Καμάλα Χάρις: Θα μπορούσε να σπάσει όλα τα ταμπού και να είναι η πρώτη μαύρη πρόεδρος των ΗΠΑ;

Όσο ο Τζο Μπάιντεν πάει από το κακό στο χειρότερο τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την Χάρις στη θέση του νυν προέδρου

Για χρόνια ήταν o φόβος και ο τρόμος των Ρεπουμπλικανών. Η ψήφος για την επανεκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως συχνά κατηγορεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι στην πραγματικότητα ψήφος για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Πρόκειται για μια γραμμή επίθεσης που ενίοτε χρωματίζεται με ρατσιστικές και μισογυνιστικές προεκτάσεις.

Η θλιβερή απόδοση του Μπάιντεν στο προεδρικό ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας έκανε τους Δημοκρατικούς να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να παραιτηθεί ο οποίος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά μόνο αν του το ζητήσει ο Θεός. «Αν ο Παντοδύναμος Κύριος κατέβαινε και έλεγε "Τζο, βγες από την κούρσα", θα έβγαινα από την κούρσα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν.
Η Καμάλα Χάρις φιγούραρει ως φαβορί για τη θέση του ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, καραδοκούν στη γωνία και εντείνουν τις επιθέσεις τους.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του αναπτύσσουν νέες γραμμές επίθεσης εναντίον της Χάρις, προσβάλλοντας τις ικανότητές της ενώ παράλληλα την κατηγορούν ότι συμμετέχει στη συγκάλυψη των προβλημάτων υγείας που έχει ο Μπάιντεν.

Αλλά σε μια ανάρτηση με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στον ιστότοπό του Truth Social την Πέμπτη, ο Τραμπ απευθυνόμενη στην Χάρις, είπε πως αυτή θα είναι που θα διεκδικήσει την πρεδρία των ΗΠΑ. Μάλιστα της έδωσε και το περιπαικτικό παρατσούκλι: «Laffin Kamala Harris».

«Τα πήγε άσχημα στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων των Δημοκρατικών, ξεκινώντας από το νούμερο δύο και καταλήγοντας να ηττηθεί και να εγκαταλείψει, πριν καν φτάσει στην Αϊόβα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια "εξαιρετικά ταλαντούχα" πολιτικός! Απλά ρωτήστε τον μέντορά της, τον μεγάλο Γουίλι Μπράουν του Σαν Φρανσίσκο», έγραψε.

Σημειώνεται ότι Η Χάρις έβγαινε με τον Μπράουν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο Τραμπ δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο με βρισιές, όπου αποκαλεί τον Μπάιντεν μια «ένα γέρικο σωρό από σκ...».

«Παραιτείται από την κούρσα», είπε ο Τραμπ. «Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε την Καμάλα.«Θα είναι καλύτερη. Είναι τόσο κακή. Είναι τόσο ελεεινή, είναι τόσο γ...μενα κακή», είπε.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την Χάρις ότι λέει ψέματα στο αμερικανικό κοινό.

Ο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος πάντως επιμένουν ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κούρσα. Δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι το «αποκλείει εντελώς αυτό».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ αντέδρασε στο ύφος των επιθέσεων εναντίον της Χάρις, ιδίως στην απόφαση του Τραμπ να επικαλεστεί μια σχέση δεκαετιών.

«Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό, νομίζω ότι είναι ενοχλητικό», δήλωσε η Ζαν Πιέρ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Air Force One. «Θα πρέπει να γίνεται σεβαστή στον ρόλο που έχει ως αντιπρόεδρος. Θα έπρεπε να γίνεται σεβαστή όπως κάθε άλλος αντιπρόεδρος πριν από αυτήν που βρισκόταν σε αυτό το δωμάτιο. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι ένας πρώην πρόεδρος λέει κάτι τέτοιο για μια νυν αντιπρόεδρο. Και πρέπει να το φωνάξουμε αυτό καθώς δεν είναι καθόλου σωστό».

Παραμένει ασαφές πώς θα τα πήγαινε η Χάρις απέναντι στον Τραμπ, σε σύγκριση με τον Μπάιντεν. Η αντικατάσταση ενός υποψηφίου τόσο αργά σε έναν προεδρικό κύκλο - πόσο μάλλον ενός εν ενεργεία προέδρου που έχει ήδη περάσει από τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος - θα ήταν πρωτοφανής στη σύγχρονη ιστορία και οι μηχανισμοί είναι περίπλοκοι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χάρις είναι παρόμοια με αυτά του Μπάιντεν και του Τραμπ. Μια δημοσκόπηση της AP-NORC τον Ιούνιο έδειξε ότι περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς έχουν θετική γνώμη για εκείνη. Αλλά το ποσοστό εκείνων που έχουν δυσμενή γνώμη είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, και περίπου 1 στους 10 δεν έχει ακόμη γνώμη για την Χάρις.

Η Χάρις, στα 59 της χρόνια, θα κόντραρε στα ίσα τον Τραμπ, ο οποίος είναι 78 ετών και έχει επίσης δείξει σημάδια γήρανσης. Ως η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Μαύρη και η πρώτη νοτιοασιατικής καταγωγής θα χάραζε επίσης μια υποψηφιότητα που ενδεχομένως θα έσπαγε τα εμπόδια και θα μπορούσε να προσελκύσει την υποστήριξη των γυναικών, των ψηφοφόρων των μειονοτήτων και των νεότερων ανθρώπων - ομάδες με τις οποίες ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να κάνει σημαντική πρόοδο.

Η Χάρις υπήρξε επίσης η ηγετική φωνή της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. Η εκστρατεία του Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι βέβαιη για τις πιθανότητες του Τραμπ, ανεξάρτητα από τον αντίπαλό του και απέρριψε την ιδέα ότι η Χάρις θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Ο «πόλεμος» με την Αρχή για το ξέπλυμα, τα χρέη του Ηρακλή και η αγχωμένη δήλωση

Ντιμπέιτ Κασσελάκη - «87» στην Κεντρική Επιτροπή: Μάχη για τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς η συντριβή των Συντηρητικών οδήγησε στην αλλαγή των Εργατικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr