Γαλλία: Θρίλερ με τις βουλευτικές έδρες μετά την απόσυρση υποψηφίων σε 218 περιφέρειες υπέρ των αντιπάλων της Λεπέν

Η ακροδεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η διαφορά μειώθηκε και τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν στο δεύτερο γύρο θα κρίνει και το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση 

Μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία πραγματοποιείται την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ο σχηματισμός κυβέρνηση εξελίσσεται σε στοίχημα και η λεγόμενη συγκατοίκηση συνιστά πρόκληση και την ίδια στιγμή η Ευρώπη αγωνιά για την επόμενη μέρα. 
Σε συναγερμό και πλήθος Γάλλων για την άνοδο της ακροδεξιάς, κάτι που αποτυπώνεται σε πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους γαλλικών πόλεων.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία παραμένει στα ύψη καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά προηγείται , αλλά η διαφορά μειώθηκε και τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού το κρίσιμο μέγεθος είναιθ ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα και ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί που θα επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης. 

Το κλειδί είναι ότι σε 218 περιφέρειες, οι υποψήφιοι του Κέντρου ή της Αριστεράς που είχαν έρθει τρίτοι στον πρώτο γύρο αποσύρθηκαν, με σκοπό να υποστηριχθεί σε κάθε μια από αυτές τις περιφέρειες ο εκάστοτε αντίπαλος της Λεπέν και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα καταφέρει να εκλέξει η «Εθνική Συσπείρωση». 


Η εκλογική διαδικασία 

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 50 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι σε κλίμα πολιτικής αστάθειας. 

Στον πρώτο εκλογικό γύρο που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National, RN) σημείωσε ιστορική νίκη. Με ποσοστό 33,2% σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2022, και ελπίζει να κατακτήσει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για την Ακροδεξιά, καθώς η απόσυρση 218 υποψηφίων των άλλων κομμάτων θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση την Κυριακή. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Talan σε περισσότερους από 10.000 ψηφοφόρους που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Le Monde, της France Télévisions και του Radio France, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς, θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλαμβάνει 145 έως 175 έδρες και το κόμμα του Μακρόν 118 έως 148 έδρες.

Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche. Η εν λόγω δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου, έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα βγει νικήτρια στις εκλογές με 200 έως 230 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν (Ensemble) 120 έως 140 έδρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive που διεξήχθη μεταξύ 2 και 3 Ιουλίου για τις εταιρείες Challenges, M6 και RTL, η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει 190 έως 220 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία που επιδιώκει. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν (Ensemble) θα πρέπει να αρκεστεί στις 110-135 έδρες, ενώ η δεξιά (Les Républicains) αναμένεται να κερδίσει 30 έως 50 έδρες, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν τάσσεται υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας της "Εθνικής Συσπείρωσης". Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού LCI που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, μόνο το 37% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας της Εθνικής Συσπείρωσης.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού

Η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που η γαλλική ακροδεξιά δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων φαίνεται να συζητούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) έχει δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε την ακροδεξιά συμμαχώντας με τους μακρονιστές», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πώς αντιδρούν όμως οι ψηφοφόροι του κόμματος της Μαρίν Λεπέν σε αυτή την ακόμα ασαφή ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Το franceinfo μίλησε με υποστηρικτές του RN στο Essonne, ένα διαμέρισμα στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Île-de-France στη Βόρεια Γαλλία, όπου το ακροδεξιά κόμμα προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο σε πάνω από δέκα εκλογικές περιφέρειες.

Οι υποστηρικτές της  Εθνικής Συσπείρωσης δεν πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκεντρώνει προσωπικότητες από τη Δεξιά μέχρι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι εφικτή. Είτε πρόκειται για ακροδεξιούς ακτιβιστές είτε για απλούς υποστηρικτές του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, όλοι οι κάτοικοι που συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του franceinfo τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος το Euro 2024 για τον Πέδρι μετά το μαρκάρισμα του Κρόος


Επεισόδιο Κασσελάκη με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ - Κριτική από Ραγκούση, Γεροβασίλη,
Θεοχαρόπουλο


Ουγγαρέζος για Μενεγάκη: Είναι «σκυλί» στη δουλειά, μαμά και ασπίδα για όποιον προστατεύει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr