Για ιστορική ήττα του κόμματος του Μακρόν μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ - Τα πέντε μετεκλογικά σενάρια

Για ιστορική ήττα του κόμματος του Μακρόν μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ - Τα πέντε μετεκλογικά σενάρια

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν αποχώρησαν την περασμένη Κυριακή - Μένει να φανεί αν ψηφοφόροι θα επιλέξουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά

france_elections
Για ήττα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων. 

Σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία του κεντρώοου μπλοκ χαρακτηρίζεται δε η σημερινή διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν αποχώρησαν ειδικότερα την περασμένη Κυριακή, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που θα εμποδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από την οριστική νίκη.

Μένει να φανεί αν πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά.

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ:

Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.

Κλείσιμο
Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά.

Οι συνομιλίες γαι την επίτευξη κυβέρνησης συνασπιμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη: «Ήταν σαν αδέρφια» - Σε σοκ οι οικογένειες θύματος και δράστη στην Κρήτη

Βρετανικές εκλογές - Politico: Οι υποσχέσεις του Brexit δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τι θα κάνουν οι Εργατικοί

Φρίκη στην Ιταλία: Δολοφόνησε τον αδελφό του, τον αποκεφάλισε και πέταξε το κεφάλι από το μπαλκόνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης