Εκλογές στη Γαλλία: «Γρίφος» η επόμενη κυβέρνηση μετά τη νίκη του κόμματος του Μελανσόν

Εκλογές στη Γαλλία: «Γρίφος» η επόμενη κυβέρνηση μετά τη νίκη του κόμματος του Μελανσόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι δεν θα συνεργαστεί με τον επικεφαλής του Νέου Λαϊκού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν, η πρώτη κίνηση του οποίου ήταν σήμερα να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού που έχει διορίσει ο Γάλλος πρόεδρος και εντολή διακυβέρνησης

macron-melenchon-m
Από τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ και τους ηγέτες των κομμάτων της απερχόμενης πλειοψηφίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, λίγο πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, μπορεί να μην αναμένονται ανακοινώσεις, αλλά το «μενού» ήταν κοινό μυστικό: Πρόκειται για την κοινή συνεννόηση του λεγόμενου «δημοκρατικού μετώπου» της Γαλλίας για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Με τα exit polls να δίνουν νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και τον σχηματισμό της Λεπέν στην τρίτη θέση, μετά από αυτόν του Μακρόν, το ερώτημα (εάν αυτά επιβεβαιωθούν από τα επίσημα αποτελέσματα) είναι το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί το μεγάλο ερώτημα είναι, ανάλογα φυσικά με το τελικά εκλογικό αποτέλεσμα, το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον. Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι στο οποίο στόχευε, καθώς φαίνεται, η συνάντηση στο Ελιζέ.

Ο Μακρόν δεν ήθελε να βρεθεί στην αμήχανη θέση να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 28χρονο επικεφαλής της ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, όμως το ίδιο ακριβώς αισθάνεται και για τον 72χρονο επικεφαλής της ακροαριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.

Αλλά και ο Μελανσόν, στις πρώτες του δηλώσεις ζήτησε την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ και χαρακτήρισε χαμένο τον Μακρόν. 


Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Υψηλότερη συμμετοχή από το 1981 στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έφτασε στο 59,7% στις 6 το απόγευμα

Κυλλήνη: Μεγάλος σεισμός έντασης 4,7 Ρίχτερ

Αφροδίτη Λιάντου: Τα καλοκαιρινά της στιγμιότυπα στα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης