Ιαπωνία: Νεκροί 175 άνθρωποι από συμπλήρωμα με μαγιά κόκκινου ρυζιού, πάνω από 500 νοσηλεύονται

Περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας αναφέρει και η Ταϊβάν

Σχεδόν 500 άνθρωποι στην Ιαπωνία νοσηλεύτηκαν, έπειτα από την κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων που περιείχαν μαγιά κόκκινου ρυζιού (beni koji), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Τα συμπληρώματα διατροφής, που παράγονται από την εταιρεία Kobayashi Pharmaceutical Co, θεωρείται ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και βρίσκονται υπό έρευνα από τότε που συνδέθηκαν με πέντε θανάτους τον Μάρτιο.

Τα συμπληρώματα έχουν beni koji το οποίο περιέχει Monascus purpureus, ένα είδος κόκκινης μούχλας που χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία τροφίμων.

Συνολικά, τα συμπληρώματα έχουν συνδεθεί με 175 θανάτους, αναφέρει ο Independent. Οι ακριβείς αιτίες θανάτου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δήλωσε στο Reuters τον Απρίλιο ότι «το beni koji μπορεί να είναι η αιτία».

Από την Κυριακή, 30 Ιουνίου, μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί 492 άτομα, εκ των οποίων οι 291 έχουν εμφανίσει νεφρικές παθήσεις, ανέφεραν οι Japan Times. Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού για να αγοράσει κανείς τα εν λόγω συμπληρώματα, ενδέχεται τα νούμερα να είναι μεγαλύτερα. 

Η εταιρεία Kobayashi, με έδρα την Οσάκα, παρασκευάζει εδώ και χρόνια προϊόντα με το συστατικό beni koji, και εκτιμάται πως περίπου ένα εκατομμύριο συσκευασίες έχουν πωληθεί τα τελευταία τρία οικονομικά έτη.

Το πρόβλημα προέκυψε με τα συμπληρώματα που παρήχθησαν το 2023, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι βρέθηκε δυνητικά τοξικό puberulic acid, το οποίο ενδέχεται να οφείλεται σε μπλε μούχλα penicillium σε υλικά beni koji που παρήχθησαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους στο εργοστάσιό της στην Οσάκα. Τα συμπληρώματα ανακλήθηκαν και σύντομα ξεκίνησε έρευνα. 

Η κυβέρνηση επέκρινε την εταιρεία επειδή χρειάστηκε δύο μήνες για να ανακοινώσει τις επιπτώσεις των προϊόντων της στην υγεία και τελικά η Kobayashi άρχισε να ανακαλεί τα προϊόντα στις 22 Μαρτίου, αφού έλαβε αναφορές για νεφρικές παθήσεις. Επιπλέον, ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές, καλώντας τους να μην καταναλώσουν τα προϊόντα τους. 

Σημειώνεται πως τα προϊόντα καταναλώνονται και εκτός Ιαπωνίας, με την Ταϊβάν να αναφέρει, επίσης, περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωσή των συμπληρωμάτων. 

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος - Πηγές της Αρχής: 20 σελίδες πόρισμα με στοιχεία για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή, δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από τα €13 εκατ. για τα χρέη Ηρακλή

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ σχηματίζει την κυβέρνησή του - Υπουργός Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Εξωτερικών ο Λάμι

Τρύφωνας Σαμαράς: Θα κατέβαινα αφιλοκερδώς στην πολιτική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr