέτ Κούπερ γίνεται η επόμενη υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ρέιτσελ Ριβς


Ο Ντέιβιντ Λάμι
Τζον Χίλι
Ιβέτ Κούπερ
Η Αντζελα Ρέινερ

Επίσης, σύμφωνα με διαρροές από τοπικά μέσα, ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ, βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών και δεύτερος ανώτερος πολιτικός των Εργατικών που επισκέφτηκε τον νέο πρωθυπουργό, γεγονός που λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει, ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. τα καθήκοντά του θυμίζουν αυτά του «υπουργού Επικρατείας» και δεν έχει χαρτοφυλάκιο).

Eπίσης, ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με το BBC: 

η Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, 

ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας

η Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας,

ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας,

η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας, 

ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων,

ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών,

η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών,

ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

η Τζο Στίβενς στο υπουργείο Ουαλίας, 

ο Ίαν Μάρει στο υπουργείο Σκωτίας, 

o Χίλαρι Μπεν στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας,

η Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Πατ ΜακΦάντεν
Ουές Στρίτινγκ
Μπρίτζετ Φίλιπσον
Λιζ Κένταλ
Πίτερ Κάιλ
Λιζ Νάντι
Χίλαρι Μπεν

Η Νταϊάν Άμποτ λαμβάνει τον τίτλο «Mother of the House» στο νέο κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν συμβολικό τίτλο που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.

Οι πρώτες δηλώσεις της Ριβς αφού έμαθε για τα καθηκόντά της

Η Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και αφού ενημερώθηκε για τον ρόλο της, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις.

«Δεν έχω αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα είναι εύκολο ενώ «είναι πολύς ο δρόμος μπροστά».

«Είμαστε μια νέα ομάδα, είναι μια νέα αρχή, οπότε ας πιάσουμε δουλειά», είπε με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Έχει επίσης αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το να είσαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών έχει «ιστορική ευθύνη».

«Σε κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα που διαβάζει αυτό, αφήστε το σήμερα να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σας».


Λάμι: Είναι τιμή μου

Ο Ντέιβιντ Λάμι, κάνοντας ανάρτηση στο X, αφού διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είναι η τιμή μου να διοριστώ υπουργός Εξωτερικών. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με τις τεράστιες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επανασυνδέσουμε τη Βρετανία με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία μας στο εσωτερικό».



Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Το όραμα για μία νέα Μεγάλη Βρετανία με φθηνή ενέργεια, πολλές και νέες δουλειές εξέφρασε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.



«Μόλις επέστρεψα από το Μπάκιγχαμ, αποδέχτηκα απο τον Βασιλιά την πρόσκληση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους. Ευχαριστώ τον κύριο Σούνακ, το κατόρθωμά του ως του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν πρέπει να υποτιμάται και το τιμούμε. Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, την ανανέωση, την επιστροφή της πολιτικής στο δημόσιο συμφέρον. Όταν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει, χάνεται η πίστη, το πνεύμα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Κιρ Στάρμερ:

Και συνέχισε: «Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι πληγές να ιαθούν με πράξεις και όχι με λόγια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης του κράτους έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με τιμή και σεβασμό. Όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μας ψήφισαν, σας λέμε πως θα υπηρετήσουμε το καλό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην ηγεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Η χώρα μας βιάζεται να ανακαλύψει τια απαρχές της. Μια από τις δυνάμεις του έθνους είναι να μην φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα, να είναι πρωτοπόρο. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μην έχετε αμφιβολία πως η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως. Θα στήσουμε τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον και όλοι θα έχετε δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσουμε ξανά υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζομενους και τις οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

 

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να πλέουμε σε πιο ήρεμα νερά. Και όμως αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια όπως εγώ, αναγνωρίζοντας πότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Για πάρα πολύ καιρό τώρα κάναμε τα στραβά μάτια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφαλείς. Από τώρα και στο εξής έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας» είπε σε άλλο σηείο της ομιλίας του ο Στάρμερ.

«Μας δώσατε μια σαφή εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή. Για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία και τον σεβασμό στην πολιτική και να ενώσουμε τη χώρα μας. Τέσσερα έθνη που στέκονται και πάλι ενωμένα. Αντιμετωπίζοντας, όπως κάναμε τόσο συχνά στο παρελθόν, τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου. Δεσμευμένοι σε μια ήρεμη και υπομονετική ανοικοδόμηση. Έτσι, με σεβασμό και ταπεινότητα σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή την κυβέρνηση υπηρεσιών, στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ» συμπλήρωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στη συνέχεια ο Στάρμερ μπήκε στα γραφεία της Ντάουινγκ Στριτ για να συζητήσει με τους συνεργάτες του τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, λεπτομέρειες για το οποίο αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Έλαβε εντολή από τον Βασιλιά Κάρολο

Νωρίτερα, ο Κιρ Στάρμερ βρέθκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου, συνοδευόμενος από τη συζυγό του, συναντήθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο και διορίστηκε επίσημα ως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη σαρωτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές. Παράληλα, ο Κάρολος τον κάλεσε να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. 



Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο βασιλιάς δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον αξιότιμο βουλευτή Sir Κιρ Σταρμερ και του ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Sir Κιρ αποδέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού και Πρώτου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών».


Ο 61 ετών πρώην δικηγόρος, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε ο έβδομος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το κόμμα των Εργατικών. 







Ειδήσεις σήμερα:

Νέα γκάφα Μπάιντεν: Περιέγραψε τον εαυτό του σε συνέντευξη ως «την πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο»

Οδύνη στην κηδεία του 54χρονου Παναγιώτη που δολοφονήθηκε στο Νέο Ψυχικό - Δείτε φωτογραφίες


Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση, είπε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr