Ο γερμανικός στρατός θα εγκαταλείψει αεροπορική βάση στον Νίγηρα

Ο γερμανικός στρατός θα εγκαταλείψει αεροπορική βάση στον Νίγηρα

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησης της βάσης προσέκρουσαν στο ότι το γερμανικό προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων

Bundeswehr_mali
Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα πάψουν να αξιοποιούν την αεροπορική βάση που διέθεταν στον Νίγηρα την 31η Αυγούστου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της αφρικανικής χώρας απέτυχαν, ανακοίνωσε το Σάββατο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι στρατιωτικοί της Bundeswehr οι οποίοι σταθμεύουν ακόμη εκεί θα αποσυρθούν ως την 31η Αυγούστου, διευκρίνισε.

Η στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα, με τη συμμετοχή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα εγκαταλειφθεί και αυτή, συνέχισε.

Το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου 2023, προσέγγισε τη Ρωσία και το Ιράν και απομακρύνθηκε από τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και τις ΗΠΑ. Παρόμοιες εξελίξεις καταγράφτηκαν στα γειτονικά κράτη, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου την εξουσία ασκούν επίσης οι στρατιωτικοί και αντιμετωπίζουν, όπως και ο Νίγηρας, τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Κλείσιμο
Στα τέλη Μαΐου, το Βερολίνο και η Νιαμέ έκλεισαν προσωρινή συμφωνία, η οποία επέτρεπε στην Bundeswehr να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα για αεροπορικές μεταφορές ως την 31η Αυγούστου.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησής της δεν καρποφόρησαν, καθώς προσέκρουσαν στο ότι το προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων.

Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 Γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Αξιοποιούν τη βάση ιδίως για την εσπευσμένη απομάκρυνση γερμανών υπηκόων από κράτη της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών άφησε ο Κασσελάκης - Στις 4-6 Οκτωβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Σοκάρει η συγγραφέας Φωτεινή Σκανδάλη: «Θα σε κάψω και μετά θα σε πετάξω από το μπαλκόνι, μου έλεγε ο σύντροφος μου»

Ο Μπάιντεν ξεκόβει ότι δεν αποσύρεται, αλλά πολλοί αναρωτούνται: Μήπως ήρθε η ώρα της Καμάλα Χάρις;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης