Ο Μακρόν θα λάβει αποφάσεις αφού διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα για τη σύνθεση της βουλής, λέει το Ελιζέ

«Τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα "ποιος θα κυβερνήσει"» τόνισε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανέφεραν επιπλέον πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Το κυβερνητικό μπλοκ δεν είναι νεκρό, είναι εδώ, ακόμη και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία», είχε σχολιάσει νωρίτερα το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση  των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα που φέρνουν σε δεύτερη θέση την παράταξη του.

Το περιβάλλον του Μακρόν είπε στο BFMTV ανέφερε ότι «το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές». «Τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα "ποιος θα κυβερνήσει"» τόνισε το Ελιζέ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο, ενώ πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. 

Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.


Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Υψηλότερη συμμετοχή από το 1981 στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έφτασε στο 59,7% στις 6 το απόγευμα

Κυλλήνη: Μεγάλος σεισμός έντασης 4,7 Ρίχτερ

Αφροδίτη Λιάντου: Τα καλοκαιρινά της στιγμιότυπα στα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr