Ανατροπή στη Γαλλία: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Ανατροπή στη Γαλλία: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται ότι θα κερδίσει από 188 έως 199 έδρες, το Ensemble του Μακρόν από 135 έως 169 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, από 135 έως 143 έδρες - Από τις πρώτες δηλώσεις του ο Μελανσόν ζήτησε να κυβερνήσει, κάνοντας λόγο για ήττα Μακρόν

france-flag-melenchon-m
Ανατροπή δείχνουν τα αποτελέσματα στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λεπέν τρίτη. Από τις πρώτες τοποθετήσεις, ο αρχηγός του νικητήριου κόμματος ζήτησε να κυβερνήσει κι εστίασε στην αρνητική σημασία που έχει το αποτέλεσμα για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του TF1-LCI, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει από 188 έως 199 έδρες που σημαίνει ότι η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 135 έως 169 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, που φαίνεται να καταλαμβάνει από 135 έως 143 έδρες.


Οι πρώτες δηλώσεις Μελανσόν 

Την παραίτηση του πρωθυπουργού του Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, ζήτησε ο νικητής - σύμφωνα με τα exit poll - Ζαν Λικ Μελανσόν το κόμμα του οποίου εμφανίζεται πρώτο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί αυτή την ήττα» τόνισε ο Μαλενσόν για να προσθέσει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. Δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης αλλά μαζική λαϊκή ψήφο δυσπιστίας. Ο Μακρόν έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».

«Ένα υπέροχο κύμα κινητοποίησης των πολιτών φάνηκε να έχει κερδίσει. Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα τη χειρότερη λύση» τόνισε ο Μελανσόν.

«Η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία» συμπλήρωσε.

«Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», υπογράμμισε. «Κανένας άλλος συνδυασμός δεν θα είναι αποδεκτός. Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: η ήττα του Μακρόν επιβεβαιώνεται με σαφήνεια».

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

«Θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμά του.

«Αυτή τη διάλυση, δεν την επέλεξα, αλλά δεν θέλησα να την υπομείνω», σημείωσε δε.

«Προειδοποίησα για τρεις κινδύνους: τον κίνδυνο της απόλυτης πλειοψηφίας του Νέου Λαϊκου Μετώπου, της Εθνικής Συσπείρωσης και της κατάρρευσης των ιδεών και των αξιών μας. Αυτοί οι τρεις κίνδυνοι αποκλείστηκαν από τον γαλλικό λαό. Καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να κυριαρχείται από τα άκρα. Το πολιτικό ρεύμα που εκπροσωπούσα είναι ζωντανό και ακμαίο. Κρατήσαμε τις θέσεις μας και είμαστε σταθεροί» πρόσθεσε.

«Το πολιτικό κόμμα που εκπροσωπούσα δεν έχει την πλειοψηφία. Έτσι, σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση, αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου για όσο χρονικό διάστημα απαιτρείται» συμπλήρωσε.

«Μια νέα εποχή αρχίζει για το έθνος μας», υπογράμμισε ο Ατάλ.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα έχω πάντα τον ίδιο στόχο: να κατευνάσω, να ενώσω και να δράσω. Πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε τα πάντα προκειμένου να ενσαρκώσουμε και πάλι την ελπίδα για τον γαλλικό λαό» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Υψηλότερη συμμετοχή από το 1981 στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έφτασε στο 59,7% στις 6 το απόγευμα

Κυλλήνη: Μεγάλος σεισμός έντασης 4,7 Ρίχτερ

Αφροδίτη Λιάντου: Τα καλοκαιρινά της στιγμιότυπα στα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης