Μεγάλη Βρετανία - Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της χώρας

Μεγάλη Βρετανία - Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της χώρας

Μεθοδική, φιλόδοξη και καταρτισμένη, η υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Στάρμερ πιστεύει ότι η σταθερότητα είναι το κλειδί, όσο και αν αυτό φέρνει γκρίνια και μέσα στους Εργατικούς

arthrou-rachel-reeves
Μία γυναίκα, η Ρέιτσελ Ριβς, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στη κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η πρώτη στην μακραίωνη ιστορία της Βρετανίας που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Ο διορισμός σε αυτή τη θέση φαινόταν σχεδόν προδιαγεγραμμένος από τον βρετανικό Τύπο, με τον Guardian να τονίζει ήδη πριν από τις εκλογές ότι η 45χρονη πολιτικός έχει «το τέλειο βιογραφικό για αυτόν τον ρόλο».

Η Ριβς έχει σπουδές στην Οξφόρδη και έχει θητεύσει στην Τράπεζα της Αγγλίας ως οικονομολόγος, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δίπλα σε αυτά έχει μια παρουσία 14 ετών στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τους Εργατικούς.

Συστηματική, αυστηρή και βέβαιη για τον εαυτό της η Ριβς, υπήρξε ως παιδί πρωταθλήτρια στο σκάκι. Μετά τις σπουδές επέλεξε την Τράπεζα της Αγγλίας, μία απαιτητική θέση που την έκανε ακόμη πιο απαιτητική το ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Κλείσιμο
Αργότερα βρέθηκε στην Ουάσινγκτον όπου μόλις στα 23 της είχε πρόσβαση με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Επέστρεψε στη Βρετανία όπου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις

Με την πολιτική είχε αναμειχθεί από τα φοιτητικά της χρόνια. Όσοι την συναναστρέφονταν τότε, την χαρακτήριζαν πραγματίστρια, με ρεαλιστικούς πολιτικούς στόχους, έναν «πολιτικό εγκέφαλο» από τη «δεξιά πτέρυγα» των Εργατικών. Έπειτα από μια αποτυχία να εκλεγεί στην περιφέρεια της γενέτειράς της, μπήκε στη Βουλή το 2010, τη χρονιά κατά την οποία οι Εργατικοί έχασαν τις εκλογές.

Επί Τζέρεμι Κόρμπιν, που έστριψε το κόμμα προς τα αριστερά, η Ριβς ήταν σχεδόν «εξόριστη» στα πίσω έδρανα, που καταλαμβάνουν οι βουλευτές δεύτερης γραμμής. Την είχαν ρωτήσει τότε, το 2016, τι θα έκανε αν αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών. Θα διόρθωνα το σύστημα παιδικής πρόνοιας, είπε, γιατί είναι καλό για τις γυναίκες και για την οικονομία.

Παρά την πείρα της, ο Στάρμερ δεν την επέλεξε το 2020, όταν ανέλαβε το κόμμα για σκιώδη υπουργό Οικονομικών. Ενα χρόνο αργότερα, όταν ο πρόεδρος του κόμματος λίγο έλειψε να παραιτηθεί έπειτα από μια εκλογική αποτυχία σε αναπληρωματική εκλογή, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ριβς θα ήταν διάδοχός του. Η Ριβς διέψευσε ότι κυκλοφόρησαν από το περιβάλλον της.

Τελικά ο Στάρμερ παρέμεινε και την έχρισε σκιώδη υπουργό του, αναλαμβάνοντας η ίδια να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης αλλά και των επιχειρήσεων.

Η νέα υπουργός είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, αλλά κρατά την οικογενειακή της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Το 2017 εξελέγη βουλευτής και η μικρότερη αδελφή της, Έλι Ριβς, με την οποία έχει στενές σχέσεις.

Τι θα βρει μπροστά της

Οι Εργατικοί παραλαμβάνουν μια οικονομία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της μετά το Brexit που και αυτοί λένε πλέον ότι είναι αμετάκλητο. Στο προεκλογικό του μανιφέστο τονίζουν ότι θέλουν την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Την ώρα που πολλοί -και μέσα από το κόμμα- θα ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών, η Ριβς θα πρέπει να δίνει έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και το «μάζεμα» των δαπανών.

Αργά ή γρήγορα -ίσως μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες- να αποδειχθεί μια όχι αρκετά δημοφιλής πολιτικός. Ήδη στο κόμμα υπάρχει μια κάποια γκρίνια για τη Ριβς και την ομάδα της. Λένε ότι είναι σαν το υποβρύχιο: πάντα λειτουργούν κάτω από την επιφάνεια και τορπιλίζουν τις ιδέες των άλλων στελεχών που τρέχουν να μαζεύουν ό,τι σώθηκε.

Η Ριβς, πάντως, πιστεύει ότι η σταθερότητα είναι το κλειδί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται και αυτοί ασφάλεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία - Οι πρώτες δηλώσεις Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Μεσσηνία: Έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα

Bρετανία: Η στιγμή της σύλληψης της δασκάλας που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο αγόρια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης