Ισπανία: «Ανεπιθύμητοι» οι τουρίστες στη Βαρκελώνη, διαδηλωτές τους επιτέθηκαν σε εστιατόρια με... νεροπίστολα

Δείτε βίντεο - Χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν σε διαμαρτυρία για τις τιμές των ακινήτων, ζητώντας μέτρα για τον υπερτουρισμό

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες βράδυ στο κέντρο της Βαρκελώνης, κρατώντας πλακάτ και νεροπίστολα εναντίον παραθεριστών, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τον υπερτουρισμό στην Ισπανία.

Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης, απαιτώντας από το κράτος να βάλει φρένο στην εισροή τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».


Κάποιοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια σε δημοφιλή μέρη. Φωνές του τύπου «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας» ακούγονταν, καθώς κάποιοι σταματούσαν μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων.



Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στέγασης της Βαρκελώνης, που αυξήθηκε κατά 68% την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα των διαδηλωτών, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη του 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Εδώ και χρόνια, η πόλη έχει «ντυθεί» με αντιτουριστικά γκράφιτι και μηνύματα όπως «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» που απευθύνονται στους επισκέπτες, τους οποίους κάποιοι ντόπιοι κατηγορούν για την άνοδο των τιμών των ακινήτων αλλά και διαμόρφωση της οικονομίας.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028. Οι αρχές προσπαθούν να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους στέγασης και να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Πολλοί όμως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν γίνονται αρκετά για να εξισορροπηθούν οι ανάγκες των τουριστών, οι οποίοι φέρνουν εκατομμύρια στην πόλη κάθε χρόνο, με εκείνες των ντόπιων.

«Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια τους», δήλωσε ο Isa Miralles, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη» δήλωσε ο Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος. Η βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη, με τα διεθνούς φήμης αξιοθέατα όπως η Λα Σαγράδα Φαμίλια, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε -συν μια- συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα


Σήμερα ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία με ανοιχτό ενδεχόμενο να έχει η άκρα δεξιά την κοινοβουλευτική
πλειοψηφία


Επίθεση του Παντελή Καναράκη στη Ναταλία Γερμανού: Έβριζε τη Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr